Οι επιστήμονες απαντούν: Το τρέξιμο είναι πιο ωφέλιμο ή το περπάτημα;

 Runbeat Team   11:53 17-11-2023  

Οι επιστήμονες απαντούν: Το τρέξιμο είναι πιο ωφέλιμο ή το περπάτημα;


Τρέξιμο και περπάτημα; Ποιο από τα δύο είναι πιο ωφέλιμο για τον άνθρωπο; Αυτό το ερώτημα αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και την επιστήμη. Το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης δεν μπορεί παρά να ωφελήσει τον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχική του υγεία.

Το περπάτημα και το τρέξιμο αποτελούν ίσως την πιο απλή μορφή ενεργοποίησης του μεταβολισμού και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης ενός ανθρώπου. Ποιο από τα δύο, ωστόσο, είναι πιο αποτελεσματικό. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν και παρουσίασαν πρόσφατα οι New York Times, το τρέξιμο υπερτερεί.

 

Οι ερευνητές εξετάζουν δύο παράγοντες προκειμένου να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα για το όφελος που προκαλεί στην υγεία μία δραστηριότητα: την επίδραση στη φυσική κατάσταση (πώς μια προπόνηση βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της καρδιάς και των πνευμόνων) και αν η δραστηριότητα αυξάνει τη μακροζωία. Το VO2 max αποτελεί μια μέτρηση του πόσο οξυγόνο χρησιμοποιεί το σώμα μας κατά τη διάρκεια της τακτικής άσκησης και είναι μία χρήσιμη μέτρηση για την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης και την πρόβλεψη της διάρκειας ζωής.

Οποιαδήποτε κίνηση είναι καλύτερη από καμία όταν πρόκειται για τη μεγιστοποίηση του VO2. Ωστόσο, η μέτρια δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του πιο γρήγορου περπατήματος, είναι καλύτερη καθώς η επιτάχυνση του ρυθμού βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονές μας να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Εάν κάποιος κάνει δυναμικό περπάτημα θα  αυξηθούν τα οφέλη της άσκησης σε λιγότερο χρόνο. Οπότε, τοο τρέξιμο ισοδυναμεί με απόδοση συν ενέργεια.

Ουσιαστικά, το τρέξιμο είναι απλώς πιο αποτελεσματικό από το περπάτημα, εξηγεί ο Δρ Ντακ-τσουλ Λι, καθηγητής επιδημιολογίας σωματικής δραστηριότητας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Το τρέξιμο απαιτεί επίσης περισσότερη ενέργεια και δύναμη από το περπάτημα, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από όρια.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στην Ταϊβάν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τακτικά τρεξίματα διάρκειας πέντε λεπτών ισοδυναμούσαν με 15 λεπτά περπάτημα. Οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν 25 λεπτά τρέχοντας ή 105 λεπτά περπατώντας, είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα οκτώ χρόνια. Ο Δρ Λι και η ομάδα του ανακάλυψαν επίσης ότι οι τακτικοί δρομείς, ακόμη και οι πολύ αργοί, ήταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς που επιλέγουν το περπάτημα και είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν τα επόμενα 15 χρόνια.

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει όλοι να επιλέξουν το τρέξιμο. Ένας συνδυασμός των δύο ίσως αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Εξάλλου πάντα το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου…