Smartband: Το φθηνό gadget που «λύνει τα χέρια» του δρομέα

 Runbeat Team   19:04 13-01-2021  

Smartband: Το φθηνό gadget που «λύνει τα χέρια» του δρομέα


Τα gadgets είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησής μας, με πολλές χρήσιμες τεχνολογίες να έρχονται και να πλαισιώνουν τον κάθε δρομέα, έχοντας ως σκοπό να καταγράψουν και να βελτιώσουν τις δυνατότητές του. Μεταξύ των χρήσιμων αυτών gadget βρίσκουμε και τα smartbands. Τα smartbands ή αλλιώς activity trackers είναι ουσιαστικά μία φθηνότερη επιλογή σε σχέση με τα smartwatches που προσφέρει κοινές λειτουργίες, αλλά έχει και διαφορές που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Όπως όλα τα gadgets, έτσι και τα smartbands έχουν και τις ακριβές τους επιλογές, όμως το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι με τιμές γύρω στα 20 ευρώ, μπορούμε να βρούμε αξιόπιστες επιλογές για να συνοδεύσουμε την άθλησή μας. Αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσφέρουν τις δικές τους συσκευές, προσφέροντάς μας μία μεγάλη γκάμα να επιλέξουμε.

Τα activity trackers είναι, όπως λέει και η ονομασία τους καταγραφείς δραστηριότητας και έχοντας ενσωματωμένα διάφορα εξαρτήματα μπορούν να μας δώσουν μία ακριβή εικόνα που έχει να κάνει με την ανάλυση της άθλησής μας. Όπως είναι φυσικό, στις πληροφορίες που μπορούμε να παρακολουθήσουμε από το Smartband μας περιλαμβάνεται η ώρα, η ημερομηνία, ο σφυγμός μας, η απόσταση που διανύουμε όταν πάμε για τρέξιμο και πολλά άλλα. Επίσης είναι και ένα χρήσιμο εργαλείο για να ενημερωνόμαστε για τις ειδοποιήσεις που έχουμε στο κινητό μας, όπως τα μηνύματα και τις κλήσεις μας.

Μία ουσιαστική διαφορά των smartbands σε σχέση με τα smartwatches, είναι πως τα πρώτα έχουν -κατά συντριπτική πλειοψηφία- μικρότερη οθόνη, με ένα μέσο όρο μεγέθους να είναι η μία ίντσα, ενώ τα… μεγάλα ξαδέρφια smartwatchesσυνήθως φτάνουν και γύρω στις τρεις ίντσες.

Όλα τα wearables, συνεπώς και τα smartbands βασίζονται σε κάποιο software, κάποιο λειτουργικό σύστημα δηλαδή, το οποίο μέσω του ινητού μας, είναι σε θέση να μας «λύνει τα χέρια». Συνδέοντας το smartband που έχουμε με το κινητό μας μέσω Bluetooth, οι δύο συσκευές μας αλληλεπιδρούν μέσω της εφαρμογής που έχουμε κατεβάσει. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως υπάρχουν και smartbands που μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς να είναι συνδεδεμένα με κινητό, δηλαδή απλά σαν να φοράμε ένα… εξυπνότερο ρολόι στο χέρι μας.

Ένα ακόμα θετικό που υπάρχει με τα επονομαζόμενα και fitness trackers, είναι πως μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας και σε αντίξοες συνθήκες, καθώς είναι water resistant, ανθεκτικά στο νερό, αλλά πολλά φημίζονται και για τη μεγάλη διάρκεια ζωής και αυτονομίας της μπαταρίας τους. Σημαντική είναι επίσης και η ύπαρξη GPS σε πολλά activity trackers, κάτι που καθιστά την καταγραφή των διαδρομών μας πιο εύκολη και ακριβής.

Η πρόοδος της τεχνολογίας θα μας χαρίζει όλο και δυνατότερες και πιο προσβάσιμες συσκευές, τις οποίες μπορούμε κάλλιστα να εκμεταλλευθούμε στο τρέξιμο, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα smartbands μπορεί να είναι ακόμα και μία αρκετά καλή… στιλιστική επιλογή.

Πάντα όμως πρέπει να κάνουμε την κατάλληλη έρευνα αγοράς πριν καταλήξουμε στο ιδανικό για εμάς tracker.