Αναπλήρωση ενέργειας στον Μαραθώνιο: Πως το κάνει ο Eliud Kipchoge (Vid)

 Runbeat Team   9:35 09-04-2021  

Αναπλήρωση ενέργειας στον Μαραθώνιο: Πως το κάνει ο Eliud Kipchoge (Vid)


Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που πρέπει να προσέξει ένας δρομέας για να αποδώσει σε έναν Μαραθώνιο ή έναν αγώνα μεγάλης απόστασης είναι η αναπλήρωση όσων συστατικών χάνει όσο τρέχει. Ο κορυφαίος Μαραθωνοδρόμος αυτή τη στιγμή στον κόσμο, Eliud Kipchoge, μαζί με την ομάδα NN Running Team, δημοσίευσαν ένα βίντεο στο επίσημο κανάλι του group στο YouTube με το οποίο παρουσιάζουν τον τρόπο που αναπληρώνουν οι κορυφαίοι αθλητές την ενέργεια κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, καθώς και του Μαραθωνίου. Στο βίντεο με τίτλο «Fuelling for a marathon», η ομάδα παρουσιάζει το πως με τη χρήση προϊόντων της εταιρίας Maurten, που είναι επίσημος χορηγός του Eliud Kipchoge, ο ίδιος αναπληρώνει την χαμένη ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός run.

Στην αρχή του βίντεο μιλάει ο προπονητής του Kipchoge, ο Κενυάτης Patrick Sang, εξηγώντας τη σημασία του σωστού «fuelling» στην άσκηση.

«Το τρέξιμο είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο. Όταν έχεις ένα ταξίδι 40 χιλιομέτρων, το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμο για να κάνει τα 40 χιλιόμετρα. Το ίδιο είναι και για εμάς. Παίρνουμε ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώμε. Το τρέξιμο χωρίς αναπλήρωση αυτής της ενέργειας είναι σαν να οδηγούμε αυτοκίνητο χωρίς καύσιμα. Έτσι, ο ανεφοδιασμός με ένα ενεργειακό ποτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης επιτρέπει στον αθλητή να έχει αρκετό “καύσιμο” για να ολοκληρώσει την προσπάθειά του υπό τις καλύτερες συνθήκες. Είναι τόσο απλό. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων μεγάλων αποστάσεων, επαναλαμβάνουμε συνεχώς τον ανεφοδιασμό, έτσι ώστε οι αθλητές να συνηθίσουν την ημέρα του αγώνα. Πίνουν κάθε 5 χιλιόμετρα και παίρνουν ένα επιπλέον gel κάθε 10 χιλιόμετρα. Όταν το στομάχι έχει συνηθίσει, ανταποκρίνεται καλά και τελειώνει την προπόνηση ακόμα καλύτερα».

 

Στη συνέχεια μάλιστα αποκάλυψε πως ο κάθε αθλητής έχει διαφορετικές ανάγκες, συνεπώς δεν χρησιμοποιούν το ίδιο σκεύασμα όλοι. Υπάρχουν τα αρχικά του κάθε αθλητή στο κάθε μπουκάλι, για να ξέρει η ομάδα που τους υποστηρίζει τι πρέπει να τους δώσει όσο τρέχουν.

Όσον αφορά την σημασία του ανεφοδιασμού σε σχέση με τον ίδιο και τις κορυφαίες επιδόσεις σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων, ο Eliud Kipchoge σημείωσε πως για να είσαι σε θέση να κυνηγήσεις ένα παγκόσμιο ρεκόρ, δεν χρειάζεσαι μόνο την σκληρή προπόνηση: «Αν θες να αποδίδεις καλά, τότε πρέπει να ενυδατώνεσαι και καλά. Αν θες να αποδίδεις καλά, τότε πρέπει να ανεφοδιάζεσαι πολύ καλά. Δεν μπορείς να κάνεις ένα παγκόσμιο ρεκόρ χωρίς τη σωστή αναπλήρωση όσων χάνεις σε έναν αγώνα. Με καλά παπούτσια και χωρίς “καύσιμα” δεν μπορείς να αποδώσεις. Μπορείς να αποδόσεις μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο, αλλά δεν μπορείς να απολαύσεις μετά το τρέξιμο επειδή το σώμα σου θα είναι άδειο. Όμως στην τελική, αν συνδυάσεις τον εαυτό σου με καλή προπόνηση, καλά παπούτσια και θες να σπάσεις τα ρεκόρ με καλή αναπλήρωση ενέργειας είσαι στο σωστό σημείο».

Δείτε το βίντεο του NN Running Team: