Μελέτη αποδεικνύει ότι τα wearables δεν είναι ακριβή στις μετρήσεις των θερμίδων

 Runbeat Team   15:29 18-05-2022  

Μελέτη αποδεικνύει ότι τα wearables δεν είναι ακριβή στις μετρήσεις των θερμίδων


Νέα δεδομένααναφορικά με την αξιοπιστία των wearables στην μέτρηση των θερμιδών ήρθαν στο φως, μετά από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα PubMed. Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τα Apple Watch Series 6, Polar Vantage V και Fitbit Sense, με τη συμμετοχή 30 υγιών ατόμων (ανδρών και γυναικών, ηλικιών 22 έως 28 ετών περίπου.

 

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν τα συγκεκριμένα gadgets στα χέρια τους και έτρεξαν, περπάτησαν, ήταν καθιστοί ή έκαναν ποδήλατο, προκειμένου να προκύψουν τα δεδομένα της μελέτης. Όλα τα δεδομένα της μελέτης συγκρίθηκαν με συσκευές στήθους, που θεωρούνται πιο αξιόπιστες για την μέτρηση της κατανάλωσης θερμίδων από τους αθλούμενους.

Μελέτη αποδεικνύει ότι τα wearables δεν είναι ακριβή στις μετρήσεις των θερμίδων runbeat.gr

Η μελετητές πραγματοποίησαν μία μεγάλη γκάμα αναλύσεων για να διευκολύνουν την σύγκριση των συσκευών μεταξύ τους, πάντα με γνώμονα ότι μπορεί να υπάρχει ένα ποσοστό απόκλισης από τις πραγματικές μετρήσεις. Όπως μπορούμε να δούμε στον παρακάτω πίνακα, οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη, και που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν οι δρομείς, επαγγελματίες και μη, δεν κατάφεραν να υπολογίσουν σωστά την κατανάλωση ενέργειας του ατόμου κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Μελέτη αποδεικνύει ότι τα wearables δεν είναι ακριβή στις μετρήσεις των θερμίδων runbeat.gr

Στην κατηγορία wearables τοποθετούνται πολλές συσκευές που χρησιμοποιούν όσοι αθλούνται, όπως τα smartwatches και τα smartbands.





Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, τα wearables δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα ως προς την μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας, όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν και «άχρηστα», καθώς υπάρχουν και άλλες χρήσιμες λειτουργίες τους. Μερικές εξ αυτών είναι η μέτρηση των καρδιακών παλμών, η μέτρηση της απόστασης που τρέχουμε, αλλά και το GPS.