Σ. Κυρανάκος στο Runbeat: «Μετατρέψαμε μια αγωνιστική εμπειρία σε εμπειρία ζωής»

 Πάνος Κατσαρός   14:18 03-11-2023  

Σ. Κυρανάκος στο Runbeat: «Μετατρέψαμε μια αγωνιστική εμπειρία σε εμπειρία ζωής»


Ο 40ος Επετειακός Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας πλησιάζει και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Σωτήρη Κυρανάκο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση και την πραγματοποίηση του ιστορικού αγώνα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΓΑΣ και Γενικός Συντονιστής του Μαραθωνίου Αθήνας παραχώρησε συνέντευξη στο Runbeat, λίγες ημέρες πριν τον μεγάλο αγώνα της 12ης Νοεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κυρανάκος αναφέρθηκε στις συμμετοχές, λέγοντας ότι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας αναμένεται να βρεθούν περίπου 63.000 δρομείς για να τρέξουν, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το πόσο έχει μεγαλώσει διεθνώς η διοργάνωση, ενώ παράλληλα μίλησε και για τις παράλληλες δράσεις του ΑΜΑ.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της αρχαιότερης Ελληνικής ομοσπονδίας απάντησε σε ερώτηση για την μείωση των ορίων για συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, και δεν παρέλειψε να αναφέρει τους στόχους του ΣΕΓΑΣ για το άμεσο μέλλον.

Οι εγγραφές έκλεισαν από πολύ νωρίς, κάντε μας ένα σχόλιο για τον κόσμο που θα περιμένουμε και μία εκτίμηση για τις συμμετοχές.

«Ο 40ος Επετειακός Αυθεντικός Μαραθώνιος ήμασταν σίγουροι στον ΣΕΓΑΣ ότι θα αποτελούσε μια γιορτή για την παγκόσμια δρομική κοινότητα. 63.000 δρομείς από 140 χώρες και 7,500 μικροί μαθητές συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό από δρομείς και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Δεν είναι απλά η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της χώρας μας, είναι ένα αθλητικό γεγονός που προβάλλει την χώρα μας σε όλο τον κόσμο, τονώνει την τοπική οικονομία και δίνει την αισιοδοξία ότι όταν οι δημόσιοι και οι Ιδιωτικοί φορείς συνεργάζονται αρμονικά, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει θαύματα».

Τι να περιμένουμε από τον φετινό μαραθώνιο της Αθήνας;

«Κάθε χρόνο, κάθε διοργάνωση είναι ξεχωριστή. Τα τελευταία χρόνια όμως η Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ κρατώντας την αγωνιστική φιλοσοφία του Μαραθωνίου, άλλαξε πολλά στο management του αγώνα, στην προτεραιότητα της ασφάλειας των δρομέων αλλά και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και στο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγώνα.

Σ. Κυρανάκος στο Runbeat: «Μετατρέψαμε μια αγωνιστική εμπειρία σε εμπειρία ζωής» runbeat.gr

Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι σιγα-σιγα μας οδήγησε φέτος στο να μπορέσουμε να μετατρέψουμε μια αγωνιστική εμπειρία σε εμπειρία ζωής. 2 ημέρες πριν τον Μαραθώνιο καθιερώσαμε το AUTHENTIC TALKS, ένα θεματικό πολυσυνέδριο με ομιλίες προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Επενδύσαμε στους φοιτητές. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχονται να συμμετάσχουν στον βραδινό αγώνα του Σαββάτου, μια ημέρα πριν τον Μαραθώνιο, 1600 φοιτητές από 110 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Δημιουργήσαμε το επετειακό μετάλλιο των 40 ετών, μια μοναδική ανάμνηση που θα έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης να πάρει μαζί του φεύγοντας από την Ελλάδα ενώ τέλος με την στήριξη του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι 70.000 τσάντες που θα μοιραστούν στους δρομείς μας θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον».

Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για την διοργάνωση του φετινού μαραθωνίου;

Δεν θα τα χαρακτήριζα προβλήματα αλλά δυσκολίες που υπάρχουν κάθε χρονιά απλά φέτος είναι μεγαλύτερες λόγω της αυξημένης συμμετοχής. Πριν πω κάτι άλλο θα ήθελα να αναφέρω και να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά, τους 32 συναδέρφους- υπαλλήλους της Ομοσπονδίας, τα 220 μέλη του αγωνιστικού τομέα, μιας εξαιρετικής ομάδας, τους 4500 εθελοντές και τους δεκάδες φορείς, Δημόσιους και Ιδιωτικούς, που στηρίζουν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας γιατί κάθε ένας από αυτούς αποτελεί συνδετικό κρίκο μιας ομαδικής προσπάθειας που αποτελεί παράδειγμα. 

