Ίτεν: Το σπίτι των πρωταθλητών

 Runbeat Team   10:45 27-03-2021  

Ίτεν: Το σπίτι των πρωταθλητών


Υπάρχουν μερικά μέρη στον κόσμο που ο παλμός του τρεξίματος χτυπάει πιο δυνατά. Ένα εξ αυτών, είναι το Ίτεν, στο ανατολικό μέρος της Κένυας. Το Ίτεν δεν λέγεται άδικα «Home of Champions», αφού πλέον έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες -αν όχι η κορυφαία- πόλεις του κόσμου για προετοιμασία αγώνων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Η ιστορία

Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, όταν ο Ιρλανδός Colm O'Connel, διευθυντής του λυκείου St. Patrick στην περιοχή, ανακάλυψε πως πολλοί εκ των μαθητών του είχαν έφεση στο τρέξιμο. Οι μικροί Κενυάτες είχαν ένα ταλέντο που μπορούσε να τους προσφέρει διέξοδο από την φτώχεια, αλλά και αρκετές αθλητικές διακρίσεις. Ο O'Connel χρησιμοποίησε τις διακοπές από τα μαθήματα για να δημιουργήσει διάφορα running camps, κάτι το οποίο μεταγενέστερα οδήγησε τους αθλητές να φτάνουν σε διεθνές επίπεδο και να διακρίνονται. Ενδεικτικά, μερικοί δρομείς που κατάφεραν να διακριθούν από αυτό το σχολείο είναι ο νικητής τριών Μαραθωνίων της Βοστώνης Ibrahim Hussein, ο χρυσός Ολυμπιονίκης το 1988 Peter Rono και ο θρυλικός Matthew Birir.

 

Το Ίτεν στη συνέχεια απέκτησε μεγαλύτερη φήμη, με νέα παγκοσμίου φήμης training campsνα δημιουργούνται και πολλούς αθλητές από άλλες χώρες να το επιλέγουν για την προετοιμασία τους. Το πρώτο κέντρο προπόνησης με πολύ καλές εγκαταστάσεις και προδιαγραφές δημιουργήθηκε το 2000 από την Lornah Kiplagat, με όνομα «High Altitude Training Centre». Η δημιουργία του κέντρου σε συνδυασμό με την εποχή που οι Κενυάτες είχαν ξεκινήσει να δείχνουν την αξία τους εδώ και αρκετά χρόνια, συνέβαλαν στην επιτυχία του campκαι την εδραίωση του Ίτεν ως μία από τις πρωτεύουσες του τρεξίματος.

Πλέον μία από τις κορυφαίες ομάδες δρομέων μεγάλων αποστάσεων, η NN Running Team, έχει επιλέξει το Ίτεν ως μία από τις βασικές της βάσεις προπόνησης. Η συγκεκριμένη πόλη είναι μία από τις τρεις που έχουν επιλεγεί από την Κένυα, και μεταξύ άλλων εκεί προπονούνται οι αθλητές της ομάδας του Julien Wanders, που έχει στο ρόστερ της αθλητές με στόχο χρόνους κάτω από 2:08 σε Μαραθωνίους και τη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί αθλητές, προπονητές και άτομα γύρω από το τρέξιμο μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων μένουν πλέον μόνιμα στο Ίτεν, έχοντας δημιουργήσει μία πολύ δυνατή κοινότητα.

Οι κορυφαίοι αθλητές

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι πρώτοι που κατάφεραν να διακριθούν έχοντας ζήσει και προπονηθεί στο Ίτεν ήταν οι Ιbrahim Hussein, Peter Rono και Matthew Birir, όμως τα μεγάλα ονόματα δεν σταματούν εκεί. Από τη στιγμή που οι ντόπιοι ή ξένοι αθλητές του Ίτεν έχουν καταφέρει αναρίθμητα ρεκόρ, είναι λογικό να μην μπορεί η λίστα με τους αθλητές της να είναι μικρή. Ενδεικτικά, οι 10 από τους 11 καλύτερους χρόνους στα 3.000 μέτρα στιπλ τα τελευταία 22 χρόνια έχουν καταγραφεί από αθλητές της πόλης της Κένυας, συνεπώς αυτό δείχνει πως κάτι… γίνεται σωστά εκεί. Άλλα αστέρια των μεγάλων αποστάσεων που έχουν «βγει» από το Ίτεν είναι ο Eliud Kipchoge, που παρότι η βάση του είναι στο Kaptagat, προετοιμάζεται και στο Ίτεν. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Geoffrey Kamworor, ο Abel Kirui, ο David Rudisha αλλά και ξένοι αθλητές, που έχουν επιλέξει το «Σπίτι των Πρωταθλητών» για την προετοιμασία τους.

