Kipchoge: Σχεδόν… αήττητος από το 2014 με τον εντυπωσιακό μέσο χρόνο 2:04 στους τελευταίους 15 μαραθωνίους!

 Runbeat Team   10:50 15-08-2021  

Kipchoge: Σχεδόν… αήττητος από το 2014 με τον εντυπωσιακό μέσο χρόνο 2:04 στους τελευταίους 15 μαραθωνίους!


Mε τη νίκη του στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων, ο θρυλικός Eliud Kipchoge κατάφερε για ακόμα μία φορά να αποδείξει ότι είναι ο κορυφαίος του κόσμου, αλλά και να σημειώσει μία νίκη πολύ σημαντική ακόμα και από στατιστικής άποψης. Ο Κενυάτης εκτός από το ότι κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του από το Ρίο και να φτάσει στα δύο χρυσά μετάλλια σε μαραθώνιο Ολυμπιακών Αγώνων, έφτασε στον ασύλληπτο αριθμό των 14 νικών στους 15 τελευταίους του μαραθωνίους από το 2014 και μετά!

Αυτό σημαίνει πως με μία και μοναδική εξαίρεση, ο Kipchoge είναι αήττητος εδώ και 7 χρόνια! Παρακάτω μπορούμε να δούμε όλους τους μαραθώνιους που έτρεξε από το 2014 κι έπειτα, αλλά και τους χρόνους που πραγματοποίησε για να κάνει το φοβερό 14/15, έχοντας ως μέσο χρόνο περίπου το 2:04.

 

2014 – Ρότερνταμ, Ολλανδία



Με το εντυπωσιακό 2:05:00, ο Kipchoge σημείωσε την πρώτη από τις 14 νίκες του σε μαραθώνιο τα τελευταία 7 χρόνια. Ο τότε 29χρονος δρομέας έτρεχε τον τρίτο του μαραθώνιο μετά από εκείνους του Αμβούργου (1ος) και του Βερολίνου (2ος) το 2013. Βοηθός του για τη νίκη ήταν ο John Mwangangi, με τον οποίο πήγαν μαζί έως τα τελευταία χιλιόμετρα πριν «ξεφύγει» και νικήσει.

2014 – Σικάγο, ΗΠΑ

Ένας αγώνας που όλοι περίμεναν ο Kenenisa Bekele, κάτοχος του τότε παγκοσμίου ρεκόρ στα 5 και τα 10 χιλιόμετρα να πρωταγωνιστήσει, όμως δεν εμφανίστηκε ανταγωνιστικός και τερμάτισε στην 4η θέση. Ο Kipchoge πήρε προβάδισμα λίγο πριν το τέλος του αγώνα και διατηρήθηκε μακριά από τους ανταγωνιστές του, φτάνοντας στη νίκη με 2:14.11. Σημαντικό ρόλο για τη νίκη του είχε παίξει το διάστημα μεταξύ του 35ου και του 40ου χιλιόμετρου, το οποίο κάλυψε στον απίστευτο χρόνο των 14:32.

 

2015 – Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ο Kipchoge είναι πολυνίκης του μαραθωνίου του Λονδίνου, ξεκινώντας την κυριαρχία του το 2015, όταν και κέρδισε για πρώτη φορά τον αγώνα. Ακόμα ένας αγώνας στον οποίο το αποτέλεσμα εξέπληξε τους λάτρεις του αθλήματος, καθώς στην μία… γωνία βρισκόταν ο -τότε- κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Dennis Kimetto και στην άλλη ο νικητής του μαραθωνίου της πόλης από το 2014, Wilson Kipsang. Ο Eliud Kipchoge κατάφερε όμως να τους απογοητεύσει και τους δύο παίρνοντας τη νίκη σε ένα δραματικό φινάλε, με μόλις 5 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Kipsang με 2:04:42.