 

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί Εθνικό γεγονός και είναι τιμή αλλά και υποχρέωσή μας ως η αρχαιότερη αθλητική ομοσπονδία στην Χώρα να κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσει ο Αυθεντικός Μαραθώνιος την θέση που του αξίζει, να δώσουμε στους αθλητές την δυνατότητα να βιώσουν τον ξεχωριστό τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο με ασφάλεια και ταυτόχρονα να προβάλλουμε την Χώρα μας στο Εξωτερικό.

Μιλήστε μας για τις παράλληλες εκδηλώσεις του αγώνα.

«Ξεχωριστή σημασία στις παράλληλες εκδηλώσεις του Μαραθωνίου αποτελεί το 2o AUTHENTIC TALKS που πια έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο συνέδριο για τον χώρου του Αθλητικού Τουρισμού και όχι μονό στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι την Παρασκευή 10/11 στο ωδείο Αθηνών περιμένουμε 500 προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο σε ένα από τα κορυφαία think tank του Αθλητισμού. Στο 2ο Authentic talks συμμετέχουν:

Ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η εθνική συντονίστρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο  Managining Director /payments της J.P Morgan Χρήστος Κολημενάκης, ο διευθυντής αγώνων δρόμου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου Μάρκο Βάσιτς, ο καθηγητής επιχειρηματικής στρατηγικής και πρόεδρος στο τμήμα οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γιάννης Πολλάλης ο  Δήμαρχος Λάρνακα και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας και η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου και νικήτρια στη διοργάνωση του 2022, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου ως βασικοί ομιλητές. 

Το συνέδριο θα προλογίσουν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κορυφαία Ελληνίδα ξιφομάχος σε αμαξίδιο Κέλλυ Λουφάκη.

Επίσης εγκαινιάζεται ο θεσμός MARATHON AWARDS. Κάθε χρόνο 2 ημέρες πριν τον Μαραθώνιο της Αθήνας θα δίδονται βραβεία σε προσωπικότητες που στηρίζουν το Μαραθώνιο Κίνημα αλλά και σε διοργανώσεις Μαραθωνίων σε όλο τον κόσμο. Στόχος αυτών των βραβείων με αποκλειστικό διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ θα έχει να προβάλλει το οικονομικό και κυρίως το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Μαραθωνίων στην τοπική ανάπτυξη».

Σ. Κυρανάκος στο Runbeat: «Μετατρέψαμε μια αγωνιστική εμπειρία σε εμπειρία ζωής» runbeat.gr

Πως και γιατί οδηγήθηκε φέτος ο ΣΕΓΑΣ σε δραματική μείωση των ορίων για συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα; Το δε όριο για τους άνδρες (2:45) δικαιολογεί το επίπεδο των επιδόσεων που έχουμε στη χώρα μας;

«Καταρχάς ο ΣΕΓΑΣ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα στοχευμένης υποστήριξης για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Εκτός από τα προπονητικά camp που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, εκτός από το πρόγραμμα στήριξης των αναπτυξιακών ηλικιών αλλά και των ταλέντων που γίνεται και στις 13 Περιφέρειες της Χώρας για το σύνολο των αγωνισμάτων του στίβου, φέτος πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι ειδικό camp για τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους της Χώρας μας με την επίβλεψη του Τομεάρχη κ. Θεοδωρίδη, των προπονητών τους καθώς και με την συνεχή επίβλεψη των Διευθυντών των Εθνικών ομάδων κ. Μελέτογλου και κ. Ματάκη.

 

Αυτό το camp που έγινε με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου και της Περιφέρειας Στερέας Ελλάδος είναι το αποτέλεσμα που έχει η πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΣΕΓΑΣ να συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τις Περιφέρειες της χώρας μας για να μπορέσει να στηρίξει επιπλέον τους αθλητές μας όλων των επιπέδων και φυσικά όλων των ηλικιών.

Σ. Κυρανάκος στο Runbeat: «Μετατρέψαμε μια αγωνιστική εμπειρία σε εμπειρία ζωής» runbeat.gr

Είμαστε σίγουροι ότι σιγά σιγά, βήμα βήμα, όλοι μαζί, σωματεία, προπονητές, Ομοσπονδία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες προπονητικών ερεθισμάτων, συμμετοχή σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και θα δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να κάνουν οι αθλητές μας τις επιδόσεις που θα τους καταξιώσουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».