Ασκήσεις αποκατάστασης για τον τραυματισμό των μηνίσκων (Vids)

 Βασίλης Φραγκιαδάκης   16:40 07-10-2021  

Ασκήσεις αποκατάστασης για τον τραυματισμό των μηνίσκων (Vids)


Ο μηνίσκος είναι ένας ιστός σχήματος «C», που αποτελείται από νερό, κολλαγόνο, πρωτεΐνες και άλλα κυτταρικά στοιχεία. Παρεμβάλλεται μεταξύ του μηριαίου οστού και του οστού της κνήμης. Κάθε γόνατο έχει έσω και έξω μηνίσκο.

Λειτουργία των μηνίσκων

Η λειτουργία των μηνίσκων είναι να βελτιστοποιήσουν την μετάδοση της δύναμης και την απορρόφηση των φορτίων που αναπτύσσονται στα γόνατα δρώντας σαν αμορτισέρ προστατεύοντας των χόνδρο των αρθρικών επιφανειών της άρθρωσης. Επιπλέον ο έσω μηνίσκος βοηθά σημαντικά στην σταθεροποίηση της άρθρωσης βοηθώντας των πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο στο να αποτρέψει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης.

 

Ο τραυματισμός των μηνίσκων μπορεί να δημιουργηθεί είτε με άμεσο τραυματισμό, ή από συνεχόμενους μικροτραυματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια του μηνίσκου με την πάροδο του χρόνου. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να δημιουργήσουν διαφόρων ειδών σχισίματα (Tear) στην επιφάνεια τον μηνίσκων. Τα σχισίματα στο εξωτερικό του μηνίσκου (1/3) έχουν καλή θεραπευτική ικανότητα επειδή υπάρχει επαρκείς ροή αίματος σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, τα σχισίματα στο εσωτερικό της επιφάνειας του μηνίσκου (2/3), γενικά δεν θεραπεύονται εύκολα ως αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Παρακάτω παρουσιάζω κάποιες ασκήσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την κινητικότητα του γόνατος τον κινητικό έλεγχο και τη δύναμη επίσης μπορούν να σας βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στην βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης του γονάτου.




 




Βασίλης Φραγκιαδάκης - Χειροπρακτικός/Φυσιοθεραπευτής. Μ.Τ.