Με την συνέντευξη τύπου ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας!

 Runbeat Team   18:40 08-11-2023  

Με την συνέντευξη τύπου ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας!


Η έναρξη του 40ου Μαραθωνίου Αθήνας δόθηκε σήμερα με την επιτυχημένη συνέντευξη Τύπου του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και τα εγκαίνια της OΠΑΠ Marathon EXPO στο γήπεδο TAEKWONDO στο Φάληρο.

Η πρόεδρος Σοφία Σακοράφα εγκαινίασε τη φετινή OΠΑΠ Marathon EXPO μαζί με τον Αναπληρωτή Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της διευθύντριας του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΠΑΠ, Αχίλλειας Κοντού.

Όλοι οι παραπάνω μαζί με τον Δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, τον Τεχνικό Διευθυντή του Μαραθωνίου Δημήτρη Χαλβατζάρα, την Αντιπεριφερειάρχη Μακεδονίας Σοφία Μαυρίδου, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Γιώργο Γιατρουδάκη την κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών Μαρία Πολύζου τον κάτοχο του πανελληνίου ανδρών Σπύρο Ανδριόπουλο, τον ειδικό γραμματέα γραμματέα Παναγιώτη Δημάκο, την β΄ ειδική γραμματέα Βούλα Παχατουρίδου και το μέλος του συμβουλίου, Νίκο Τσώνη είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και λίγο αργότερα συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου. Εκεί όπου πρωταγωνιστές ήταν τα πρόσωπα που την Κυριακή θα κλέψουν την παράσταση. Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο και ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, μπροστά στο κύπελλο των νικητών μίλησαν για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, τους στόχους τους και τον επετειακό αγώνα.

 

 «Κυρία Υπουργέ, κύριε Υπουργέ, κύριοι Περιφερειάρχες, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί φίλες και φίλοι σας καλωσορίζω όλους στη συνέντευξη Τύπου, τρία μόλις εικοσιτετράωρο από την έναρξη του αγώνα του Μαραθωνίου δρόμου. Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή και ιδιαίτερη στιγμή να ηγούμαι της ιστορικότερης Ομοσπονδίας της Ελλάδας, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια του μεγαλύτερου αθλητικού δρομικού κινήματος στη χώρα. Ένα δρομικό κίνημα που είναι πασίγνωστο γενικώς. Πριν προχωρήσω θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτό το τεράστιο γεγονός και κυρίως να ευχαριστήσω τους εθελοντές και τις εθελόντριες από καρδιάς, γιατί πραγματικά έχουν καταβάλει έναν τεράστιο αγώνα. Δεν θα σας απασχολήσω με τεχνικά ζητήματα και με την παρουσίαση των αριθμών, γιατί όλα αυτά έχουν ήδη δημοσιευθεί και σας είναι ήδη γνωστά. Θα πω μόνο για τη φετινή επετειακή γιορτή, γιατί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι γιορτή όλης της Ελλάδας. Όλη η οικογένεια του ΣΕΓΑΣ, από την πρόεδρο και μέχρι και τον τελευταίο τεχνικό, θέλαμε αυτή τη φορά, αυτή τη χρονιά να σηματοδοτήσουμε την επέτειο των 40 χρόνων. Και φυσικά με τις παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη είστε ευπρόσδεκτοι.

Με την συνέντευξη τύπου ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας! runbeat.gr

Έχω πει πολλές φορές ότι το δρομικό κίνημα είναι το μεγαλύτερο φιλειρηνικό κίνημα στον κόσμο και φυσικά δεν λειτουργεί εν κενό. Η παγκόσμια κατάσταση, η οποία μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι, με όλα τα τραγικά που συμβαίνουν, συμβαίνουν παντού και στη γειτονιά μας, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε όλοι μαζί να υπενθυμίσουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον κυρίαρχο χαρακτήρα του Μαραθωνίου της Αθήνας, που είναι το μήνυμα της Ειρήνης. Μιας και από την αρχή είναι αφιερωμένος σε έναν άνθρωπο που σφράγισε αυτό το μήνυμα, δίνοντας και τη ζωή του, πριν από 60 χρόνια ταγμένος σε αυτό το σκοπό. Και φυσικά αναφέρομαι στο μεγάλο, τον ηρωικό, τον αξέχαστο, τον αθλητή, στο βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Έτσι, επαναλαμβάνω ότι όλοι μαζί αποφασίσαμε την έκδοση ενός επετειακού μεταλλίου, αφιερωμένο στην ειρήνη, με την παράσταση της Θεάς ειρήνης, προστάτιδας των αθλητών, που εξασφάλιζε τις ιδανικές συνθήκες για τους αγώνες, με τον στίχο φυσικά πάνω γραμμένο του Ησίοδου «Ειρήνη δαναγή ουροτρόφος», η ειρήνη τρέχει τα νιάτα σε όλο τον κόσμο και μεγαλώνει παιδιά. Είναι δηλαδή, η απαραίτητη προϋπόθεση της ζωής, της ευημερίας και ανάπτυξης», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, η οποία έδωσε τα δύο συλλεκτικά μετάλλια στους πρωταθλητές Γκλόρια Πριβιλέτζιο και Χαράλαμπο Πιτσώλη.