2015 – Βερολίνο, Γερμανία

Η ατυχία «χτύπησε» την πόρτα του Kipchoge στον μαραθώνιο του Βερολίνου το 2015, καθώς αναγκάστηκε για μεγάλο μέρος του αγώνα να αγωνιστεί με χαλασμένα παπούτσια, με τους πάτους τους να έχουν φύγει από τις θέσεις τους και να του προκαλούν πόνο. Ακόμα και με αυτό το μεγάλο εμπόδιο όμως, ο Κενυάτης τερμάτισε 81 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Eliud Kiptanui, σημειώνοντας χρόνο 2:04.00. Ο Kipchoge παραδέχθηκε μετά τον αγώνα ότι δεν ήταν εύκολο αυτό που κατάφερε, αφού τραυματίστηκαν και τα δύο πόδια του στην προσπάθεια.




 

2016 – Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Σε μία ακόμα μοναδική «παράσταση», ο Eliud Kipchoge σημείωσε την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για να κερδίσει τον δεύτερο συνεχόμενο μαραθώνιο στο Λονδίνο, με χρόνο 2:03:05. Εννοείται πως η επίδοσή του αποτέλεσε ρεκόρ κούρσας εκείνη τη χρονιά, ενώ έφτασε πολύ κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ.


2016 – Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο, Βραζιλία

To 2016 ήταν ακόμα μία σημαντική χρονιά στην καριέρα του Kipchoge, καθώς εκτός από τη νίκη του στο Λονδίνο, προσέθεσε στη συλλογή του και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μαραθώνιο Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Kipchoge «χόρεψε» στη βροχή στο Ρίο στη Βραζιλία τερματίζοντας στην πρώτη θέση με χρόνο 2:08:44, ένα λεπτό μακριά από τον Αιθίοπα Feyisa Lilesa. Ένας πολύ δύσκολος αγώνας στον οποίο πολλοί δρομείς αποχώρησαν, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.


2017 – Breaking – Μόντσα, Ιταλία

Το 2017 διοργανώθηκε ένας ειδικά διαμορφωμένος αγώνας με σκοπό την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ σε πρώτο χρόνο, αλλά κυρίως να γίνει ο πρώτος αγώνες που θα σημειωθεί χρόνος κάτω από 2 ώρες. Ο αγώνας δεν μέτρησε ποτέ επίσημα, καθώς δεν τηρούσε όλες τις προϋποθέσεις, όμως σε κάθε περίπτωση ο Eliud Kipchoge πραγματοποίησε τον γρηγορότερο χρόνο όλων των εποχών σε μαραθώνιο, χάνοντας μάλιστα μόλις για 25 δευτερόλεπτα το φράγμα των 2 ωρών (2:25).


2017 – Βερολίνο, Γερμανία

Ένας ακόμα αγώνας με μεγάλα ονόματα όπου ο Kipchoge κατάφερε να νικήσει, με τους Kenenisa Bekele και Wilson Kipsang να μην καταφέρουν να ακολουθήσουν. Ο Κενυάτης πήρε τη νίκη ακόμα μία φορά στο Βερολίνο, με χρόνο 2:03:32, που ήταν τότε και world leading.


2018 – Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ο Eliud Kipchoge απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι είναι ο κορυφαίος του κόσμου, κερδίζοντας τον μαραθώνιο στο Λονδίνο για τρίτη φορά, με χρόνο 2:04:27, μπροστά από τους Tola Shura Kitata (2:05:00) και Mo Farah (2:06:32). Δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερη δυσκολία για να πάρει τη νίκη, καθώς είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα σε όλη του τη διάρκεια.

 

2018 – Βερολίνο, Γερμανία

Η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών σημειώθηκε στον μαραθώνιο του Βερολίνου το 2018, σε ακόμα μία νίκη του Kipchoge. Ο αρκετά έμπειρος πλέον δρομέας τερμάτισε σε χρόνο 2:01:39, που μένει ακόμα και ως σήμερα ως το παγκόσμιο ρεκόρ. Στο Βερολίνο έχει ξανασημειωθεί παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ στο παρελθόν ο Kipchoge είχε χάσει την ευκαιρία να το σπάσει. Για να φτάσει σε αυτή την επίδοση, ο Eliud Kipchoge χρειάστηκε τη βοήθεια «λαγών», οι οποίοι τον οδήγησαν έως τα 25 χιλιόμετρα του αγώνα, ενώ ήδη τρεις από αυτούς είχαν μείνει εκτός από το 15ο χιλιόμετρο. Στα τελευταία 30 χιλιόμετρα ο Κενυάτης πραγματοποίησε και ένα άτυπο παγκόσμιο ρεκόρ, σημειώνοντας χρόνο 1:26:45.


