Τiidrek Nurme: «Μου δίνει κίνητρο να ανταγωνίζομαι ντοπαρισμένους ενώ ξέρω ότι είμαι καθαρός»

 Runbeat Team   19:57 25-08-2021  

Τiidrek Nurme: «Μου δίνει κίνητρο να ανταγωνίζομαι ντοπαρισμένους ενώ ξέρω ότι είμαι καθαρός»


Οι υποθέσεις doping δυστυχώς δεν σταματούν ποτέ. Μερικές ημέρες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αθλητές κατηγορούνται για παραβάσεις και κινδυνεύουν με αποκλεισμούς και αφαιρέσεις μεταλλίων.

Ένας εξ αυτών είναι και ο El Hassan El Abbassi, ο Μαροκινός μαραθωνοδρόμος που αγωνίζεται με τα χρώματα του Μπαχρέιν. Ο El Abbassi υποβλήθηκε σε αιματολογικό έλεγχο μετά τον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει μετάγγιση αίματος πριν τον αγώνα του Σαπόρο και πλέον έχει αποβληθεί (τουλάχιστον) προσωρινά από κάθε αθλητική διοργάνωση.

 

Θέση για το συμβάν πήρε ο Εσθονός μαραθωνοδρόμος Tiidrek Nurme, που έλαβε μέρος στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων και τερμάτισε λίγα δευτερόλεπτα πίσω από τον -κατά τα φαινόμενα- «ντοπέ» El Abbassi. Ο Nurme, που είχε τρέξει και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Στίβου στο Ηράκλειο το 2015 αναφέρει σε ανάρτησή του ότι το να γνωρίζει ότι είναι «καθαρός» και ότι συναγωνίζεται ντοπαρισμένους του δίνει μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσει.

Ο Tiidrek Nurme με τον συνεργάτη του Runbeat, Χρήστο Κώνστα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Στίβου στο Ηράκλειο το 2015

Ο Tiidrek Nurme μίλησε επίσης και για μία απίστευτη σύμπτωση, καθώς με τον ίδιο τρόπο είχε «κατέβει» μία θέση και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, με Μαροκινό αθλητή που αγωνιζόταν με τα χρώματα του Μπαχρέιν να βρίσκεται επίσης ντοπαρισμένος!

Η ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Εσθονού:

«Ο Μαραθώνιος των Ολυμπιακών Αγώνων συνεχίζεται. Παρότι το αγωνιστικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί, η τελική μου κατάταξη βελτιώνεται.

Από ότι φαίνεται θα είμαι 26ος, λόγω της παράβασης των κανονισμών από τον El Abbas, έναν Μαροκινό που αντιπροσωπεύει την χώρα του Μπαχρέιν. Είναι πολύ πιθανό αυτός ο άνθρωπος να αποβληθεί και να μην μετρήσει ο τερματισμός του μέσα στους επόμενους μήνες. Τερμάτισε λίγα δευτερόλεπτα μπροστά από εμένα στην 25η θέση.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η θέση μου και στον τελικό των 1.500 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο άλλαξε με τον ίδιο τρόπο. Τότε, ο Rashid Ramzi, ένας Μαροκινός από το Μπαχρέιν βρέθηκε επίσης θετικός σε έλεγχο doping, έχοντας κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Εγώ επίσης ανέβηκα μία θέση, παίρνοντας την 26η! Ο αγώνας των 1.500 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο σήκωσαν συζητήσεις ακόμα και χρόνια μετά, καθώς ο Asbel Kiprop από την Κένυα, που ανέβηκε επίσης μία θέση και πήρε το χρυσό, από το ασημένιο, αποδείχθηκε πρόσφατα πως έχει παραβεί τους κανόνες doping.

 

Ουσιαστικά ο πραγματικός νικητής των 1.500 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο ήταν ο Nick Willis από τη Νέα Ζηλανδία. Δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες ιστορίες και επίσης δυστυχώς δεν θα πιαστούν όλοι όσοι παρανομούν.

Μου δίνει κίνητρο να ανταγωνίζομαι ντοπαρισμένους ενώ ξέρω ότι είμαι καθαρός».