ΣΕΓΑΣ: Το λάθος του 2018, τα στοιχεία για τον ηλικιακό ρατσισμό και η ηχηρή απάντηση των αθλητών με τις επιδόσεις τους

 Χρήστος Κώνστας   12:02 22-11-2021  

ΣΕΓΑΣ: Το λάθος του 2018, τα στοιχεία για τον ηλικιακό ρατσισμό και η ηχηρή απάντηση των αθλητών με τις επιδόσεις τους


Τόνοι από μελάνι έχουν "χυθεί" και αμέτρητες συζητήσεις έχουν γίνει τις τελευταίες δυο δεκαετίες τουλάχιστον, για το επίπεδο και την ανάπτυξη των αθλημάτων αντοχής στη χώρα μας με σημείο αναφοράς τα δρομικά αγωνίσματα των μεγάλων αποστάσεων. Θα αποφύγουμε τον πειρασμό σε αυτό το άρθρο να προσθέσουμε μια ακόμη άποψη για το "τις πταίει" άλλωστε κατά καιρούς έχουν κατατεθεί απόψεις και προτάσεις από ειδήμονες και σίγουρα εμπειρότερους.

Θα σταθούμε όμως σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα και στοιχεία που έρχονται να... επιβεβαιώσουν ένα λάθος το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε απλά αντικείμενο θεωρητικής προσέγγισης και ο καθένας έδινε την ερμηνεία που εξυπηρετούσε την οπτική του ή ακόμη και τη σκοπιμότητα του. Το λάθος σημειώθηκε το 2018 και έκτοτε οι υπεύθυνοι γι΄αυτό είτε αρνούνται πεισματικά να το αποδεχτούν είτε αναζητούν φόρμουλες και ελληνικά τερτίπια για να προσπεράσουν τις ευθύνες τους. Όμως το αποτέλεσμα δεν αλλάζει τόσο σε ότι αφορά καθεαυτό το λάθος, όσο κυρίως το μερίδιο ευθύνης που είχε το λάθος στην ανάπτυξη των μεγάλων αποστάσεων. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Το χρονικό του λάθους το 2018


Το Μάρτιο του 2018 η τότε ηγεσία του ΣΕΓΑΣ συγκάλεσε την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας παρεμβαίνοντας στο καταστατικό χάρτη της αρχαιότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της Ομοσπονδίας στα σύγχρονα δεδομένα. Ωστόσο μια από τις αλλαγές μόνο εκσυγχρονιστική δεν αποδείχθηκε καίτοι έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας των μελών-σωματείων του ΣΕΓΑΣ που υπερψήφισαν τα όσα εισηγήθηκε η ηγεσία , την οποία και στήριζαν σε κάθε απόφαση-πρωτοβουλία της σχεδόν με...κλειστά μάτια.

Η επίμαχη και τουλάχιστον οπισθοδρομική αλλαγή αφορούσε στη θέσπιση ηλικιακού ορίου για την έκδοση αθλητικού δελτίου. Έτσι ο ΣΕΓΑΣ επέβαλε τον ηλικιακό ρατσισμό στον αθλητισμό. Και το έκανε με έμμεσο τρόπο αποφεύγοντας να ¨χρεωθεί¨ ρατσιστικές αντιλήψεις. Συγκεκριμένα με ¨όχημα¨ το άρθρο που αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα σωματείο για να εγγραφεί στις τάξεις του ΣΕΓΑΣ θέσπισε μεταξύ άλλων το εξής : "…Kάθε αθλητικό σωματείο που θέλει να εγγραφεί μέλος στον ΣΕΓΑΣ πρέπει να το ζητήσει γραπτά και να συνυποβάλλει τα ακόλουθα έγγραφα... στ) Υπεύθυνη δήλωση του ΔΣ ότι έχει 20(είκοσι) τουλάχιστον αθλητές ηλικίας από 6 μέχρι 35 ετών, σε οποιοδήποτε άθλημα ή αγώνισμα που καλύπτει η Ομοσπονδία...".

Με αυτό το τρικ η τότε ηγεσία του ΣΕΓΑΣ θέσπιζε ηλικιακό όριο χωρίς όμως να αναφέρεται ρητά σε αυτό, αφού είναι εμφανές από τη διατύπωση ότι τα κριτήρια εγγραφής νέων σωματείων στα μητρώα της Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν απαγορευτικά για την έκδοση αθλητικών δελτίων αθλητών άνω των 35 ετών. Ωστόσο κατά ένα παράδοξο τρόπο και λόγο (θα αποτελέσει αντικείμενο άρθρου το επόμενο διάστημα),ο ΣΕΓΑΣ επικοινώνησε προς όλα τα σωματεία ότι πλέον νέα δελτία αθλητών άνω των 35 ετών δεν θα εκδίδονται. Έκτοτε αυτός ο ηλικιακός ρατσισμός κυριαρχεί στις τάξεις του ΣΕΓΑΣ αφαιρώντας το δικαίωμα στην αθλητική ιδιότητα οποιουδήποτε τυγχάνει να είναι άνω των 35 ετών.

