Σύνδρομο υμενικής πτυχής (Plica) σε αθλητή

 Νικόλαος Δεσποτάκης   13:35 28-01-2021  

Σύνδρομο υμενικής πτυχής (Plica) σε αθλητή


To Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής (Σ.Υ.Π.) ή γνωστό ως Plica, είναι η διόγκωση – φλεγμονή ενός υμένα στο γόνατο (κάτι σαν κουρτίνα – αρθροσκοπική παρατήρηση) που αποτελεί εμβρυϊκό κατάλοιπο.

Το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής δεν είναι ευρέως γνωστό ως πάθηση στην αθλητική κοινότητα, όμως απασχολεί αρκετά συχνά τους ορθοπεδικούς γιατρούς .

Το 50% των περιστατικών οφείλεται σε τραυματισμό ή έπειτα από έντονη επιβάρυνση της άρθρωσης. Οι συνηθέστερες μορφές, τις οποίες παρατηρούμε αρθροσκοπικά, είναι οι ακόλουθες:

·Έσω Plica

·Έξω Plica

·Πρόσθια Plica (mucosum)

Φυσικά παρατηρούνται και άλλες αρθροσκοπικές παραλλαγές, κυρίως βάση της τοποθεσίας τους μέσα στο γόνατο.

Το βασικό σύμπτωμα το οποίο ο ασθενής-αθλητής αναφέρει στον ιατρό είναι ο κριγμός (θόρυβος), το τρίξιμο στο γόνατο με παρουσία πόνου, κυρίως κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας.

Κατά την κλινική εξέταση παρατηρούμε πλάγιο υποεπιγονατιδικό πόνο - με ή χωρίς «ΚΛΙΚ» (τρίξιμο) -που υποδηλώνει ότι το σύνδρομο μπορεί να υπάρχει και στα δύο γόνατα παρ’ όλο που τα συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο στο ένα γόνατο .

Η διαγνωστική προσέγγιση ξεκινάει πάντα με ένα καλό ιστορικό του ασθενή και συνεχίζεται με πολύ καλή κλινική εκτίμηση αμφότερων γονάτων ,ανεξαρτήτως αν το πρόβλημα εντοπίζεται σε ένα από αυτά. Εν συνέχεια, προχωράμε σε μαγνητική τομογραφία (MRI) όπου τις περισσότερες φορές δεν παίρνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όμως μας βοηθά στον αποκλεισμό άλλων προβλημάτων και μας βάζει σε υποψία για ύπαρξη Plicas (χαμηλή ευαισθησία).

Στο θεραπευτικό κομμάτι, η αποφυγή του ερεθισμού και των έντονων δραστηριοτήτων που προκαλούν το πόνο είναι το πρώτο βήμα. Έπειτα στη φαρέτρα με τα όπλα μας έχουμε:

·Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Μ.Σ.Α.Φ.) .

·Τοπικές εγχύσεις στη περιοχή.

·Φυσιοθεραπεία και με παράλληλη σύσταση για παγοθεραπεία εφόσον υπάρχουν τα συμπτώματα.

·Οριστική θεραπεία αποτελεί η αρθροσκόπηση και η αφαίρεση της υμενικής πτυχής (Plica), εφόσον αποτυγχάνει η ανωτέρω θεραπεία.

Γενικά το σύνδρομο της υμενικής πτυχής  πολλές φορές «μπερδεύει» ασθενή-αθλητή και ιατρό γιατί η Plica χρήζει προσεκτικής κλινικής εκτίμησης και διαφορετικής διάγνωσης καθώς η μαγνητική τομογραφία θέλει εμπειρία και πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρη. Παρ’ όλα αυτά η Plica, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται, οριστικά όμως μόνο αρθροσκοπικά.