Amanal Petros: Τρέχοντας με το μυαλό στην Αιθιοπία…

 Runbeat Team   18:33 18-01-2023  

Amanal Petros: Τρέχοντας με το μυαλό στην Αιθιοπία…


Ο μαραθωνοδρόμος Amanal Petros μπορεί να αγωνίζεται, να σπάει ρεκόρ και να σημειώνει διακρίσεις με τα χρώματα της Γερμανίας, όμως πάντα στο μυαλό του βρίσκεται η Αιθιοπία. O γεννημένος στην Ερυθραία αθλητής, έχει επανειλημμένα μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στο Τιγκράι της Αιθιοπίας, εκεί όπου είχε ξεσπάσει ένας άσχημος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό της Αιθιοπίας και τους αντάρτες του αριστερού εθνικιστικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι.

 

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram, ο Amanal Petros σχηματίζει το «Χ» με τα χέρια του, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στον αγώνα Valencia 10K πριν λίγες ημέρες και στέλνει το δικό του μήνυμα αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή:

«Πάντα αισθάνομαι άβολα όταν μιλάω για πολιτική, αλλά δυσκολεύομαι επίσης να σωπάσω όταν αθώοι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν στο Τιγκράι της Αιθιοπίας.

To Τιγκράι ΔΕΝ είναι ακόμα ελεύθερο. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μπορεί να απεικονίζουν ένα ελεύθερο Τιγκράι αλλά ΔΕΝ ισχύει αυτό. Η επικοινωνία και η πρόσβαση στις τράπεζες εξακολουθούν να είναι περιορισμένες σε όλη την περιοχή. Λένε ότι οι πτήσεις επανήλθαν στο Τιγκράι, αλλά περιορίστηκαν σε παιδιά, ηλικιωμένους και άρρωστους.

 

Η πολιτοφυλακή της Ερυθραίας και της Amhara εξακολουθούν να καταλαμβάνουν πολλά μέρη του Τιγκράι, περιορίζοντας την ανθρωπιστική πρόσβαση και συνεχίζοντας να διαπράττουν θηριωδίες. Βιασμοί, βασανιστήρια και πείνα συνεχίζουν να μαστίζουν την περιοχή. Το Τιγκράι δεν είναι ελεύθερο μέχρι όλοι οι άνθρωποι του να είναι ελεύθεροι και ασφαλείς».