Παραμένει εκτός αγώνων ως τον Αύγουστο του 2024 ο El Hassan El Abbassi

 Runbeat Team   13:17 13-06-2023  

Παραμένει εκτός αγώνων ως τον Αύγουστο του 2024 ο El Hassan El Abbassi


Το δρομικό κίνημα συνεχίζει να μετρά πληγές με την αυξητική τάση που υπάρχει όσον αφορά τους δρομείς που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η υπόθεση του El Hassan El Abbassi βγήκε ξανά στην επικαιρότητα καθώς ανακοινώθηκε η οριστική τιμωρία του. Ο μαραθωνοδρόμο από το Μπαχρέιν τιμωρήθηκε με τρία χρόνια αποκλεισμού από την Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (AIU) καθώς αποδείχτηκε ότι έκανε μετάγγιση αίματος προκειμένου να περάσει από τον έλεγχο ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

 

Το δείγμα του 38χρονου συλλέχθηκε μετά τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθη στο Σαπόρο στις 8 Αυγούστου, όπου ο El Hassan El Abbassi κατέλαβε την 25η θέση με χρόνο 2:15.56 σε έναν αγώνα που κέρδισε ο Eliud Kipchoge.

Υπάρχουν δύο ειδών μεταγγίσεις. Οι ομόλογες όπου κάποιος συλλέγει και εγχέει το αίμα ενός συμβατού δότη στον υποψήφιο αθλητή και οι αυτόλογες όπου γίνεται μετάγγιση αίματος του ίδιου του αθλητή που έχει συλλεχθεί σε κάποια άλλη περίοδο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA), υπεύθυνος για τα τεστ ντόπινγκ στους αγώνες, ανέφερε τα αποτελέσματα του τεστ στις 15 Αυγούστου του 2021 και ενημέρωσε τον αθλητή ότι έχει το δικαίωμα να ζητήσει την εξέταση και του δεύτερου δείγματος.  

Κατόπιν των διαδικασιών που έπρεπε να ενεργηθούν διαπιστώθηκε ότι ο αθλητής είχε κάνει μετάγγιση κι έτσι ήρθε η οριστική τιμωρία του.

Ο δρομέας από το Μπαχρέιν έχει στο βιογραφικό του αρκετές επιτυχίες όμως θα χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης για ακόμα ένα χρόνο και δύο μήνες οπότε και ολοκληρώνεται η ποινή που του έχει επιβληθεί καθώς η τιμωρία του ξεκίνησε να ισχύει από τον Αύγουστο του 2021.