«Δικαιολογίες» που βρίσκουμε όταν ΔΕΝ θέλουμε να πάμε για τρέξιμο

 Runbeat Team   9:26 18-02-2021  

«Δικαιολογίες» που βρίσκουμε όταν ΔΕΝ θέλουμε να πάμε για τρέξιμο


Ένα λάθος που μπορεί να κάνουν όλοι οι δρομείς, είναι να βρουν κάποια… φθηνή δικαιολογία για να αποφύγουν το τρέξιμο. Πολλές φορές μπορεί να μην έχουμε όρεξη ή να νομίζουμε πως αν κάνουμε κάτι άλλο θα είναι πιο χρήσιμο. Ωστόσο, αν δε συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος, τότε είναι κρίμα να χάσεις την προπόνησή σου. Δείτε παρακάτω μερικές από τις «δικαιολογίες» που μπορεί να βρούμε για να αποφύγουμε το τρέξιμο.

«Κάνει πολλή ζέστη/κρύο»

Η θερμοκρασία δεν έχει επ' ουδενί σχέση με το αν εμείς πρέπει να πάμε για τρέξιμο. Είτε κάνει πολλή ζέστη, είτε πολύ κρύο, πάντα μπορούμε να βγούμε για τρέξιμο, προφανώς με τα κατάλληλα ρούχα. Εννοείται πως δεν θα βγούμε για τρέξιμο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μία ζεστή μέρα του καλοκαιριού δεν μπορούμε να τρέξουμε ή από την άλλη μία κρύα μέρα.

«Έτρεξα και εχθές»

Το ότι τρέξαμε εχθές δεν πρέπει να μας αποτρέψει από το να τρέξουμε και σήμερα. Το τρέξιμο για δύο μέρες συνεχόμενα μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μία συνεχή «ροή» τρεξίματος, μία καθημερινότητα με άθληση, που δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν βρίσκουμε αυτή τη δικαιολογία. Ακόμα και αν είμαστε αρχάριοι στο τρέξιμο, δεν θα μας κάνει κακό η καθημερινή ενασχόληση, τηρώντας βέβαια τον «κανόνα» του… χαλαρού ξεκινήματος χωρίς υπερβολές που οδηγούν στην υπερκόπωση και σε τραυματισμούς.

«Είναι πολύ νωρίς»

Ναι, μπορεί να είναι πολύ νωρίς. Η ερώτηση είναι γιατί να μην πάμε για τρέξιμο στις 6 το πρωί ή ακόμα νωρίτερα; Το πρωινό τρέξιμο είναι μία μοναδική εμπειρία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας κάνουν να πάμε νωρίς το πρωί για τρέξιμο. Αρχικά είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Αναλόγως το πόσο χρόνο μπορούμε να διαθέσουμε, επιλέγουμε το μέρος που θα πάμε για τρέξιμο και απλά… φύγαμε. Το πρωινό τρέξιμο είναι ομολογουμένως μία από τις ωραιότερες συνήθειες των δρομέων, είτε είναι επαγγελματίες, είτε όχι.

«Δεν έχω πιεί ακόμα καφέ»

Σε παρόμοιο… tempo με το προηγούμενο. Κατά πάσα πιθανότητα για να μην έχουμε πιεί καφέ, θα είναι ακόμα πρωί. Αυτό ίσως είναι ένα πρόβλημα που έχουν πολλοί Έλληνες, όχι μόνο δρομείς, αφού ο καφές αποτελεί για πολλούς κάτι «must» για την καθημερινότητά μας. Κι όμως, δεν έχουμε ανάγκη τον καφέ όσο νομίζουμε, ένα το πρωινό τρέξιμο μπορεί να μας… ξυπνήσει και με το παραπάνω.

«Είμαι πολύ κουρασμένος/ κουρασμένη»

Σε αυτό το σημείο έχει διαφορά το τι εννοεί ο καθένας κούραση. Εάν νιώθουμε κούραση λόγω της υπερπροπόνησης ή επειδή έχουμε ήδη αθληθεί σήμερα, τότε ναι, είναι όντως μία δικαιολογία για να μην τρέξουμε και καλό θα είναι να μην πιέσουμε το σώμα μας. Από την άλλη όμως, το «είμαι πολύ κουρασμένος» για πολλούς μπορεί να μεταφράζεται σε «δεν έχω όρεξη σήμερα», κάτι το οποίο πρέπει απλά να ξεπεράσουμε και να φορέσουμε τα αθλητικά μας για να βγούμε έξω.

«Έχω δουλειά»

Για να φτάσουμε να πούμε αυτή τη δικαιολογία στον εαυτό μας, σημαίνει πως όντως, δεν έχουμε δουλειά. Για να σκεφτούμε να πάμε για τρέξιμο, σημαίνει πως δεν έχουμε κάποια επαγγελματική υποχρέωση εκείνη τη στιγμή, συνεπώς το «έχω δουλειά» μπορεί να είναι κάτι άλλο, όπως κάποια δουλειά στο σπίτι μας που μπορεί να γίνει και αργότερα, μετά το τρέξιμο.

«Έχω να δω ακόμα ένα επεισόδιο»

Σίγουρα συμφωνούμε όλοι πως υπάρχουν στιγμές που θέλουμε να αφιερώσουμε στο να δούμε μία σειρά ή μία ταινία, και αυτό είναι απολύτως λογικό. Όταν όμως βρισκόμαστε μπροστά στην επιλογή του να δούμε ένα (ακόμα) επεισόδιο της σειράς που παρακολουθούμε ή να πάμε για τρέξιμο, τότε πρέπει να επιλέξουμε το δεύτερο χωρίς δεύτερη σκέψη. Η σειρά θα είναι εκεί και θα μας περιμένει. Το ιδανικό πρωϊνό ή απόγευμα, θα περάσει και θα πρέπει να περιμένουμε ξανά την κατάλληλη ευκαιρία για να βγούμε για τρέξιμο.

«Πεινάω»

Η δικαιολογία της πείνας δεν έχει καμία υπόσταση στο τρέξιμο. Αρχικά γιατί, όταν πεινάμε μπορούμε να φάμε κάτι και να συνεχίσουμε και επίσης γιατί υπάρχουν τα λεγόμενα «pre–workout meals». Μπορούμε να φάμε κάτι πριν το τρέξιμο, που θα ικανοποιήσει την ανάγκη μας για φαγητό και να θα μας δώσει και την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσουμε. Όχι όμως να αναβάλλουμε την άσκησή μας επειδή θέλουμε να καταναλώσουμε ένα ολόκληρο γεύμα. Μπορεί να πάρει παράταση μίας ώρας άλλωστε...