2019 – Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Σημειώνοντας τον δεύτερο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών σε μαραθώνιο που μπορεί να μετρηθεί επίσημο ρεκόρ με 2:02:37, ο Kipchoge έδειξε ότι δεν είχε σκοπό να σταματήσει… σύντομα. Στον συγκεκριμένο αγώνα σημείωσε την 10η συνεχόμενη νίκη του σε μαραθώνιο και με τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα έδειξε ότι το ήξερε ότι θα κερδίσει πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας!


2019 – INEOS 1:59 Challenge – Βιέννη, Αυστρία

Ο πιο ιστορικός αγώνας όλων των εποχών. Ο Eliud Kipchoge κατάφερε στον ειδικά διαμορφωμένο (άρα και ανεπίσημο) μαραθώνιο της Βιέννης να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που τρέχει σε κάτω από 2 ώρες έναν μαραθώνιο. Ο Kipchoge τερμάτισε σε 1:59:45.2 και όλοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στον τερματισμό. Πρόκειται για την δεύτερη, αλλά αυτή τη φορά επιτυχημένη απόπειρα για sub-2 μαραθώνιο του κορυφαίου δρομέα.



2020 – Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Μετά από τις απίστευτες εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια, όλοι πίστευαν ότι θα έφτανε σε ακόμα μία νίκη στο Λονδίνο το 2020, εύκολα ή δύσκολα. Εκείνη την ημέρα όμως έγινε το εντελώς αντίθετο, καθώς ο Kipchoge αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στο αριστερό του αυτί λόγω του καιρού, κάτι το οποίο τον επηρέασε τόσο πολύ που πραγματοποίησε τον χειρότερο αγώνα της καριέρας του σε μαραθώνιο. Πιο συγκεκριμένα, τερμάτισε στην 8η θέση με χρόνο 2:06:49. Για την ιστορία, νικητής αναδείχθηκε ο Shura Kitata με 2:05:41.

 


2021 – NN Mission Marathon – Ενσέντε, Ολλανδία

Ο Eliud Kipchoge επέστρεψε, έπειτα από το διάλειμμά του στον μαραθώνιο του Λονδίνου και την 8η θέση, πραγματοποιώντας χρόνο 2:04:30 στο μαραθώνιο NN Mission Marathon της Ολλανδίας και παίρνοντας το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ευκολία. Στον συγκεκριμένο αγώνα έδειξε ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει των Ολυμπιακών και ότι το Λονδίνο ήταν μία «παρένθεση».



2021 – Ολυμπιακοί Αγώνες– Σαπόρο, Ιαπωνία

Για να συμπληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το 14/15, ο Kipchoge κατέκτησε πριν λίγες ημέρες το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στον μαραθώνιο του Σαπόρο στην Ιαπωνία, σε έναν αγώνα όπου πολλοί δρομείς δεν κατάφεραν να τερματίσουν, λόγω των καιρικών συνθηκών που τους δυσκόλεψαν. Σημείωσε χρόνο 2:08:38 και βγήκε πρώτος με μεγάλη διαφορά, επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβό του από το 2016, πέντε χρόνια αργότερα.




Μένει πλέον να δούμε που θα σταματήσει η κυριαρχία του Kipchoge. Θα καταφέρει άραγε να τρέξει sub-2 σε επίσημο μαραθώνιο; Θα πραγματοποιήσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ; Θα τον δούμε με τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι; Μόνο ο χρόνος θα τα δείξει όλα αυτά…