Τεντονοπάθεια: 10 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

 Βασίλης Φραγκιαδάκης   15:40 17-01-2021  

Τεντονοπάθεια: 10 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε


Οι Τεντονοπάθειες είναι ένα πρόβλημα που συχνά μπορεί να ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τον αθλητή. Για τους δρομείς οι ποιο συχνές τεντονοπάθειες είναι:

* Τεντονοπάθεια Αχίλλειου

* Λαγονοκνημιαία ταινία

* Τεντονοπάθεια μέσο γλουτιαίου

* Επιγονατιδικό τένοντα (jumper Knee)

Ο τρόπος διαχείρισης της τενοντοπαθειας έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, έτσι κάποιες τακτικές που εφαρμόζαμε στο παρελθόν δεν ισχύουν.

Αν θέλετε την γρηγορότερη επιστροφή στο άθλημα σας και την αποκατάσταση του προσβεβλημένου τένοντα αυτές είναι οι δέκα ενέργειες που πρέπει να αποφύγετε

1. Πλήρης ξεκούραση

Η πλήρης ξεκούραση για τον τένοντα όχι απλώς δεν βοηθάει αλλά μειώνει επιπλέον την ικανότητα του τένοντα να δέχεται της φόρτισης . Επίσης, επηρεάζει το μυ που συνδέεται με τον τένοντα αυτό και, οδηγεί το άτομο – αθλητή με λιγότερη ικανότητα να φορτίσει τον τένοντα. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε τον πόνο, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε τα φορτία στο επίπεδο που μπορεί να ανέχεται ο τένοντας ( τροποποίηση προπόνησης για τους αθλητές) και στη συνέχεια να αυξήσετε αργά αλλά σταθερά την αντοχή του τένοντα στη φόρτιση.

 

2.Παθητικές θεραπείες μόνο

Θεραπείες όπως η εφαρμογή πάγου, ηλεκτροθεραπείες μπορούν να να βελτιώσουν προσωρινά μόνο τον πόνο ο οποίος στην συνέχεια επιστρέφει όταν θα χρειαστήκατε λόγο προπόνησης να φορτιστή ο τένοντας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αντιμετωπίζουν την ανάγκη που έχει ο τένοντας να αυξηθεί η ικανότητα του στο να αντέχει τα φορτία. Οι παθητικές θεραπείες δεν είναι συνήθως χρήσιμες μακροπρόθεσμα αν και μπορεί να δώσουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο.

3. Ενέσιμες θεραπείες

Οι ενέσεις ουσιών σε τένοντες δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε καλές κλινικές μελέτες. Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές βασίζονται στην λανθασμένη προϋπόθεση ότι οι τένοντες επουλώνονται όπως οι άλλοι ιστοί και ότι υπάρχει η ικανότητα να επιστρέψει κανείς τον παθολογικό τένοντα σε φυσιολογικό. Μην κάνετέ ένεση σε τένοντα, εκτός εάν ο τένοντας δεν έχει ανταποκριθεί καλά σε ένα σωστό και εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης.

4. Αγνοείτε τον πόνο σας

Διαχειριστείτε τα φορτία που εφαρμόζεται στον τένοντα σας, ο πόνος είναι ένας τρόπος που αρχικά σας προειδοποιεί ότι τα φορτία είναι πάρα πολλά. Μειώστε τις πτυχές - πρόγραμμα της προπόνησης που επιβαρύνουν τον τένοντα σας.

5. Κάνετε διατάσεις στον τένοντα σας

Πολλές φορές οι διατάσεις εφαρμόζουν περαιτέρω συμπίεση σε ένα ήδη τραυματισμένο - τένοντα, έτσι εκτός από τα συμπιεστικά φορτία που εφαρμόζονται στον τένοντα σας όταν αθλείστε, υπάρχουν επιπλέον συμπιεστικά φορτία στον τένοντα σας όταν εσείς εφαρμόζεται διάταση, όπου γνωρίζουμε πως αυτή η διάταση προκαλεί επιπλέον συμπιεστικά φορτία στον τένοντα που γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβή για τον τένοντα. Εάν οι μύες σας είναι σφιχτοί και σε ένταση κάντε καλύτερα μασάζ στους συγκεκριμένους μύες για να χαλαρώσετε.

