Το τρέξιμο δεν ακυρώθηκε το 2020

 Χρήστος Κώνστας   14:30 27-12-2020  

Το τρέξιμο δεν ακυρώθηκε το 2020



Η είσοδος στο 2021 βρίσκει τον κόσμο του running σχεδόν όπως βίωσε το ήμισυ του 2020. Μια χρονιά γεμάτη περιορισμούς. Γεμάτη με "Επιτρέπεται" και "Δεν Επιτρέπεται". Αθλούμενοι και αθλητές αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν και αυτό έκαναν και δρομείς. Ίσως η κατηγορία των δρομέων να βρέθηκε σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων αθλημάτων κυρίως εκείνων που είτε είναι ομαδικά ή απαιτούν αντίπαλο, είτε εκ της φύσεως τους πρέπει να ασκηθούν σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που για μήνες έμειναν κλειστές ή άνοιξαν με ασφυκτικούς περιορισμούς. Όμως δεν παύει και οι δρομείς να αναγκάστηκαν σε "εκπτώσεις" αφού αυτό που προέχει είναι να παραμείνουμε υγιείς.

 Το έτος των αγωνιστικών ακυρώσεων

Η χρονιά που μας άφησε σημαδεύτηκε από τις ακυρώσεις σχεδόν όλων των μεγάλων δρομικών αγώνων. Όλοι οι Gold Mαραθώνιοι ,παρά τις προσπάθειες με συνεχείς αναβολές προκειμένου να κερδίσουν χρόνο απέναντι στην πανδημία, τελικώς δεν κατάφεραν να διασωθούν. Χαρακτηριστικότερη ίσως η περίπτωση του Μαραθωνίου της Βοστόνης. Της αρχαιότερης και διασημότερης Μαραθώνιας διοργάνωσης στον κόσμο, η οποία αναγκάστηκε να ακυρωθεί για πρώτη φορά στα 124 χρόνια ιστορίας. Υπήρξαν και εξαιρέσεις όπως ο Μαραθώνιος του Λονδίνου, ο οποίος διεξήχθη μόνο με τη συμμετοχή elite αθλητών και σε διαφορετική διαδρομή, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο Μαραθώνιος δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό εκτός από μια μεγάλη γιορτή για τη δρομική κοινότητα.

 Τι έδειξε το "καρδιογράφημα" της Strava

Όμως τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την δρομική πλατφόρμα Strava αποδεικνύουν ότι οι δρομείς πέτυχαν από τις υψηλότερες προσαρμογές εν μέσω των διαδοχικών lockdown  και των ακυρώσεων αγώνων σε πολλές χώρες. Από τις δυο φάσεις του κύματος της πανδημίας ¨χάθηκαν¨ 4 στους 10 αγώνες Μαραθωνίου. Ωστόσο οι δρομείς των οποίων τα ρολόγια έγραψαν 42.195 μέτρα δεν είχαν αντίστοιχη μείωση. Πως συνέβη αυτό ; H απάντηση λέγεται ¨Virtual Solo Marathon¨.Για παράδειγμα στο Λονδίνο που έζησε έναν Μαραθώνιο αλλά μόνο για λίγους, περισσότεροι από 11.000 δρομείς έτρεξαν την απόσταση σε διαδρομή της επιλογής τους. Αντίστοιχα κινήθηκε και ο Virtual της Aθήνας όπου κατάφερε να ¨αφυπνίσει¨1355 δρομείς οι οποίοι έτρεξαν τα 42.195 μέτρα.

Ξεπέρασαν όρια και ρεκορ

Παρά το γεγονός των ιδιαίτερων συνθηκών προπόνησης και με τους αγώνες να ακυρώνονται, πολλοί δρομείς μπήκαν στον πειρασμό να κυνηγήσουν καλύτερες επιδόσεις. Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές ήταν το νέο ρεκόρ του Coree Woltering στο Ice Age Trail 1.200 μιλίων ή 1931 χιλιομέτρων μέσω του Ουισκόνσιν στις Η.Π.Α. Κατάφερε να καλύψει την απόσταση σε 21 ημέρες, 13 ώρες και 35 λεπτά. Δηλαδή διέσχιζε κατά μέσο όρο 55 μίλια ή 88,5 χλμ την ημέρα!

Ανάμεσα στα δυο κύματα του Κορονοϊού δόθηκε η δυνατότητα για μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και έτσι είδαμε να διοργανώνονται meeting-¨φούσκα¨ στο στίβο, χωρίς θεατές και με περιορισμένες συμμετοχές. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα για να δούμε μεγάλες επιδόσεις. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες της χρονιάς είναι το Παγκόσμιο Ρεκόρ 5000 μέτρων του Joshua Cheptegei σε διοργάνωση Diamond League τον Αύγουστο με το εκπληκτικό 12:35.

Όμως ο τελευταίος δρομικός… χορός της χρονιάς έλαβε χώρα στη Βαλένθια της Ισπανίας. Παγκόσμια ρεκόρ, εθνικά, ρεκόρ αγώνων και ηλικιακής κατηγορίας συνθέτουν το δρομικό big bang πριν το "μαύρο" 2020 μας αποχαιρετήσει. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η έκρηξη είχε και Ελληνικό χρώμα με τον Κώστα Γκελαούζο να κατακτά την 6η θέση στους καλύτερους Έλληνες Μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών σημειώνοντας επίδοση 2:14:44! Eίχε προηγηθεί την ίδια ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση του ημιμαραθωνίου με 57:32 από τον Κενυάτη Kibiwott Kandie. Όμως το εντυπωσιακότερο ακόμη και από το ρεκόρ ήταν το γεγονός ότι οι υπόλοιποι τρεις δρομείς που τον ακολούθησαν στον τερματισμό, έσπασαν επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ κατεβαίνοντας κάτω από τα 58 λεπτά.

Οι δρομείς δεν τα παρατάνε

Το 2020 ήταν μια δοκιμασία για αθλητές σε όλο τον κόσμο. Για τους περισσότερους από εμάς, απλώς βγαίνοντας από την πόρτα για ένα τρέξιμο ή μια βόλτα (ή ακόμα και κάνοντας γιόγκα στο σαλόνι) ήταν ένα επίτευγμα και το να βλέπουμε την ετήσια αύξηση των χιλιομέτρων μας ήταν ένας μικρός τρόπος μέτρησης της προόδου. Μερικοί αθλητές αξιοποίησαν την αγωνιστική αποχή για να αναμετρηθούν με τα όρια τους καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να τα ξεπεράσουν. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια χρονιά προκλήσεων κατά τη διάρκεια της οποίας αποδείχθηκε ότι το τρέξιμο και η άθληση είναι η διέξοδος.