Επίπληξη στον Μπαχ από τον επικεφαλής Ιάπωνα σύμβουλο για την Covid-19

 Runbeat Team   19:03 25-08-2021  

Επίπληξη στον Μπαχ από τον επικεφαλής Ιάπωνα σύμβουλο για την Covid-19


Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας στην Ιαπωνία για την Covid-19, Σιγκέρου Ομι, επέπληξε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, για την επίσκεψή του στο Τόκιο, προκειμένου να βρεθεί στην χθεσινή τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, τη στιγμή που η χώρα επεκτείνει τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει την πανδημία.

Η Ιαπωνία έχει προγραμματίσει αργότερα σήμερα να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε οκτώ ακόμη νομούς, φτάνοντας το σύνολο σε 21 περιοχές από το Χοκάιντο στα βόρεια έως το νότιο νησί της Οκινάουα και θα καλύψει σχεδόν το 80% του πληθυσμού της.

 

Η δήλωση του Ιάπωνα αξιωματούχου δείχνει την απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τα κρούσματα. Οι πολίτες κουράζονται από τους περιορισμούς, ενώ οι εταιρείες αγνοούν τα επανειλημμένα αιτήματα για εργασία από το σπίτι.

«Είπαμε ξανά και ξανά: Τι είδους μήνυμα θα στείλουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο κοινό;» δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική σύνοδο ο Δρ. Σιγκέρου Ομι, ο οποίος ενέκρινε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Ζητάμε από τον κόσμο να εργάζεται περισσότερο από το σπίτι. Αν ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, χρειαζόταν να κάνει μια ομιλία για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, γιατί δεν θα μπορούσε να το κάνει εξ αποστάσεως; Γιατί πρέπει να μπει στον κόπο να έρθει μέχρι εδώ;» αναρωτήθηκε ο Όμι, προκαλώντας χειροκροτήματα από μερικούς βουλευτές για τις παρατηρήσεις του.

«Αυτή είναι η απλή κοινή λογική που θα πρέπει να λειτουργεί κάτω από αυτές τις συνθήκες» είπε.

Ο Όμι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2020, ενώ άλλοι στην ιατρική κοινότητα αντιτάχθηκαν σε αυτούς.

Προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, καθώς το κοινό ερμήνευσε τη διοργάνωση των Αγώνων ως ένα σημάδι ότι ήταν αρκετά ασφαλές για να συνεχίσει τις κανονικές δραστηριότητές του.

 

Ο οικονομολόγος του Nomura Research Institute, Τακαχίντε Κιούτσι, εκτίμησε ότι η τελευταία επέκταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα οδηγήσει σε επιπλέον οικονομική ζημία περίπου 420 δισεκατομμυρίων γεν (3,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ανεβάζοντας το συνολικό αποτέλεσμα από τον τέταρτο γύρο των περιορισμών έκτακτης ανάγκης της Ιαπωνίας σε 3,84 τρισεκατομμύρια γεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