Η Κύπρος μπορεί να στείλει Μαραθωνοδρόμο στο Παρίσι χωρίς Ολυμπιακό όριο! Εκτός η Ελλάδα

 Χρήστος Κώνστας   17:03 16-05-2024  

Η Κύπρος μπορεί να στείλει Μαραθωνοδρόμο στο Παρίσι χωρίς Ολυμπιακό όριο! Εκτός η Ελλάδα


Στις 5 Μαΐου έκλεισε το «παράθυρο» της χρονικής περιόδου( 6/11/2023 έως 5/5/2024) που είχε δοθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου για την επίτευξη των ορίων 2:08:10 και 2:26:50, για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι. Ήταν γνωστό ότι οι 81 καλύτερες επιδόσεις στους άνδρες (κάτω από το όριο ή εφόσον δεν σημειωθούν 81 επιδόσεις κάτω από 2:08:10,συμπληρώνονται με όσους είναι πιο κοντά στο όριο) και οι 97 καλύτερες επιδόσεις στις γυναίκες (με το ίδιο σύστημα)θα έπαιρναν θέση στη γραμμή εκκίνησης στη πόλη του φωτός.

 

Το επίπεδο της παγκόσμιας ελίτ στον Μαραθώνιο είναι τέτοιο που αυτομάτως θέτει εκτός διεκδίκησης μιας θέσης την Ελλάδα, όχι όμως και την Κύπρο! Πως συνέβη αυτό;

Το σύστημα που ανέτρεψε τα σχέδια κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων του κόσμου

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία πρόσθεσε 11 θέσεις στους άνδρες και 9 θέσεις στις γυναίκες για οποιαδήποτε χώρα δεν έχει αθλητή, ο οποίος/η οποία να έχει προκριθεί σε κανένα αγώνισμα στίβου (κάθε φύλο εξετάζεται ξεχωριστά) και έτσι μπορούν αυτές οι χώρες να συμμετάσχουν με τον/την καλύτερη αθλητή/τρια τους στα αγωνίσματα των 100 μέτρων, των 800 μέτρων ή στον Μαραθώνιο. Ωστόσο αυτές οι θέσεις - γνωστές ως θέσεις καθολικότητας – συνυπολογίζονται στη αρχικές διαθέσιμες θέσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά οτι για παράδειγμα στους άνδρες 11 αθλητές οι οποίοι δεν είχαν πάρει την πρόκριση με το όριο αλλά βρίσκονταν κοντά στο όριο, χάνουν τη πρόκριση που είχαν εξασφαλίσει μέσω της παγκόσμιας κατάταξης για χάριν των 11 που θα πάρουν τη πρόκριση μέσω των θέσεων καθολικότητας. Το αντίστοιχο ισχύει και για τις 9 θέσεις των γυναικών.

Η είδηση ανέτρεψε το σχεδιασμό σε πολλές εθνικές ομοσπονδίες, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, μόνο 1 άνδρας πήρε τη πρόκριση με τη διαδικασία της καθολικότητας.

Η Κύπρος μπορεί να στείλει Μαραθωνοδρόμο στο Παρίσι χωρίς Ολυμπιακό όριο! Εκτός η Ελλάδα runbeat.gr

Πλέον η σύνθεση της λίστας εκκίνησης στο Μαραθώνιο για το Παρίσι διαμορφώνεται ως εξής:81 άνδρες(70 μέσω τυπικής διαδικασίας και 11 μέσω καθολικότητας) και 97 γυναίκες (88 μέσω τυπικής και 9 μέσω καθολικότητας).

Πάντως όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε το σύστημα προκριματικών των Ολυμπιακών Αγώνων τον Δεκέμβριο του 2022, στόχος της ήταν το 50% των θέσεων να προέρχονται από το όριο και το 50% μέσω της παγκόσμιας κατάταξης. Όπως έχουν πλέον τα πράγματα, κανένας αθλητής στον Μαραθώνιο ανδρών ή γυναικών δεν προκρίνεται μέσω της παγκόσμιας κατάταξης.

Το εθνόσημο της Κύπρου στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων;-Εκτός η Ελλάδα

Για το αγώνισμα του Μαραθωνίου η περίοδος επίτευξης ορίου έχει λήξει. Έτσι με τα σημερινά δεδομένα και ενώ αναμένεται να λήξει η περίοδος επίτευξης ορίων σε άλλα δρομικά αγωνίσματα όπως π.χ. 110 μέτρα εμπόδια, στις 30 Ιουνίου,11 χώρες εμφανίζονται να έχουν πάρει εισιτήριο για το Μαραθώνιο των ανδρών... κυριολεκτικά από το πουθενά! Ανάμεσά τους η Κύπρος. Εφόσον η Κυπριακή Ομοσπονδία αποδεχτεί τη συμμετοχή τότε τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο Κυπροποιημένος με καταγωγή από το Μαρόκο Amine Khadiri (Αμίν Χαντίρι). Ο 35χρονος δρομέας είχε σημειώσει εθνικό ρεκόρ Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2023 στο Μαραθώνιο της Σεβίλλης με 2:10:20 και με αυτή την επίδοση φαίνεται ότι λαμβάνει και το εισιτήριο για το Παρίσι. Ο Khadiri κατέχει και το εθνικό ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο με 1:02:02, το οποίο σημείωσε τρείς εβδομάδες πριν το αγώνα της Σεβίλλης. Και τα δύο ρεκόρ είχαν ζωή 41 χρόνια και μέχρι πέρυσι τα κατείχε ο Μάριος Κασσιανίδης με 2:19:51 και 1:05:37.