Θυμίζουμε ότι τόσο η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, όσο και ο Χαράλαμπος Πιτσώλης παραχώρησαν δηλώσεις τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ κι εδώ αντίστοιχα.

Ο Γιάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, πήρε τον λόγο: «Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην πατρίδα μας, επειδή εδώ γεννήθηκε ο αθλητισμός. Έχουμε την 40η επέτειο του Μαραθωνίου, τον οποίο υιοθέτησε η παγκόσμια κοινότητα από την Ελλάδα. Όμως, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, ο ένας και μοναδικός διεξάγεται εδώ. Τα μηνύματα του Μαραθωνίου είναι πολυποίκιλα και πολυσήμαντα και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η ειρήνη. Ως Έλληνες έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζήσουμε μια ακόμα μαραθώνια διαδρομή, εδώ στον τόπο που τη γέννησε.

Στόχος μας είναι να εργαζόμαστε με γνώμονα να βελτιώνουμε διαρκώς τις συνθήκες των αθλητών και σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι αυτό που μου ζήτησε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα έγινε. Υπεγράφη υπουργική απόφαση για να αποκτήσουν τα στάδιά μας τις προδιαγραφές που ορίζει η παγκόσμια ομοσπονδία».

Έπειτα, η Υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε με τη σειρά της τον δικό της χαιρετισμό: «Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός με παγκόσμια απήχηση, μία ετήσια συνάντηση που έχει αναχθεί σε σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό. Αποτελεί σημείο αναφοράς και για την πόλη της Αθήνας, καθώς ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι πλέον μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς και ταυτότητας. Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει αθλητικά γεγονότα σαν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο που προσφέρουν ταυτόχρονα εξαιρετικές ευκαιρίες γνωριμίας με τη χώρα μας και προάγουν τον αθλητικό τουρισμό.

Με την συνέντευξη τύπου ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας! runbeat.gr

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης έκανε την πρόβλεψη πως ο φετινός 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα είναι ο πιο επιτυχημένος και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής έκανε δεκάδες μεγάλα έργα στον τομέα του αθλητισμού και στήριξε μεγάλες διοργανώσεις με κορυφαίο τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. «Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε ιδίαιτερα με τον ΣΕΓΑΣ. Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στα αθλητικά δρώμενα. Δεν ήμασταν στα λόγια, αλλά στα έργα, στην πράξη. Πιστεύω ότι βάλαμε ένα λιθαράκι. Ελπίζω να μπαίνουν κοτρώνες στο επόμενο διάστημα».

 

Έπειτα, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας δήλωσε: «Ο Μαραθώνιος γεννήθηκε με αφορμή ένα γεγονός, τη Μάχη του Μαραθώνα. Νιώθουμε υπερήφανοι που εργαστήκαμε επί τέσσερα χρόνια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα. Συνολικά, 16 χιλιόμετρα της διαδρομής γίνονται στον Δήμο Μαραθώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάντα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών».

Ο τεχνικός διευθυντής του ΑΜΑ, Δημήτρης Χαλβατζάρας, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του φετινού αγώνα και τις παράλληλες διοργανώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον ΣΕΓΑΣ, ανέφερε ολοκληρώνεται το βάψιμο της μπλε γραμμής που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαραθωνοδρόμοι και επίστησε την προσοχή των δρομέων στα εξής σημεία: 

 – Φέτος όλοι οι δρομείς θα φορούν ένα βραχιόλι ασφαλείας που αποτελεί το διαβατήριο τους για την επιβίβαση στα λεωφορεία και τη συμμετοχή στον αγώνα προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις δρομέων χωρίς αριθμό BIB.

 – Η μεταφορά των συμμετεχόντων στον χώρο εκκίνησης, γίνεται με λεωφορεία από έξι (6) διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας και στο Σύνταγμα. Μόνο για τον ΑΜΑ το μετρό θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μισή ώρα νωρίτερα, στις 5:00 το πρωί.  

– Οι δρομείς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πρέπει να φροντίζουν για την τροφοδοσία και την ενυδάτωση τους αξιοποιώντας τις παροχές τις διοργάνωσης, ενώ συνίσταται να μη διστάσουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν τη χρειαστούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους είπε: “Η συνεργασία με τους φορείς φέρνει φοβερά αυτά τα φοβερά αποτελέσματα. Εύχομαι καλή επιτυχία στους αθλητές και στις αθλήτριες που θα αγωνιστούν”.