Ο διδάκτωρ του Α.Π.Θ και δρομέας Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε το ταξίδι 3.000χλμ για τα Ολοκαυτώματα

 Runbeat Team   10:43 06-04-2023  

Ο διδάκτωρ του Α.Π.Θ και δρομέας Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε το ταξίδι 3.000χλμ για τα Ολοκαυτώματα


Με στόχο να διανύσει συνολικά 3.000 χιλιόμετρα ξεκινώντας από την Ήπειρο και καταλήγοντας στην Κρήτη, ο Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και δρομέας Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε το ταξίδι του την περασμένη Δευτέρα 3 Απριλίου.

Είναι ένα ταξίδι μνήμης και ωδής στο Ολοκαύτωμα που συνέβησαν στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Ο Στέργιος Αράπογλου πρόκειται να περάσει από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα, κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η εκκίνηση δόθηκε από το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου και ο τερματισμός θα γίνει στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Το συνολικό μήκος της διαδρομής προσεγγίζει τα 3.000 χλμ και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής της είναι οι 50 ημέρες.

 

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα διανυθούν περίπου 2.350 χλμ σε 38 ημέρες. Διέλευση θα γίνει μέσα από τα Γεωγραφικά Διαμερίσματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Σε ένα σύνολο 22 Νομών και μέσα από 465 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, παραθαλάσσιους, ορεινούς και πεδινούς οικισμούς, θα γίνει στάση σε 23 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Ηπειρωτικής Ελλάδος.

Στην Κρήτη θα διανυθούν περίπου 700 χλμ σε 12 ημέρες. Διέλευση θα γίνει και από τους τέσσερις Νομούς (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου) μέσα από 183 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, με στάση σε 39 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Κρήτης.

Σκοπός του εγχειρήματος, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση που δόθηκε «είναι η πρόταση προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων που συνέβησαν στην Ελλάδα κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η διατήρηση της μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου».