Διαμαρτυρία των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με επιχειρήματα και προτάσεις

 Runbeat Team   15:35 16-02-2021  

Διαμαρτυρία των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με επιχειρήματα και προτάσεις


Την άρση αναστολής του επαγγέλματος, στο πλαίσιο τουλάχιστον της ατομικής εκγύμνασης (δηλαδή ένας γυμναστής και ένας ασκούμενος) σε υπαίθριους χώρους ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττική κάτι που ενστερνίζονται και στηρίζουν και οι υπόλοιποι Σύλλογοι της Ελλάδας.

Οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής στέκονται στα οφέλη που έχει στη σωματική και πνευματική υγειά των ανθρώπων η γυμναστική, τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της αναστολής λειτουργίας των γυμναστηρίων, αλλά και στο πως φυσιοθεραπευτές εκμεταλλεύονται την κατάσταση και παρέχουν παράνομα υπηρεσίες εκγύμνασης.

Πιο αναλυτικά, η επιστολή του  ΣΥ.Π.Φ.Α.Α. αναφέρει:  

«Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί,

ο κλάδος της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού παρακολουθεί με σύνεση και υπευθυνότητα την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας του, σεβόμενος τα μέτρα που επιβάλλονται από την πολιτεία στον αγώνα της προκειμένου να περιορίσει και να ελέγξει την πανδημία.

Η προσπάθεια αυτή έχει καταστήσει τον κλάδο μας έναν από τους πλέον πληττόμενους. Η οικονομική ενίσχυση των γυμναστών και των γυμναστηρίων είναι ελάχιστη σε σύγκριση με τις απώλειες που υφίστανται μιας και παρέμειναν ανενεργοί κατά τις περιόδους οι οποίες αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα στους επαγγελματίες μας. Επιπροσθέτως, το επάγγελμά μας χαρακτηρίζεται από μία ιδιορρυθμία όσον αφορά στην προσέλευση του κοινού μετά από μακρά περίοδο αποχής. Οι πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους σε χώρους που δεν προϋποθέτουν συνθήκες ασφαλούς εκγύμνασης και αντικαθιστούν την επίβλεψη του γυμναστή με διαδικτυακές πλατφόρμες. Κάθε φορά λοιπόν που επαναλειτουργεί ο κλάδος, απαιτείται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε να προσαρμόσουν ξανά το πρόγραμμά τους. Αυτό παρατηρήθηκε μετά την πρώτη άρση αναστολής λειτουργίας των γυμναστηρίων τον περασμένο Ιούνιο, όπου το κοινό επέστρεψε σταδιακά μόνο το 53% και με αργό ρυθμό ώσπου έφτασε ο Αύγουστος και αναγκαστήκαμε να μείνουμε κλειστοί ξανά μιας και εκείνος ο μήνας είναι «νεκρός» σε αντίθεση με άλλους πληττόμενους κλάδους όπως του τουρισμού και της εστίασης που οι θερινοί μήνες είναι πιο κερδοφόροι.

Κατόπιν, πρέπει να μην παραβλέπουμε τα οφέλη της άσκησης στο γενικό πληθυσμό, σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Πολύς κόσμος επιθυμεί να γυμναστεί ή να εντάξει την άσκηση τώρα στον τρόπο ζωής του, και δυστυχώς ο μόνος επαγγελματίας που παρέχει αυτή την υπηρεσία είναι αποκλεισμένος, παρ’ όλο που η άσκηση αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους μετακίνησης. Η έλλειψη επίβλεψης και καθοδήγησης από επαγγελματία γυμναστή, μπορεί να επιφέρει τραυματισμούς οι οποίοι σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία του περισσότερου πληθυσμού να οδηγήσουν σε μυοσκελετικές παθήσεις.

Η εξαίρεση κάποιων ατομικών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως η αντισφαίριση, η ποδηλασία, η ιστιοπλοΐα και άλλα από την γενική αναστολή λειτουργίας και χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, δυστυχώς δεν ωφελεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που η χαμηλή τους φυσική κατάσταση, η παχυσαρκία, τα χρόνια καρδιοαναπνευστικά και μυοσκελετικά προβλήματα τους καθιστούν ανίκανους να γυμναστούν μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων. Αυτή η μερίδα του πληθυσμού έχει περισσότερο ανάγκη τη βελτίωση της ευρωστίας τους με ήπια κι ελεγχόμενη γυμναστική από Επιστήμονες Φυσικής Αγωγής, καθώς η καθιστική ζωή λόγω καραντίνας αυξάνει επικίνδυνα την εμφάνιση νόσων και το ποσοστό θνησιμότητας.