6. Μασάζ στον τένοντα σας

Ένας τένοντας όταν είναι επώδυνος, ερεθισμένος και ευερέθιστος με την πίεση του μασάζ μπορεί να αυξήσει τον πόνο σας και να ερεθιστεί περισσότερο. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα αμέσως μετά από ένα μασάζ αλλά μπορεί να είναι χειρότερα αργότερα όταν αρχίσετε να φορτίζεται τον τένοντα. Όπως αναφέρθηκε στο σημείο 5, μπορεί να σας βοηθήσει το μασάζ στο συγκεκριμένο μύ και όχι απευθείας πάνω στον τένοντα.

7. Να ανησυχείτε για το πως απεικονίζεται ο τένοντας σας στις μαγνητικές

Οι εικόνες του τένοντα σας με υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία μπορεί να σας φοβίσουν και πολλές φορές οι λέξεις που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς όπως εκφύλιση και σχίσιμο μπορεί να σας κάνουν να αναρωτηθείτε και να αμφιβάλετε εάν πρέπει να φορτιστεί ο τένοντας σας. Υπάρχουν καλά αποδεικτικά στοιχεία ότι ο παθολογικός τένοντας μπορεί να ανέχεται τις φορτίσεις και τα φορτία, ειδικά όταν σταδιακά αυξάνετε τα φορτία αυτά.

8. Να ανησυχείτε για τη ρήξη του τένοντα

Ο πόνος προστατεύει τον τένοντα σας, και σας κάνει να τον αποφορτίσετε, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι που έπαθαν ρήξη σε έναν τένοντα δεν είχαν ποτέ πόνο, παρά το γεγονός ότι ο τένοντας έχει σημαντική παθολογία σε αυτό (βλ. Σημείο 7).

 

9 .Κάνετε σύντομες περικοπές - παύσεις με αποκατάσταση

Με το να κάνετε σύντομες διακοπές - παύσεις της προπόνησης παράλληλα με αποκατάσταση δεν λειτουργεί, όπως είπαμε πρέπει να αφιερώσετε χρόνο ώστε να χτίσετε στον τένοντα τη δύναμη και αντοχή στην ικανότητά του. Αν και αυτό μπορεί να είναι μια σημαντική περίοδος (έως 3 μήνες ή περιστασιακά ακόμα περισσότερο), τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι καλά αν κάνετε τη σωστή αποκατάσταση. Τα πράγματα που θεωρούνται ως θεραπείες (βλ. Σημείο 3, ενέσεις) συχνά δίνουν βραχυπρόθεσμη βελτίωση, αλλά ο πόνος εμφανίζεται όταν επαναλαμβάνονται τα φορτία στον τένοντα.

10. Δεν έχετε καταλάβει ποια φορτία είναι υψηλά για τον τένοντα σας

Το υψηλότερα φορτία που εξασκούνται στον τένοντα σας είναι όταν τον χρησιμοποιείτε σαν ελατήριο, όπως άλματα, γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης και σπριντ. Οποιαδήποτε φορτία που δεν χρησιμοποιούν αυτές τις κινήσεις είναι χαμηλά σε φορτία για έναν τένοντα, οπότε η άσκηση με βάρη και άσκηση που είναι αργή δεν θα εφαρμόσει μεγάλα φορτία στον τένοντα, και βεβαίως μπορεί να έχει ωφέλιμες επίδρασης στους μύες.

Συμπέρασμα

Το μήνυμα είναι ότι η αποκατάσταση με βάση την άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία για τον πόνο των τενόντων. Ένα προοδευτικό πρόγραμμα που ξεκινάει με ένα πρόγραμμα αντοχής και στη συνέχεια προχωράει σε περισσότερες ασκήσεις όπως ασκήσεις ανοικτής και κλειστής βιοκινητικής αλυσίδας συμπεριλαμβανομένων και των πτυχών αντοχής θα δώσει τα σωστά φορτία στον τένοντα και τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Βασίλης Φραγκιαδακης 

Χειροθεραπευτής - Φυσικοθεραπευτής