Yehualaw: Ποια είναι η κάτοχος του νέου παγκόσμιου ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο

 Runbeat Team   18:49 02-09-2021  

Yehualaw: Ποια είναι η κάτοχος του νέου παγκόσμιου ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο


Η Yalemzarf Yehualaw ξεκίνησε τη διεθνή αθλητική της καριέρα μόλις πριν από δύο χρόνια και κατάφερε να κάνει την παρουσία της αισθητή παγκοσμίως ούσα η νέα κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο με χρόνο 1:03.43!

Η ενασχόλησή της με τον αθλητισμό ξεκίνησε από την ηλικία των 12 ετών και όλα έδειχναν ότι η εξέλιξή της θα ήταν εντυπωσιακή, όπως και ήταν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η 21χρονη αθλήτρια από την Αιθιοπία είναι το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς της. Γεννήθηκε στο χωριό West Gojjam στην περιοχή Amhara βόρεια του Addis Ababa και ανήκε ουσιαστικά σε μία μικρομεσαία οικογένεια αγροτών.

Το… ταξίδι της στο χώρο του δρομικού αθλητισμού ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών όταν κέρδισε στον αγώνα 3.000μ. στο σχολείο της.

Γρήγορη πρόοδος

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων συνέχισε να εντυπωσιάζει σε όλες τις κατηγορίες του στίβου και στους αγώνες δρόμου. Έχοντας καταρρίψει το ρεκόρ της ηλικίας της σε 3 και 5 χιλιάδες μέτρα κλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των ακαδημιών της Ομοσπονδίας στίβου της Αιθιοπίας στην Addis Ababa.

Με νέο προπονητή

Πριν τρία χρόνια εντάχθηκε στην προπονητική ομάδα της ΝΝ Running έχοντας για προπονητή τον Tessema Abshero, ο οποίος είναι προπονητής επίσης του νικητή του Μαραθωνίου του Άμστερνταμ το 2019, Degitu Azmirew και του Tsehay Gemechu, του Αιθίοπα κάτοχου του παγκοσμίου ρεκόρ στα 10χλμ.

Ο Tessema έχει στο γκρουπ του πολλούς σπουδαίους δρομείς, όμως ξεχώρισε γρήγορα το ιδιαίτερο ταλέντο της Yalemzerf. «Πολλοί Αιθίοπες αθλητές έχουν φυσικό χάρισμα, όμως η Yalemzerf έχει τρία πολύ σημαντικά προσόντα: ταχύτητα, αντοχή και μεγάλη δύναμη», τονίζει ο προπονητής της.

Ελπιδοφόρο διεθνές ξεκίνημα

Στο διεθνές της ντεμπούτο τον περασμένο Απρίλιο, Yalemzerf εντυπωσίασε κερδίζοντας τον Ημιμαραθώνιο του Rabat με σχεδόν τρία λεπτά διαφορά από τη δεύτερη και χρόνο 1:09.13. «Ήμουν πολύ ευχαριστημένη, πολύ χαρούμενη με τη νίκη», είχε πει μετά τον αγώνα της. Αρκετές εβδομάδες αργότερα τράβηξε και πάλι τα βλέμματα στο πρωτάθλημα Αιθιοπίας στα 10χλμ. Παρά την έλλειψη εμπειρίας κατέλαβε την Πέμπτη θέση με χρόνο 32:21.0, δηλαδή λίγο περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα πίσω από τη νικήτρια Letesenbet Gidey, τη γυναίκα που τον Οκτώβριο κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000μ. γυναικών.

Έχοντας πλέον μία πλήρη εικόνα του ταλέντου της, ο προπονητής της την έριξε στα βαθιά βάζοντάς στην ομάδα που προετοιμαζόταν για τον Ημιμαραθώνιο της Αφρικανικούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Μαρόκο. Εντυπωσιασμένοι από τις επιδόσεις της συμπεριλήφθηκε στην αποστολή και θα συναγωνιζόταν με την παρτενέρ της στην προπόνηση, την Degitu Azmirew.

«Ήξερα εκ των προτερών ότι τόσο η Yalemzerf όσο και η Degitu ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση και μπορούσαν να κάνουν το ένα-δύο στον αγώνα. Τους είπα να προσπαθήσουν να βοηθήσουν η μία την άλλη και ίσως στο τελευταίο χιλιόμετρο να καθοριστεί η τελική τους κατάταξη. Έχοντας γνώση της προετοιμασίας τους ήξερα ότι και οι δύο μπορούσαν να κερδίσουν ένα μετάλλιο», τονίζει ο Tessema.

Το χρυσό κορίτσι

Yalemzerf και Degitu ανταποκρίθηκαν στις υψηλές προσδοκίες του προπονητή τους κατακτώντας τις δύο πρώτες θέσεις με νικήτρια την πρωτοεμφανιζόμενη yalemzerf με ρεκόρ αγώνα 1:10.26.

«Ήμουν πολύ χαρούμενη που νίκησα το χρυσό και είδα τη σημαία της Αιθιοπίας τόσο ψηλά», εξήγησε μετά τον αγώνα και πρόσθεσε: «Η νίκη μου στο Rabat μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση για τους μελλοντικους αγώνες και επίσης μία οικονομική ασφάλεια». Όταν ρωτήθηκε για το πώς ήταν να νικά μία αθλήτρια που προπονούνται μαζί είπε: «Η Degitu μου είπε συγχαρητήρια και ήταν χαρούμενη».

Μεγάλο προσωπικό ρεκόρ

Δύο μήνες αργότερα στον επόμενο Ημιμαραθώνιό της στο Νέο Δελχί ήταν σειρά μίας άλλης συναθλήτριας και φίλης της, της Tsehay Gemechu να την ανταγωνιστεί για το χρυσό μετάλλιο. Έγινε πραγματική μάχη τερματίζοντας σε 10:06.00., όμως η Yalemzerf ήταν ασταμάτητη σημειώνοντας ένα εκπληκτικό ατομικό ρεκόρ, σχεδόν τρία λεπτά κάτω από το προηγούμενο.

Η υπεραθλήτρια από την Αιθιοπία έκλεισε τη χρονιά με δύο ακόμη νίκες, αυτή τη φορά στα 10χλμ. με 31:55 στον Μεγάλο Αγώνα της Αιθιοπίας και στον Ημιμαραθώνιο της Κίνας στο Xiamen με 1:07.34. Ο απολογισμός της ήταν τρεις νίκες στους τέσσερις Ημιμαραθώνιους που συμμετείχε.

Παρότι αντιμετώπισε έντονη ενόχληση στο στομάχι της στον ημιμαραθώνιο Rak τον Φεβρουάριο του 2020 η Yalemzerf κατέλαβε την έκτη θέση με χρόνο 1:06.35. Συνέχισε την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου και κατέγραψε ένα εκπληκτικό ρεκόρ 15:27 στα πρώτα πέντε χιλιόμετρα του αγώνα που έγινε στο Addis Ababa στα μέσα Μαρτίου. Παρόλα αυτά δεν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα καθώς οι αγώνες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του covid19. Έτσι επέστρεψε στο χωριό της για ένα μήνα. Προσπάθησε να διατηρηθεί σε μία καλή κατάσταση κάνοντας τρέξιμο στην περιοχή της και ακολουθώντας ένα ασκησιολόγιο που της είχε δώσει ο Tessema.

Αργότερα επέστρεψε στο Addis Ababa και προπονήθηκε σε μικρότερα γκρουπ καθώς η πανδημία δεν επέτρεψε συνωστισμό. Παρότι η προετοιμασία δεν ήταν εύκολη η Yalemzerf ήταν σε καλή κατάσταση όταν τελικά πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου τον Οκτώβριο. «Τερμάτισε πρώτη στα τράιαλς των 15χλμ που έγιναν για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου και τις τελευταίες εβδομάδες προετοιμασίας συνεχώς βελτιωνόταν. Στην τελευταία προπόνηση των 15χλμ έτρεξε σε 15:45 τα τελευταία 5χλμ και μάλιστα τρέχοντας σε υψόμετρο 2.500μ. Της είπα τότε ότι είναι σε φόρμα και ικανή να κερδίσει το χρυσό στο Παγκόσμιο», θυμάται ο προπονητής της.

Τελικά το μετάλλιο ήταν χάλκινο

Σε έναν απρόσμενο και δραματικό ημιμαραθώνιο γυναικών στους δρόμους της Gdynia, η Yalemzerf έκανε ένα πολύ ώριμο αγώνα. Έτρεξε υπομονετικά σε μία γρήγορη κούρσα, μπήκε πρώτη φορά μπροστά στον τελευταίο γύρο και βάδιζε μαζί με την Κενυάτισσα Peres Jepchirchir και την Γερμανίδα Melat Yisek Kejeta σε μία τριάδα που είχε κλείσει θέση στο βάρθο των νικητριών.

Στα τελευταία 150μ.,ωστόσο, σκόνταψε πάνω στο χαλί που είχαν στρώσει οι διοργανωτές και παρότι δεν έπεσε έχασε αρκετή από την ορμή της. Η Jepchirchir εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών με 1:05.16, ενώ η Yalemzerf κατέκτησε τελικά το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 1:05.19 που αποτελούσε και ατομικό της ρεκόρ. Το παραπάτημα αποδείχτηκε μοιραίο τόσο για την πρωτιά όσο και για το ρεκόρ. Παρόλα αυτά η Αιθιόπισσα ενθουσιάστηκε με την απόδοσή της. «Είμαι πολύ χαρούμενη που κέρδισα ένα μετάλλιο στο πρώτο μου Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου».

Το 2020 έκλεισε με ένα νέο ατομικό ρεκόρ κάνοντας έναν εκπληκτικό Ημιμαραθώνιο στο Νέο Δελχί. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 1:04.46, μόλις 15’’ μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ.

Το μέλλον της ανήκει

Όλα δείχνουν ότι το μέλλον ανήκει σε αυτή την κοπέλα που δε σταματά να βελτιώνεται. Οι φιλοδοξίες της άλλωστε είναι πολλές. «Θα ήθελα τίτλους στο στίβο, στο δρόμο και στον cross country. Θα ήθελα πολύ να κερδίσω ένα Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο», εξομολογείται και ο προπονητής της θεωρεί ότι έχει τα προσόντα να το πετύχει καθώς όπως λέει: «Νομίζω ότι μπορεί να τρέξει για περισσότερα από 20 χρόνια στα 5.00μ., τα 10.000μ., τον ημιμαραθώνιο και γιατί όχι και στον μαραθώνιο».

Τα λόγια του φαίνονται προφητικά κάτι που πιστοποίησε η αθλήτριά του το 2021 με την κατάρριψη του Παγκοσμίου ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο της Βορείου Ιρλανδίας όπου τερμάτισε σε 1:03.43.