Επιπλέον με λύπη διαπιστώνουμε ότι την περίοδο που το επάγγελμα του γυμναστή βρίσκεται σε αναστολή, αρκετά φυσικοθεραπευτήρια έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση παρέχοντας υπηρεσίες γυμναστικής σε υγιή πληθυσμό κάτι που νομοθετικά βάσει του πδ 219/2006 είναι κατοχυρωμένες στους πτυχιούχους φυσικής αγωγής, ενώ δε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους υπαίθριους χώρους παρατηρούμε την αντιποίηση του επαγγέλματος μας από άτομα που δε φέρουν άδεια ασκήσεως.

Για τους λόγους αυτούς, και για μια υποτυπώδη «ανακούφιση» των επαγγελματιών της άσκησης που έχουν πληγεί όσο κανείς άλλος, αιτούμαστε την άρση αναστολής του επαγγέλματος, στο πλαίσιο τουλάχιστον της ατομικής εκγύμνασης (δηλαδή ένας γυμναστής και ένας ασκούμενος) σε υπαίθριους χώρους, όπως έχει υιοθετήσει την πολιτική αυτή και η Κύπρος, με την επίδειξη υποχρεωτικά του Πτυχίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) σε περίπτωση ελέγχου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γυμναστής θα φοράει μάσκα και ο ασκούμενος εθελοντικά, και χωρίς να υπάρχει σωματική επαφή των δύο εκτός αν κρίνεται άκρως απαραίτητο.

Θεωρούμε πως η αυστηρά προσωπική εκγύμναση σε υπαίθριους χώρους με την επίδειξη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των επιστημονικά καταρτισμένων γυμναστών υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, και την επιβολή χρηματικού προστίμου σε όσους δεν φέρουν Πτυχίο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους από όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού θα διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο, ενώ τα οφέλη της άσκησης θα δράσουν καταλυτικά στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς και στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης η αναγκαιότητα προφύλαξης του βαριά πληττόμενου επαγγέλματος του γυμναστή από την αντιποίηση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ άλλοτε. Θεωρούμε πως η τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος ΠΔ 219/2006 με την προσθήκη άρθρου για την αντιποίηση του επαγγέλματος του γυμναστή και την επιβολή χρηματικού προστίμου στους παραβάτες, θα είχε ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των παραβάσεων, την αποσυμφόρηση του αρμόδιου τμήματος των Περιφερειών από καταγγελίες, τη μείωση των διαφυγόντων κερδών από τους νόμιμα δικαιούχους την περίοδο που θα γίνει η άρση αναστολής λειτουργίας του κλάδου, την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ασκουμένων και την μείωση δαπανών του εθνικού συστήματος υγείας από ενδεχόμενες σωματικές βλάβες.

Παράλληλα αιτούμαστε μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση μιας και η τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή (5) δεν καταβλήθηκε σε όλους, μιας και τα κριτήρια άφησαν αρκετούς εκτός βοήθειας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ήμασταν αυτοί που επιδείξαμε απόλυτη υπακοή και συμμόρφωση στα μέτρα, επενδύσαμε σε επιπλέον εξοπλισμό ώστε να βεβαιωθούμε πως θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μειώσαμε τον αριθμό των πελατών μας και γενικότερα πράξαμε ό,τι απαιτήθηκε προκειμένου να μη στερηθούν οι πολίτες το μόνο αγαθό που τους προσφέρει υγεία, ευεξία, βελτίωση του ανοσοποιητικού τους και της ψυχολογικής τους κατάστασης. Είναι καιρός να μας επιτραπεί με τις ίδιες προϋποθέσεις να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στην κοινωνία και σε όσους μας έχουν ανάγκη.

Κατόπιν τούτων, αιτούμαστε τα παρακάτω:

1. Την άρση αναστολής λειτουργίας του επαγγέλματος του γυμναστή, στο πλαίσιο της ατομικής εκγύμνασης (δηλαδή ένας γυμναστής και ένας ασκούμενος) σε υπαίθριους χώρους, με την επίδειξη υποχρεωτικά του Πτυχίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

2. Την επιβολή κυρώσεων με μορφή χρηματικού προστίμου στους παραβάτες του π.δ. 219/06.

3. Την νομοθετική κατοχύρωση του πτυχιούχου φυσικής αγωγής ως αυτοαπασχολούμενου ελεύθερου επαγγελματία με διακριτά τα επαγγελματικά του δικαιώματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ξεχωριστό διάταγμα, στο οποίο να διασαφηνίζεται ότι ο γυμναστής είναι ο μοναδικός ειδικός της πρόληψης και προαγωγής της υγείας στον υγιή πληθυσμό μέσω άσκησης.

Ο σύλλογος ΣΥ.Π.Φ.Α.Α ιδρύθηκε με την υπ΄αριθμ 528/2017 διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών και ημερομηνία 20/7/2017 με σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

Είμαστε διαθέσιμοι να αποτελέσουμε το επιστημονικό και τεχνικό σύμβουλο του κράτους για ζητήματα Φυσικής Αγωγής και Μαζικού Αθλητισμού».

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος, Κωνσταντίνος Παπούλιας και ο γραμματέας Δημήτριος Αργυρίου.