Οι μεγάλες δρομικές διοργανώσεις εκθέτουν το λάθος


 

Την ώρα που παγκοσμίως η ανάπτυξη του δρομικού κινήματος λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις και ενώ και στη χώρα μας με τις μεγάλες διοργανώσεις της ίδιας της Ομοσπονδίας κάτι τέτοιο είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, εντούτοις επιμένουν να στερούν το δικαίωμα στην αθλητική ιδιότητα από μια ορισμένη ηλικία και μετά. Πόσο μάλλον όταν όλοι γνωρίζουν ότι ιδιαίτερα στα αγωνίσματα των μεγάλων αποστάσεων κάθε χρόνο προκύπτουν –λόγω και της ανάπτυξης του δρομικού κινήματος- νέες περιπτώσεις αθλητών με εξαιρετικές επιδόσεις, οι οποίοι όμως έχουν την...¨ατυχία¨ να έχουν υπερβεί το όριο του ηλικιακού ρατσισμού που επέβαλε ο ΣΕΓΑΣ καίτοι υποτίθεται ότι οφείλει να καλλιεργεί την ανάπτυξη του αθλητισμού(επαγγελματικού και ερασιτεχνικού) στη χώρα σύμφωνα και με το καταστατικό του.

Οι επιδόσεις στον Μαραθώνιο της Αθήνας απαντούν στο λάθος του ΣΕΓΑΣ


Όμως όλα τα παραπάνω θα είχαν μια καθαρά θεωρητική προσέγγιση αν δεν υπήρχαν και τα στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν στην πράξη γιατί το 2018 σημειώθηκε ένα αδιανόητο, για την ανάπτυξη και το επίπεδο των μεγάλων αποστάσεων στη χώρα, λάθος. Πάμε να δούμε λοιπόν με στοιχεία ποιο είναι το επίπεδο των 35+ αθλητών/δρομέων της χώρας , οι οποίοι κατά γενική ομολογία έχουν ως αγώνα-στόχο τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στο πλαίσιο μάλιστα του οποίου διοργανώνεται και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Ας ξεκινήσουμε με την τελευταία άκρως επιτυχημένη και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω πανδημίας, διοργάνωση του 2021, κάτι που πιστώνεται εξ΄ ολοκλήρου στη σημερινή διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και στο στελεχιακό του δυναμικό.

Στις φετινές 100 καλύτερες επιδόσεις Ελλήνων όλων των ηλικιών με χρόνο από 2:16:49 έως 2:59:30, βρίσκονται 36 αθλητές (οι οποίοι σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΕΓΑΣ δεν είναι αθλητές αλλά αθλούμενοι) οι οποίοι είναι άνω των 35 ετών και αγωνίστηκαν χωρίς αθλητικό δελτίο! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 36% των καλύτερων Ελλήνων δρομέων για το 2021 δεν μπορούν να εκδώσουν αθλητικό δελτίο γιατί ο ΣΕΓΑΣ, στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχουν ως ελεύθεροι αθλούμενοι (!), από το 2018 μέχρι και σήμερα... δεν τους το επιτρέπει!!

(Ο 10ος με επίδοση 02:37:18)

Μάλιστα ανάμεσα στις 100 καλύτερες επιδόσεις συναντάμε τουλάχιστον 7 αθλητές (αθλούμενους σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ) ηλικίας από 45 έως και 54 ετών με επιδόσεις από 2:45:49 έως 2:55:03. Είναι ενδεικτικό ότι τον πρώτο 35αρη+ χωρίς αθλητικό δελτίο τον συναντάμε μόλις στην 10η θέση της κατάταξης των Ελλήνων ανδρών με επίδοση 2:37:18! Ενώ από την 25η θέση και μετά δηλαδή επίδοση 2:44:20 έως και την 100η θέση με επίδοση 2:59:30 οι άνω των 35 ετών χωρίς αθλητικό δελτίο έχουν κυριαρχήσει.

Οι καλύτερες επιδόσεις των 35+ ανδρών που αγωνίστηκαν χωρίς αθλητικό δελτίο


Ας δούμε αναλυτικά τις θέσεις που κατέλαβαν στη γενική κατάταξη των Ελλήνων και Ελληνίδων, οι δρομείς άνω των 35 ετών στους οποίους απαγορεύεται να εκδώσουν αθλητικό δελτίο, με τον ΣΕΓΑΣ να τους αρνείται το δικαίωμα στην αθλητική ιδιότητα.

 

(O 14ος με επίδοση 2:39:39)

10ος - 02:37:18

14ος - 2:39:39

(0 22ος με επίδοση 2:42:44)


22ος - 2:42:44

25ος - 2:44:20

(O 25ος με επίδοση 2:44:20)

27ος - 2:45:49

28ος - 2:46:00