Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στο πανέμορφο Δάσος του Ρούβα (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   14:45 20-04-2021  

Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στο πανέμορφο Δάσος του Ρούβα (Pics)


Η αφετηρία μας είναι από την βάση του Σκίνακα (υψόμετρο 1595 μέτρα), όπου στην κορυφή του βρίσκεται το Αστεροσκοπείο. Για να προσεγγίσουμε το σημείο εκκίνησης, περνάμε από τα Ανώγεια και προχωρούμε τον δρόμο που οδηγεί στο οροπέδιο της Νίδας.

Πέντε (5) χλμ. πριν φθάσουμε στο οροπέδιο υπάρχει αριστερή διακλάδωση που οδηγεί στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα και ο ίδιος δρόμος συνεχίζει και πηγαίνει στο χωριό Γέργερη, στην νότια πλευρά του Ψηλορείτη. Μόλις φθάσουμε στην βάση του Σκίνακα θα δούμε να ξεκινάει αριστερά μας το τελευταίο κομμάτι του δρόμου που τερματίζει στο αστεροσκοπείο. Υπάρχει και πινακίδα. Εδώ είναι η αφετηρία μας και προχωράμε δεξιά την συνέχιση του δρόμου πάνω σε άσφαλτο. Με πορεία ανατολική προχωράμε και στα 600 μέτρα θα περάσουμε από ένα ανοικτό τούνελ από παγόβουνο. Είναι ένα σημείο του δρόμου που κρατάει αρκετό χιόνι και όταν τα μηχανήματα ανοίξουν τον δρόμο, μένει το χιόνι και από την μία μεριά και από την άλλη σε μεγάλο ύψος. Φυσικά αυτή την ωραία εικόνα θα την απολαύσουμε τον Μάρτιο η τον Απρίλιο.

 

Συνεχίζουμε άλλα 600 μέτρα περίπου σε άσφαλτο. Μετά μπαίνουμε σε χωματόδρομο. Προχωράμε και ένα(1) χλμ μετά θα συναντήσουμε διακλάδωση. Εδώ υπάρχει μεταλλική πινακίδα που μας δείχνει αριστερά και γράφει προς δάσος Ρούβα και προς Γέργερη. Συνεχίζουμε πάντα με ανατολική πορεία πάνω στον χωματόδρομο, έχοντας στα δεξιά την ωραία θέα προς το δάσος του Ρούβα. Φτάνουμε στην τοποθεσία "Καψαλόσταυρο"(υψόμετρο 1420 μέτρα).Εδώ υπάρχει το πετρόκτιστο (από πέτρες της περιοχής) εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και παραδοσιακό μιτάτο, που αξίζει να σταματήσουμε και να θαυμάσουμε και από εδώ την θέα. Αφού απολαύσουμε την θέα προς το πρινόδασος του Ρούβα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης, προχωρούμε τον δρόμο για 100 μέτρα.

Στο δεξί μας χέρι ξεκινάει το μονοπάτι στο οποίο θα μπούμε και θα συνεχίσουμε. Το μονοπάτι είναι ομαλό κατηφορικό και περνάει μέσα από σφεντάμια, κυπαρίσσια, πρίνους και λίγο μετά συναντάμε ξύλινη πινακίδα που γράφει προς 'Θέση Θέας' και δείχνει προς τα δεξιά. Και εδώ είναι ωραία για στάση. Ερχόμαστε λίγο πίσω στο μονοπάτι και κατηφορίζουμε. Συναντάμε ξύλινη πινακίδα που γράφει 'Πηγάδι' και δείχνει αριστερά. Προχωράμε και φθάνουμε σε πέτρινο πηγάδι που έχει και νερό. Τώρα βρισκόμαστε χαμηλά στην κοίτη του ρέματος που έρχεται από δεξιά μας (δηλαδή από τον Σκίνακα) και ονομάζεται 'Ψακοφάραγγο'. Το υψόμετρο εδώ είναι 1020 μέτρα. Εδώ δημιουργείται ένα μεγάλο πλάτεμα με σφεντάμια, αγριοαχλαδιές, πουρνάρια και άλλα είδη της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής. Προχωράμε στην κοίτη του ρέματος και αριστερά και δεξιά μας βρίσκονται τεράστια δένδρα αζιλάκων (αριές) και πρίνων. Όπως προχωράμε στενεύουν αρκετά τα τοιχώματα και μόλις περάσουμε το πιο στενό σημείο, στα 100 μέτρα παρακάτω θα κάνουμε αριστερά. Θα περπατήσουμε τώρα λίγο ανηφορικά και θα φθάσουμε στην καρδιά του δάσους του Ρούβα. Ένας τόπος ιστορικής μνήμης, ένας τόπος που ήταν καταφύγιο Χριστιανών και ένας τόπος που ήταν ορμητήριο επαναστατών.

Μπροστά μας βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ.Ιωάννη (υψόμετρο 965 μέτρα).Λίγο πιο πέρα μεγάλος χώρος αναψυχής με τεράστια πλατάνια και μικρό ρέμα με νερό. Υπάρχει και πέτρινη βρύση με πόσιμο νερό και ξύλινα παγκάκια για ξεκούραση και για φαγητό. Εδώ μπορεί να φθάσει κάποιος με αυτοκίνητο από την Γέργερη.