Πως θα μετρήσω την απόσταση που διανύω τρέχοντας;

 Runbeat Team   9:15 02-03-2021  

Πως θα μετρήσω την απόσταση που διανύω τρέχοντας;


Κάτι αρκετά σημαντικό για τους δρομείς που έχουν συγκεκριμένους στόχους, είναι η σωστή καταμέτρηση της απόστασης που τρέχουν. Όλοι μας θα έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στο σημείο να θέλουμε να γνωρίζουμε το πόσο έχουμε τρέξει (εκτός σταδίου), ακόμα και αν ασχολούμαστε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Υπάρχουν τρεις τρόποι για το «distance tracking» τους οποίους μπορούμε να δοκιμάσουμε για να βρούμε ποιος μας ταιριάζει και μας βολεύει καλύτερα.

Μετράμε εκ των προτέρων την απόσταση

Αν έχουμε σκοπό να διανύσουμε μία συγκεκριμένη και γνωστή από πριν απόσταση, μπορούμε πολύ εύκολα να μετρήσουμε εκ των προτέρων το πόσα χιλιόμετρα θα κάνουμε. Ουσιαστικά αυτός είναι ο πιο… παραδοσιακός τρόπος, που υπάρχει πριν μπει το ίντερνετ και η τεχνολογία στη ζωή μας και το τρέξιμο. Ένας τρόπος για να το κάνουμε από πριν είναι να χρησιμοποιήσουμε το αμάξι μας, να διανύσουμε την απόσταση και στο τέλος να δούμε πόσα χιλιόμετρα έχουμε οδηγήσει. Ένας άλλος τρόπος, είναι μέσω κάποιου χάρτη ή γνωστών αποστάσεων, να αποφασίσουμε να διανύσουμε μία απόσταση που ξέρουμε από πριν το πόσα χιλιόμετρα είναι.

Χρησιμοποιούμε ιστοσελίδες Run-Mapping

Οι ιστοσελίδες Run-Mapping είναι κατά κάποιο τρόπο η εξέλιξη του προηγουμένου, αφού μπορούμε ξανά χωρίς εξοπλισμό να μετρήσουμε την απόσταση που έχουμε τρέξει. Ενδεικτικά ας πούμε δύο από τις πιο γνωστές, το Map My Run και το On The GO Map. Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες είναι χάρτες στους οποίους μπορούμε να σημειώσουμε το σημείο εκκίνησης και τερματισμού αφού τρέξουμε και αυτές πολύ απλά θα μας δείξουν πόσα χιλιόμετρα κάναμε. Ο συγκεκριμένος τρόπος θεωρείται αρκετά απλός, καθώς δεν μας επιβαρύνει με έξοδα για εξοπλισμό ή κάτι παρόμοιο, ενώ μας δίνει και την ελευθερία να τρέξουμε όσο και όπου θέλουμε, χωρίς να ανησυχούμε μήπως βγούμε εκτός προκαθορισμένης διαδρομής και δεν ξέρουμε πόσο έχουμε διανύσει.

Χρησιμοποιούμε εξοπλισμό με GPS

Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος μέτρησης της απόστασης του τρεξίματος είναι η χρήση GPS. Τα GPSυπάρχουν σε κινητά και smartbands ή smartwatches, συνεπώς χρησιμοποιώντας τον εντοπισμό τοποθεσίας τους και τις συμβατές εφαρμογές είναι αρκετά εύκολο να γνωρίζουμε πόσο έχουμε τρέξει. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν μέσω διαρκής σύνδεσης με δορυφόρους, που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την τοποθεσία μας πάνω στη Γη και να μας παρέχουν τις ανάλογες πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνολογία GPSχρησιμοποιείται και στους Virtualαγώνες τρεξίματος για την μέτρηση της απόδοσης κάθε αθλητή. Τα αρχικά για τον όρο GPS είναι «Global Positioning System».