Αμπέμπε Μπικίλα: Ο πρώτος Αφρικανός χρυσός Ολυμπιονίκης

 Runbeat Team   16:23 05-03-2021  

Αμπέμπε Μπικίλα: Ο πρώτος Αφρικανός χρυσός Ολυμπιονίκης


Το 1960 ήταν μία σημαδιακή χρονιά για την μετέπειτα ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού, αφού στον Μαραθώνιο της Ρώμης, νικητής ήταν για πρώτη φορά Αφρικανός. Η ιστορία του Αμπέμπε Μπικίλα ενέπνευσε πολλούς δρομείς από την Αφρική να εξελίξουν το δρομικό κίνημα της χώρας και να έχουν μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους του κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν το 1932, όταν στις 7 Αυγούστου γεννήθηκε στο Γιάτο της Αιθιοπίας ο Μπικίλα, κατά σύμπτωση μάλιστα την ίδια μέρα που διεξαγόταν ο Μαραθώνιος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες. Ο Αιθίοπας γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια και ακόμα και όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, δεν είχε καταφέρει να διακριθεί έως την ηλικία των 28 ετών. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Μπικίλα συνήθιζε να προπονείται ξυπόλυτος, και όταν έφτασε η στιγμή να αγωνιστεί στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960 στη Ρώμη, ένα πρόβλημα με την εταιρία ένδυσης και τα παπούτσια που θα φορούσε τον οδήγησε στο να τρέξει και στον αγώνα ξυπόλυτος.

Σε μία εποχή που οι φυλετικές διακρίσεις ήταν ένα πολύ συχνό φαινόμενο, οι έγχρωμοι αθλητές δεν λάμβαναν και τη μεγαλύτερη εκτίμηση από τους συναθλητές τους. Ο Αμπέμπε Μπικίλα όμως δεν πτοήθηκε ούτε από την εκτίμηση των αντιπάλων του, ούτε από το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τα παπούτσια, και δίνοντάς τα όλα μετά το 20ο χιλιόμετρο του αγώνα βγήκε νικητής με χρόνο 2:15:16, αφήνοντας πίσω του τον Ραντί Μπεν Αμπντεσαλέμ, που έκανε 2:15:46. Η νίκη του Αιθίοπα ήταν εκτός από μεγάλη έκπληξη, μία ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό, τη χώρα του και τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού έγινε ο πρώτος έγχρωμος Αφρικανός αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.

Η νίκη του Μπικίλα το 1960 έκανε περήφανη όλη την Αφρική, που τον υποδέχθηκε με ηρωικές τιμές. Ο θρίαμβός του και η προσφορά του στην πατρίδα του μάλιστα ήταν αυτό που του έσωσε τη ζωή λίγο αργότερα, αφού είχε κατά λάθος λάβει μέρος σε ένα πραξικόπημα στην Αιθιοπία που είχε σκοπό την ανατροπή του τότε αυτοκράτορα. Ο Μπικίλα μάλιστα καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού, όμως ο Χαϊλέ Σελασιέ ουσιαστικά των έσωσε, δίνοντάς του χάρη για όσα έχει κάνει για την Αιθιοπία ως αθλητής.

Βέβαια αξίζει να θυμόμαστε τον Αμπέμπε Μπικίλακαι για το δεύτερο σημαντικό ρεκόρ του. Η στιγμή για την δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασε το 1964, στην πόλη που πρόκειται να γίνουν και φέτος το καλοκαίρι, στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Εκεί ο Αιθίοπας θρύλος του αθλήματος νίκησε ξανά -αυτή τη φορά με παπούτσια- και έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στον μαραθώνιο, κατακτώντας το back-to-back. Για την ιστορία, ο Μπικίλα έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ στο Τόκιο, τερματίζοντας σε2:12:11 και με 4 ολόκληρα λεπτά διαφορά από τον δεύτερο.

Τα επιτεύγματα του συγκεκριμένου αθλητή έβαλαν κατά κάποιο τρόπο και την Αφρική στο παιχνίδι των μεταλλίων, αφού από εκεί και πέρα άρχισαν οι νίκες και η ανοδική πορεία των συγκεκριμένων δρομέων. Ο Αμπέμπε Μπικίλα μπορεί να θεωρηθεί «η αρχή» των επιτυχιών όλων των αθλητών που πλέον διαπρέπουν παγκοσμίως και όχι μόνο στο μαραθώνιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελώντας η έμπνευση και το έναυσμα για κάτι νέο, κάτι που οι αθλητές εκείνης της εποχής δεν είχαν σκεφτεί πως μπορεί να γίνει.

Ο δις Ολυμπιονίκης και θρύλος του αθλήματος έφυγε από τη ζωή νωρίς, το 1973 και σε ηλικία 41 ετών. Ο Μπικίλα είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα το 1969, το οποίο τον άφησε παράλυτο και δυστυχώς, 4 χρόνια αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου 1973 απεβίωσε από μία επιπλοκή που του προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία.