Τα πρόσωπα της χρονιάς: Ο ασταμάτητος Jakob Ingebrigtsen

 Πάνος Κατσαρός   11:02 03-01-2022  

Τα πρόσωπα της χρονιάς: Ο ασταμάτητος Jakob Ingebrigtsen


Το 2021 ήταν μία χρονιά με εντυπωσιακές επιδόσεις, μεγάλα ρεκόρ και σημαντικές επιτυχίες σε πολλά διαφορετικά αθλήματα. Ένα όμως από τα πρόσωπα που πέτυχαν και κατάφεραν να ξεχωρίσουν στα δρομικά αγωνίσματα δεν είναι άλλος από τον μόλις 21 ετών, Jakob Ingebrigtsen.

 

Ο Νορβηγός που προέρχεται από μία αθλητική οικογένεια, με αδέρφια τους Henrik και Filip, αλλά και σε ρόλο προπονητή τον πατέρα του, Gjert Ingebrigtsen, ο οποίος έχει αποτελέσει και τον λόγο που ο Jakob προπονείται επαγγελματικά από τα 9 του έτη και έχει φτάσει τόσο νωρίς σε σημαντικές επιτυχίες.

Η χρονιά που πέρασε ήταν ακόμα μία γεμάτη με διακρίσεις και τίτλους για το νεαρό δρομέα, που αυτή τη φορά έδειξε πως είναι σε θέση να ανταγωνιστεί, αλλά και να κερδίσει τους «μεγάλους». Ο Νορβηγός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο με Ολυμπιακό ρεκόρ (3:28.32), ενώ λίγες εβδομάδες πριν, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης ανωμάλου δρόμου στο Δουβλίνο με 30:15.

Εκτός από τις νίκες και τα μετάλλια που πήρε μέσα στο 2021, ο Jakob Ingebrigtsen κατάφερε να γράψει το όνομά του δίπλα σε πολύ σημαντικά ρεκόρ με τις επιδόσεις του. Το πρώτο από τα τέσσερα ρεκόρ που σημείωσε μέσα στο 2021 ήταν εκείνο στα 1.500 μέτρα στο Lievin της Γαλλίας τον Φεβρουάριο, καθώς με 3:31.80 έκανε νέο ρεκόρ Ευρώπης στην απόσταση.

 

Στις 10 Ιουνίου σημείωσε ρεκόρ Ευρώπης στα 5.000 μέτρα με χρόνο 12:48.45, ενώ στις 7 Αυγούστου κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 1.500 μέτρα με Ολυμπιακό ρεκόρ. Το τελευταίο ρεκόρ που σημείωσε ο νεαρός δρομέας για το 2021 ήταν το εθνικό ρεκόρ στο ένα μίλι, με 3:47.24 στο Prefontaine Classic στο Όρεγκον που έγινε στα τέλη Αυγούστου και αποτελεί και series record.

Ο Jakob Ingebrigtsen έδειξε μέσα στη χρονιά ότι δεν είναι απλά ένα ανερχόμενο ταλέντο όπως ήταν πριν το 2021, αλλά πλέον χαρακτηρίζεται αυτόματα φαβορί στους αγώνες που λαμβάνει μέρος, αποδεικνύοντας συνεχώς ότι δεν είναι εύκολο κάποιος να τον κερδίσει.