Με καθυστέρηση 10 ημερών η απάντηση του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος για τον αγώνα που προκάλεσε αντιδράσεις

 Runbeat Team   16:29 04-07-2022  

Με καθυστέρηση 10 ημερών η απάντηση του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος για τον αγώνα που προκάλεσε αντιδράσεις


To ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απάντησε με καθυστέρηση 10 ημερών για τον αγώνα SNF Nostos που έφερε αντιδράσεις τόσο από τον κόσμο της Αθήνας, όσο και από το μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την κα. Φωτεινή Πιπιλή. Θυμίζουμε ότι η βουλευτής Α΄Αθηνών της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού-Αθλητισμού καλώντας τους να θεσμοθετηθούν νομικό πλαίσιο με το οποίο θα ρυθμίζονται τέτοιους είδους εκδηλώσεις και σε κάθε περίπτωση θα απαγορεύεται η διεξαγωγή τους κατά τις εργάσιμες ημέρες. Μάλιστα η εν λόγω βουλευτής ζητά να διερευνηθεί εάν ήταν αδειοδοτημένους και από ποιους φορείς ο συγκεκριμένος αγώνας.

Αναλυτικά η απάντηση του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος:

Ένα φεστιβάλ, όπως το SNF Nostos, είναι μια μεγάλη γιορτή γεμάτη τέχνη, συζητήσεις, τολμηρές ιδέες, μουσική, χορό, παραστάσεις, διασκέδαση, προβληματισμούς και αθλητισμό για όλους. Στη δική μας περίπτωση, και κρίνοντας από τα δημοσιεύματα του Τύπου, έφερε και μια μεγάλη ταλαιπωρία που προκλήθηκε από τον 8ο αγώνα δρόμου SNF Nostos Run: Τρέχοντας προς το Μέλλον την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε μια ειλικρινή συγνώμη από τους ανθρώπους που εν μέσω καύσωνα παρέμειναν ακινητοποιημένοι στις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης τόσο στα οχήματά τους όσο και ως επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Πρόθεσή μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι, και ήταν τα προηγούμενα 7 χρόνια, η διοργάνωση ενός αγώνα για όλους, για καλό σκοπό που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ένα ολυμπιακό σύμβολο αγωνιστικότητας και ομορφιάς, και καταλήγει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα ορόσημο δημόσιου χώρου και πολιτισμού.

Στόχος μας είναι να μπορέσουν όλοι οι δρομείς να απολαύσουν τις διαδρομές των 6 και 10 χιλιομέτρων στο πλαίσιο του «ευ αγωνίζεσθαι» με αναπόφευκτο επόμενο, βέβαια, όπως σε όλους τους αγώνες δρόμου που γίνονται μέσα σε πόλεις, να υπάρξουν συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, κλείσιμο δρόμων και, φυσικά, μια ταλαιπωρία για τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στα όρια της διαδρομής του αγώνα.

Φέτος, όμως, φαίνεται πως οι αντιδράσεις ήταν έντονες, στους δρόμους, στα αυτοκίνητα, στα έδρανα της Βουλής, στους διαδρόμους των Δήμων. Λυπούμαστε που ένας αγώνας που διοργανώνεται εδώ και 8 χρόνια, έχει προκαλέσει φέτος τόσες διαμαρτυρίες, δημοσιεύματα ακόμα και προτάσεις νόμου. Ευτυχώς για όλους μας υπάρχει πάντα και αντίλογος, κυρίως από όσους συμμετέχουν.

Όπως όλες οι δράσεις του ΙΣΝ, από την ίδρυσή του το 1996, έτσι και το SNF Nostos Run έχει πάντα φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Σε όλες τις διοργανώσεις όλα αυτά τα χρόνια, οι δρομείς έδιναν προαιρετικά ένα ποσό, το οποίο τριπλασιαζόταν από το ΙΣΝ και δωριζόταν σε κάποιους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. Φέτος, για πρώτη φορά, υπήρχε ελάχιστη συμμετοχή €5 για όλους τους δρομείς. Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα δοθεί στην Polyphonica, που από το 2011 προσφέρει σε παιδιά με διάφορες καταγωγές και από διαφορετικές χώρες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τη γλώσσα τους, τη δυνατότητα να συμμετέχουν δωρεάν σε εργαστήρια μουσικής, σύγχρονου χορού, θεάτρου, μουσικών οργάνων, μουσικού θεάτρου, κ.ά. και στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Ιωαννιτών, που από το 1917 έχει ως σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας των νέων της πόλης. Επειδή ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα αβάσιμα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σας ενημερώνουμε πως η διεξαγωγή ενός αγώνα δρόμου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ άλλων και διαφόρων φορέων των τοπικών αρχών και προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη τους. Σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η διεξαγωγή αγώνα δρόμου, με το Α.Π.440183/18.05.22 και η Ελληνική Αστυνομία με το Α.Π. 1821/22/922357 (03/05/2022) έγγραφο της αντίστοιχα, απάντησαν θετικά για την διεξαγωγή του αγώνα. Η Ελληνική Αστυνομία έθεσε μάλιστα τον αγώνα δρόμου υπό την αιγίδα της. (Συνημμένες στο παρόν έγγραφο είναι οι επιστολές από την Ελληνική Αστυνομία και από την Περιφέρεια Αττικής). Επίσης, είχαμε φροντίσει να ενημερώσουμε το κοινό εγκαίρως μέσα από αναρτήσεις και επικοινωνία σε όλα τα Μέσα.

 

Το SNF Nostos, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνεται το SNF Nostos Run, είναι ένα πολυσυλλεκτικό διεθνές φεστιβάλ για επισκέπτες κάθε ηλικίας. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και όλα τα έξοδα της διοργάνωσης επιβαρύνουν αποκλειστικά το ΙΣΝ. Από τη δική μας μεριά, το θεωρούμε ως μια προσφορά σε όλους τους ανθρώπους, ώστε να δώσουν κάθε καλοκαίρι ραντεβού μαζί μας στο ΚΠΙΣΝ που, ως ανοιχτός δημόσιος χώρος, αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης για να μοιραστούμε μαζί εμπειρίες και να δημιουργήσουμε κοινές αναμνήσεις. Φέτος το SNF Nostos ήταν αφιερωμένο στο πιο πολύτιμο ανθρώπινο αγαθό, την υγεία, με αφορμή τη διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ, ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, με μεγάλο εγχώριο αντίκτυπο και με αιχμές την κατασκευή 3 νέων νοσοκομείων, την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την εκπαίδευση και την ψυχική υγεία. Και ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση όπου σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της υγείας και των επιστημών, του αθλητισμού του πολιτισμού μαζί με χιλιάδες κόσμου κατάφεραν να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να ψυχαγωγηθούν και να έρθουν κοντά από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Και μια σημαντική προβολή για την χώρα μας.

Επιστρέφοντας στο SNF Nostos Run, θα θέλαμε να πούμε πως η καθ’ όλα νομότυπη διεξαγωγή του αγώνα δεν αναιρεί το γεγονός πως μια μεγάλη μερίδα πολιτών ταλαιπωρήθηκαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022. Η διοργάνωση του SNF Nostos Run, πιστή στο όραμά της, θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους ώστε να διεξαχθεί πιο ομαλά ο επόμενος αγώνας, την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023. Το μοιραζόμαστε ώστε να κλείσουμε ραντεβού μαζί σας, από τώρα.

Όλα καλά!

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)