Το Ίτεν δεν επιλέγεται βέβαια μόνο από δρομείς μεγάλων αποστάσεων, αφού και αρκετοί ξένοι δρομείς 100 ή διακοσίων μέτρων κάνουν το ταξίδι στην… Μέκκα του τρεξίματος. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Yohan Blake έχει προπονηθεί εκεί στο παρελθόν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και Έλληνες αθλητές επιλέγουν το Ίτεν για την προετοιμασία και προπόνησή τους πριν από κάποια μεγάλη διοργάνωση, με τρεις από τους πιο πρόσφατους να είναι οι Ελευθερία Πετρουλάκη, Γιώργος Τάσσης και Μοσχούλα Μανούσου το 2020, που είχαν «μπροστά» τους Πανελλήνια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Γιατί το Ίτεν;

Ωραία η ιστορία και οι παγκοσμίου φήμης δρομείς. Γιατί όμως να επιλέγουν το Ίτεν και όχι κάποια άλλη πόλη σε άλλη χώρα; Το Ίτεν έχει πάρα πολύ καλές καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες που ευνοούν τους δρομείς και τους βοηθούν στην απόδοσή τους. Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, κάτι το οποίο είναι ιδανικό για τους δρομείς τέτοιου τύπου. Εκτός αυτού, οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά καλές δεδομένου ότι είναι χώρα της Αφρικής, αφού η ζέστη σε συνδυασμό με το κατάλληλο υψόμετρο δημιουργούν το σωστό κλίμα.

Ο καιρός είναι αρκετά σταθερός, ενώ όπως είναι φυσικό, τα απογεύματα μπορεί να κάνει περισσότερο κρύο, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι δρομείς είναι πως δεν μπορούν να βγουν το απόγευμα ή το βράδυ για τρέξιμο, αλλά συνήθως το πρωί (όταν συνήθως δε βρέχει). Οπότε αλλάζουν ίσως το πρόγραμμα προπόνησής τους. Επίσης, μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου δεν υπάρχει πολλή υγρασία στο Ίτεν, γεγονός το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει τους δρομείς, όταν ο καιρός δεν είναι εντελώς ξηρός.

Πλέον βέβαια υπάρχουν και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν παγκοσμίου φήμης και ελίτ αθλητές. Οι δρομείς έχουν επίσης και την επιλογή του Σταδίου της περιοχής, με όνομα «Kamariny Stadium», εκεί όπου έχουν προπονηθεί κατά καιρούς πολλοί Ολυμπιονίκες και θρύλοι των μεγάλων αποστάσεων. Το Ίτεν βρίσκεται και σε αρκετά «βολικό» σημείο, αφού είναι εύκολα προσβάσιμο και για ξένους αθλητές. Το κοντινότερο αεροδρόμιο βρίσκεται στο Eldoret, το οποίο βρίσκεται μόνο 45 λεπτά μακριά (με αεροπλάνο) από την πρωτεύουσα της Κένυας, τo Nairobi. Η πόλη έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη μέσω του αθλητικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο έχει βοηθήσει πολύ και τις γύρω περιοχές οικονομικά και όχι μόνο.

Οι αγώνες και οι διαδρομές του Ίτεν

Αρκετοί αγώνες διοργανώνονται κατά καιρούς -και κυρίως πριν την πανδημία- στο Ίτεν, με σκοπό την ακόμα καλύτερη προετοιμασία των αθλητών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προπονηθούν σε συνθήκες αγώνα. Ένας εκ των δημοφιλέστερων αγώνων της «Πόλης των Πρωταθλητών» είναι το «Shoe4Africa 5km», από όπου μάλιστα ξεκίνησε την καριέρα της η Mary Keitany.

