Η... ανάγκη για πελματογράφημα και οι δρομικές κατηγορίες παπουτσιών

 Μάνος Μαρκάκης   12:28 19-01-2021  

Η... ανάγκη για πελματογράφημα και οι δρομικές κατηγορίες παπουτσιών


Η επιλογή παπουτσιού δεν είναι μόνο κριτήριο της μάρκας ή της τιμής. Όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο, δεν υπάρχει το ιδανικό παπούτσι, ενώ σημαντικό ρόλο στην επιλογή παπουτσιού παίζει και η δομή του, την οποία είχαμε προσεγγίσει βήμα βήμα.

Ένα ακόμα βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ο τύπος παπουτσιού που επιλέγουμε ανάλογα με το πέλμα μας και ο οποίος συνιστάται στον τρόπο τρεξίματος ή βάδισης του κάθε ανθρώπου. Για να διαπιστώσουμε επιστημονικά τον τρόπο βαδίσματος μας θα πρέπει να κάνουμε πελματογράφημα. Είναι μία πολύ απλή και σύντομη διαδικασία στην οποία βαδίζοντας σε ένα διάδρομο καταγράφεται ο τρόπος βάδισής μας. Δηλαδή, με απλά λόγια, αν γέρνει εσωτερικά ή εξωτερικά κάποιο από τα πόδια ή και τα δύο πόδια. Όπως επίσης αν έχουμε ευθύ πάτημα ή ουδέτερο όπως χαρακτηρίζεται.

Επίσης ένας πρακτικός τρόπος για να ελέγξουμε μόνοι το πάτημά μας είναι να δούμε τα παπούτσια που τρέχουμε αν είναι περισσότερο φθαρμένα εσωτερικά ή εξωτερικά ή καθόλου στις άκριες. Ανάλογα λοιπόν με τον τρόπο βαδίσματος θα πρέπει να επιλέξουμε και τον ανάλογο τύπο παπουτσιού. Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες στα δρομικά παπούτσια.

 

Κατηγορία Cushion ή Neutral

Είναι η κατηγορία αυτή που περιλαμβάνει παπούτσια που απευθύνονται σε δρομείς που έχουν ουδέτερο πάτημα ή ελεγχόμενο υπτισμό. Αυτά τα μοντέλα διαθέτουν τεχνολογίες που αποσβένουν αποτελεσματικά τους κραδασμούς.

Κατηγορία Stability και η υποκατηγορία Motion Control

Τα παπούτσια αυτής της κατηγορίας έχουν ειδικό σχεδιασμό για να στηρίζουν τα πέλματα δρομέων οι οποίοι κατά την προσγείωση στρέφουν υπερβολικά προς τα μέσα το πόδι τους (υπερπρηνισμός) έτσι ώστε να τους προστατεύουν από τυχόν τραυματισμούς.

Κατηγορία Performance - Racing

Είναι η κατηγορία που υπάγονται τα αγωνιστικά μοντέλα για υψηλές αποδόσεις. Έχουν πολύ χαμηλό βάρος και γενικά λιτή κατασκευή. Συνίσταται για δρομείς κυρίως με ουδέτερο πάτημα και χρησιμοποιούνται σε αγώνες για ή γρήγορες προπονήσεις.

Κατηγορία Trail ή Mountain ή Off road

Τα παπούτσια αυτής της κατηγορίας απευθύνονται σε δρομείς που τρέχουν στο βουνό ή σε ανώμαλα μονοπάτια ή σε πετρώδη εδάφη. Έχουν στιβαρή κατασκευή και υλικά περισσότερο ανθεκτικά σε χτυπήματα. Επίσης έχουν ενισχυμένη απόδοση κραδασμού και υλικά που εξασφαλίζουν υψηλή πρόσφυση. Το βάρος τους συνήθως είναι μεγαλύτερο.

Σωστή, λοιπόν, επιλογή παπουτσιών για πολλά, καλά και ασφαλή χιλιόμετρα...