Βάλε την... κίνηση στην καθημερινότητά σου

 Runbeat Team   18:31 23-02-2021  

Βάλε την... κίνηση στην καθημερινότητά σου


Η πανδημία που μας ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες, σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αθλητική μας ζωή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να κρατήσουν όσο το δυνατόν σε καλή κατάσταση το σώμα μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας από ένα σημείο της μέρας και μετά, μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό του διαθέσιμου χρόνου που έχουμε για να αθληθούμε. Σας προτείνουμε μερικά tips για να μείνετε «fit» ακόμα και υποσυνείδητα, ακολουθώντας τις παρακάτω μεθόδους όσο βρίσκεστε στο σπίτι.

Να σηκώνεστε συχνά

Δεν χρειάζεται να έχουμε να πάμε σε ένα άλλο δωμάτιο ή να κάνουμε κάτι για να σηκωθούμε από τον καναπέ ή την πολυθρόνα. Είναι απόλυτα λογικό το να μην έχουμε όρεξη για πολλά πράγματα στην περίοδο μίας καραντίνας και γενικά να έχουμε μία επιθυμία για ξεκούραση, ανεξαρτήτως το αν είμαστε όντως κουρασμένοι από κάτι. Καλό είναι να σηκωνόμαστε συχνά, αφού αυτό βελτιώνει την στάση του σώματος. Μία μελέτη από το «European Society of Cardiology» απέδειξε πως κάποιος που ζυγίζει 65 κιλά, μπορεί να χάσει έως και 10 κιλά σε 4 χρόνια, μόνο και μόνο εάν ήταν όρθιος για 6 ώρες την ημέρα αντί αν ήταν καθιστός, συμπεριλαμβανομένων των ενδεικτικών θερμίδων ημερησίως (και όχι παραπάνω) που πρέπει να καταναλώσει. 

Πηγαίνετε από τις σκάλες

Εάν μένετε σε πολυκατοικία ή σπίτι με σκάλες, δοκιμάστε τις ως έναν εναλλακτικό τρόπο άσκησης. Ναι μεν μπορεί να μην βγαίνετε συχνά από το σπίτι, αλλά καλό θα είναι όταν βρίσκετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε ασανσέρ, να μην το κάνετε και να επιλέξετε τις… παραδοσιακές σκάλες. Όπως είναι λογικό, ανεβαίνοντας σκάλες γυμνάζουμε τα πόδια μας, ακόμα και σε έναν μικρότερο βαθμό από ότι θα κάναμε εάν τρέχαμε.

Περπατάτε, ακόμα και μέσα στο σπίτι

Αυτή η συμβουλή μπορεί να μοιάζει ανούσια εκ πρώτης όψεως, αφού εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να πάμε για «κανονικό» περπάτημα μέσα στο σπίτι μας, αλλά χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους, μπορεί να γίνει και αυτό υποσυνείδητα. Ένα καλό tip είναι όταν μιλάμε στο τηλέφωνο να μην είμαστε στάσιμοι, αλλά να σηκωνόμαστε και να περπατάμε, έστω λίγο και πάνω – κάτω. Σκεφτείτε μόνο ότι σε μία 10λεπτη τηλεφωνική κλήση θα έχουμε περπατήσει όσο θα περπατούσαμε σε μία μικρή βόλτα στη γειτονιά. Ασφαλώς και το προτιμότερο θα ήταν να βγούμε έξω κατά τη διάρκεια αυτής της κλήσης, όμως αν έχουμε υπερβεί το χρονικό όριο κυκλοφορίας, αυτό δε μπορεί να συμβεί.

Κάντε γυμναστική με πρόγραμμα και σταδιακά

Όσο βρισκόμαστε στο σπίτι, είναι συνήθως πολύ ευκολότερο να κάνουμε έναν προγραμματισμό για το τι θα κάνουμε μέσα στην μέρα. Κάτι το οποίο είναι πολύ χρήσιμο, είναι να βάζουμε στόχους. Οι στόχοι που θα βάλουμε μπορεί να είναι από κάτι πολύ απλό έως κάτι πολύ σύνθετο, όμως σε σχέση με την καθημερινότητά μας, μπορούμε για παράδειγμα να βάλουμε ως στόχο να κάνουμε κάποια άσκηση κάθε μία ή δύο ώρες, όπως οι κάμψεις ή οι κοιλιακοί. Με αυτό τον τρόπο ούτε θα κουραστούμε πολύ, ούτε θα… καθόμαστε όλη μέρα.

Bonus: Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Κάτι το οποίο βάλαμε ως «bonus», αφού δεν είναι για εντός σπιτιού. Όπως είπαμε, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι διαφορετική πλέον από περιοχή σε περιοχή, γεγονός το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε την ρουτίνα μας, κυρίως σε σχέση με την άθληση. Εάν δεν το έχετε δοκιμάσει ξανά, πηγαίνετε για τρέξιμο το πρωί. Είναι σίγουρα μία επιλογή που αξίζει να τη δοκιμάσουμε, αφού το πρωινό τρέξιμο έχει τη δική του «μαγεία».