Το Ίτεν απευθύνεται κατά μεγάλο ποσοστό σε επαγγελματίες δρομείς, όμως είναι μία τοποθεσία που αξίζει να επισκεφτούν όλοι οι δρομείς, ακόμα και οι ερασιτέχνες, έστω και για μία φορά στη ζωή τους. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές διαδρομές που μπορούμε να επιλέξουμε να τρέξουμε εάν βρεθούμε ποτέ στην Κένυα, κάνοντας κυρίως μερικά loops, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο κύκλους σε σημεία που επιλέγουν κι άλλοι δρομείς και μπορούμε να συναντήσουμε πολλούς να προπονούνται εκεί. Σημεία που επιλέγουν για long run, tempo run και loops οι δρομείς είναι συνήθως γύρω από τη λίμνη του Ίτεν και στις περιοχές μεταξύ του χωριού Sergoit και του St. Patrick. Μία συχνή συμβουλή που δίνεται στους δρομείς του Ίτεν είναι η ακόλουθη: «Χάθηκες; Τρέξε προς τα πάνω και στην τελική θα βρεις τον δρόμο σου για την οδό Tarmac», μία από τις κεντρικές της πόλης.

Άτομα μιλούν για το Ίτεν

Ο Γιώργος Τάσσης στο Runbeat.gr:

«Είναι ένα 'χωριό' όπου όλα γυρίζουν γύρω από το τρέξιμο. Είναι το κέντρο των αθλητών αντοχής όπου κάθε χρόνο αθλητές από όλο τον κόσμο το επιλέγουν για την προετοιμασία τους».

Ο Λιθουανός δρομέας Ignas Brasevicius στο Runbeat.gr:

«Το Ίτεν σου αφήνει έντονα την εντύπωση μίας αθλητικής ατμόσφαιρας, αλλά και ενός εύκολου και χαλαρού τρόπου ζωής. Οι ντόπιοι είναι φιλικοί, το φαγητό είναι απλό, υγιεινό και ελαφρύ. Το τρέξιμο στις τοπικές διαδρομές σε κάνει να καταλάβεις το γιατί οι Κενυάτες δρομείς είναι τόσο δυνατοί. Οι διαδρομές είναι βραχώδης και δύσκολες, χρειάζεται χρόνο για να τις συνηθίσεις».

 

Colm O'Connel (ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκίνησαν όλα στο Ίτεν) – 2019στοRun with Sung:

«Αργήσαμε πολύ να καταλάβουμε ότι κάτι… γίνεται εδώ. Το μυστικό του Ίτεν είναι ότι δεν υπάρχει μυστικό».

Adharanand Finn (συγγραφέας) – 2015 στοAthletics Illustrated:

«Στο Ίτεν μπορείς απλά να εμφανιστείς σε διάφορες γωνίες του δρόμου και να τρέξεις με μερικούς από τους κορυφαίους δρομείς της Γης. {…} Η Κένυα είναι πολύ χαλαρή και “ανοικτή”».

Sophie Rose Cope (μετά την επίσκεψή της στο Ίτεν) – 2018 στοPodium Runner:

«Μου άρεσε πολύ να μιλάω σε πολλούς εξαιρετικούς, πολύ ευγενικούς και φιλικούς σούπερ ελίτ αθλητές που επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι το κύριο… συστατικό της επιτυχίας είναι ότι “Δεν υπάρχει μυστικό”. Δεν βρίσκονται εκεί έξω για να αναζητήσουν συντομεύσεις ή τρόπους για να εξηγήσουν τη δική τους επιτυχία. Απλώς εμφανίζονται κάθε μέρα και εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου όλοι οι άλλοι κάνουν το ίδιο όλη τη ζωή τους».

Οι αριθμοί του Ίτεν

42.312: Οι κάτοικοι της πόλης σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε το 2009

2.400 μέτρα: Το υψόμετρο του Ίτεν από την επιφάνεια της θάλασσας

3: Τα βιβλία στα οποία έχει συμπεριληφθεί το Ίτεν (Toby Tanser - More Fire και Τrain Hard, Win easy και Adharanand Finn - Running With The Kenyans)

21:Η ηλικία του training camp της Lornah Kiplagat (High Altitude Training Centre)

346 χιλιόμετρα: Η απόσταση του Ίτεν με την πρωτεύουσα της Κένυας, Nairobi