Οι 11 Μαραθωνοδρόμοι που πάνε Παρίσι από το...πουθενά!

Όνομα                           χώρα                   Επίδοση

Dario Ivanovski  Βόρεια Μακεδονία       2:08:26 (2024 Seville)

Il Ryong Han           Νότια Κορέα           2:09:42 (2024 Wuxi)

Amine Khadiri           Κύπρος               2:10:20 (2023 Seville)

Samuel Freire          ΚάβοΒέρντε           2:11:01 (2024 Seville)

Cristhian Zamora       Ουρουγουάη          2:11:02 (2023 Seville)

Jordan Gusman              Μάλτα             2:13:13 (2023 Chicago)

Ilya Tyapkin                Κιργιστάν             2:17:05 (2024 Hannover)

Eduardo Garcia         Παρθένες νήσοι      2:17:09 (2023 McKirdy Micro)

Valentin Betoudji             Τσάντ             2:18:20 (2023 Valencia)

Moath Alkhawaldeh       Ιορδανία           2:21:17 (2023 Berlin)

Yaseen Abdalla               Σουδάν              άνευ επίδοσης

Ημέρες αγωνίας για τον Amine Khadiri                      

Με τα σημερινά δεδομένα όπως αποτυπώνεται και στη σχετική κατάταξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ο Κύπριος Μαραθωνοδρόμος εμφανίζεται να βρίσκεται μέσα στη λίστα των συμμετοχών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καταλαμβάνοντας την 79η θέση από τις 81.

Η Κύπρος μπορεί να στείλει Μαραθωνοδρόμο στο Παρίσι χωρίς Ολυμπιακό όριο! Εκτός η Ελλάδα runbeat.gr

Το Runbeat συνομίλησε με τον Αmine Khadiri, ο οποίος δεν έκρυψε την αγωνία του περιμένοντας την οριστικοποίηση της Εθνικής αποστολής της Κύπρου. «Αυτήν τη στιγμή έχω λάβει μια θέση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου που ονομάζεται θέση καθολικότητας. Φαίνεται ότι αυτό δίνεται σε αθλητές για να εκπροσωπήσουν τη χώρα με συγκεκριμένους κανόνες. Δεν γνωρίζω τους ακριβείς όρους αυτής της διαδικασίας και δεν ξέρω πώς ακριβώς λειτουργεί και επομένως δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία .Σίγουρα αποτελεί ένα όνειρο για εμένα το οποίο αυτή τη στιγμή δείχνει ότι είναι κοντά. Ωστόσο περιμένω».

 

Η Κύπρος μπορεί να στείλει Μαραθωνοδρόμο στο Παρίσι χωρίς Ολυμπιακό όριο! Εκτός η Ελλάδα runbeat.gr

Ο αθλητής προπονείται από τον Κύπριο Γιώργο Λουκαΐδη και αγωνίζεται με τη σημαία της Κύπρου ήδη από το 2010 όταν ήταν 21 ετών.

Πως και γιατί χώρες κέρδισαν θέσεις «καθολικότητας»

Η Κύπρος έλαβε μια θέση καθολικότητας στον Μαραθώνιο, παρόλο που η Κύπρος έχει έναν υψηλής κατάταξης αθλητή στα 110 μέτρα εμπόδια, τον Μίλαν Τραίκοβιτς, ο οποίος φαίνεται πιθανό να προκριθεί (ο Τράικοβιτς βρίσκεται στην 20η θέση στη λίστα Road to Paris, με 40 άνδρες συνολικά να προκρίνονται στο συγκεκριμένο αγώνισμα). Η Ουρουγουάη έλαβε επίσης μια θέση καθολικότητας, παρόλο που ο άλτης μήκους Emilano Lasa βρίσκεται στην 21η θέση στη λίστα Road to Paris (με 32 αθλητές να προκρίνονται στο άλμα εις μήκος).

Επίσης όπως προκύπτει από τη λίστα των «11», ο Moath Alkhawaldeh από την Ιορδανία δεν έχει καταφέρει να κατέβει καν το 2:20 στο Μαραθώνιο ενώ ο Yaseen Abdalla απο το Σουδάν δεν έχει τρέξει ποτέ πριν τα 42.2 χιλιόμετρα!                              

Με αυτά τα δεδομένα οι περισσότεροι παρατηρητές έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν 11 θέσεις καθολικότητας να επιβραβεύονται στον Μαραθώνιο. Το 2016, υπήρχαν μόνο τέσσερις θέσεις καθολικότητας στον μαραθώνιο ανδρών και το 2021, ήταν μόνο μία. Επομένως εύλογα προκύπτει το ερώτημα για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των προκρίσεων μέσω των θέσεων καθολικότητας για το 2024

Ο λόγος είναι επειδή η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου άλλαξε τους κανόνες της για τις θέσεις καθολικότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Παλαιότερα, οι θέσεις καθολικότητας μπορούσαν να απονεμηθούν σε οποιοδήποτε αγώνισμα εκτός από το στιπλ, τα 10.000 μέτρα ή το δέκαθλο. Αλλά για το 2024, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι οι θέσεις θα μπορούσαν να απονεμηθούν μόνο στα 100 μέτρα, 800 μέτρα ή στον Μαραθώνιο και έθεσε ένα όριο τριών συνολικών θέσεων καθολικότητας στα 800 μέτρα, που σημαίνει ότι οι περισσότερες θέσεις έπρεπε να χρησιμοποιηθούν στα 100 μέτρα ή στον Μαραθώνιο . Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ήξερε πόσες θέσεις επρόκειτο να απονεμηθούν μέχρι και πριν λίγες ημέρες.

Οι «αδικίες» του συστήματος πρόκρισης

Με 11 θέσεις καθολικότητας από τις 81 συνολικά θέσεις για τους άνδρες, το 13% του Ολυμπιακού Μαραθωνίου 2024 θα αποτελείται από αθλητές καθολικότητας, όπως έχουν τα πράγματα. Οι θέσεις καθολικότητας κυμαίνονταν από τον Dario Ivanovski της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος έχασε το όριο για μόλις 16 δευτερόλεπτα στη Σεβίλλη τον Φεβρουάριο, έως τον Yaseen Abdalla του Σουδάν, ο οποίος δεν έχει τρέξει ποτέ πάνω από την απόσταση των 10.000 μέτρων.

Γιατί, λοιπόν, δόθηκε στον Abdalla μια θέση καθολικότητας; Το Σουδάν πιθανότατα υπέβαλε το όνομα του Abdalla επειδή η παγκόσμια κατάταξη στα 5.000 μέτρα τον καθιστά τον κορυφαίο αθλητή του Σουδάν σε κάθε αγώνισμα και ότι ήταν πιο λογικό να υποβάλει το όνομά του στον Μαραθώνιο από τα 100μ ή 800μ.Αντίστοιχα ερωτήματα αφορούν και για τις άλλες χώρες και κυρίως για το σκεπτικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

 

Μια ακόμη επιβεβαίωση της αδικίας όχι για τις χώρες αλλά για τον κάθε ένα αθλητή ξεχωριστά είναι η παρακάτω λίστα. Πρόκειται για όλους τους δρομείς από όλο τον κόσμο ανά χώρα ,οι οποίοι έχουν καταφέρει να πιάσουν το όριο του 2:08:10 αλλά μένουν εκτός Ολυμπιακών αγώνων καθώς, κάθε χώρα μπορεί να αποστείλει μόνο 3 αθλητές. Έτσι υπερδυνάμεις όπως η Κένυα ή η Αιθιοπία αφήνουν εκτός 69 και 59 Μαραθωνοδρόμους αντίστοιχα, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη και η Ιαπωνία αφήνει εκτός 24 αθλητές, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο της χώρας στον Μαραθώνιο.

Πόσοι αθλητές έχουν σπάσει το ολυμπιακό όριο του 2:08:10

72 – Κένυα

62 – Αιθιοπία

27 – Ιαπωνία

13 – Ερυθραία

8 – Μαρόκο

6 – Γαλλία

5 – Ουγκάντα, Ισπανία, Iταλία, Iσραήλ

4 – Γερμανία, Κίνα

3 – Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία

2 – Η.Π.Α, Καναδάς, Aυστραλία, Ελβετία, Ολλανδία, Noρβηγία, Τανζανία

Για την ιστορία πάντως στην Ελλάδα τη χρονική περίοδο μεταξύ 6/11/23 και 5/5/2024 όπου κρίθηκαν οι επιδόσεις για τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων, οι τρεις καλύτεροι Έλληνες ήταν οι Γιώργος Μενής 2:19:50 (Βιέννη 21/4/2024), Χαράλαμπος Πιτσώλης 2:20:22 (Βιέννη 21/4/2024) και Γιώργος Μίνος 2:23:55 (Aθήνα 12/11/2023). Δηλαδή επιδόσεις εφάμιλλες των Valentin Betoudji απο το Τσαντ και Moath Alkhawaldeh από την Ιορδανία ή πολύ περισσότερο απο τον Yaseen Abdall του Σουδάν που δεν έχει αγωνιστεί σε Μαραθώνιο και οι οποίοι βρίσκονται μέσα στη λίστα με τους «11» που παίρνουν πρόκριση από το... πουθενά.