Felix Kandie: Συνέντευξη-Αποκάλυψη από τον γρηγορότερο Μαραθωνοδρόμο που έτρεξε στην Αθήνα
Χρήστος Κώνστας 12:02 03-03-2021

Επισκέφθηκε την Ελλάδα πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια. Τόσα όσα διαρκεί και το ρεκόρ του. Πρόκειται για τον γρηγορότερο δρομέα που στάθηκε ποτέ στην αφετηρία του Μαραθώνα για να διασχίσει την ιστορική διαδρομή με προορισμό το Καλλιμάρμαρο στάδιο. Απο το 2014 κατέχει την καλύτερη επίδοση όλων εποχών στην Αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας με 2:10:37. Έχει αγωνιστεί σε 18 Μαραθώνιους και έχει κόψει το νήμα πέντε φορές στην δρομική του καριέρα, κερδίζοντας μεγάλες διοργανώσεις. Όμως απ΄ όλες του τις επιτυχίες ξεχωρίζει ως κορυφαία ,την νίκη του στην Αθήνα.
Ο Κενυάτης Felix Kandie παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Runbeat και μας μίλησε για την εμπειρία από τη πρώτη του μεγάλη νίκη στη καριέρα του που ήταν στην Αθήνα, τα μυστικά της αυθεντικής διαδρομής αλλά και τι μας συστήνει για να πετύχουμε την καλύτερη επίδοση σε μια από τις δυσκολότερες διαδρομές στον κόσμο. Αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας των Κενυατών, μας εκμυστηρεύεται το προπονητικό του πρόγραμμα και το πως ο ίδιος διαχειρίζεται εκτός από την προπόνηση, τη διατροφή και την ξεκούραση. Ο 34χρονος πλέον Μαραθωνοδρόμος προετοιμάζεται για δυο μεγάλους αγώνες μέσα στο 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά επιμένει να ισχυρίζεται στους συναθλητές του στη Κένυα ότι πρέπει να ζήσουν την εμπειρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, έστω και για μια φορά στην δρομική τους καριέρα. Πάντως ο Felix που πλέον έχει καλύτερη ατομική επίδοση 2:06:03, δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στην Αθήνα για να σπάσει το δικό του ρεκόρ και να συνεχίσει να είναι ο γρηγορότερος του Αυθεντικού Μαραθωνίου.
Το πρωί της Δευτέρας 1η Μαρτίου, το Runbeat συνάντησε διαδικτυακά στο Ίτεν της Κένυας τον Felix Kandie. Μόλις είχε ολοκληρώσει τη πρωινή του προπόνηση με 20km σε ρυθμό moderate και ξεκουραζόταν για λίγες ώρες πριν μπει στο γυμναστήριο για μυϊκή ενδυνάμωση.
Χρήστος Κώνστας: Felix, σε ποιά φάση βρίσκεται η προετοιμασία σου και ποιοί είναι οι αγώνες-στόχοι που έχεις θέσει για το 2021, εφόσον βεβαίως η πανδημία του Κορονοιου, το επιτρέψει;
Felix Kandie: Μέχρι στιγμής η προετοιμασία μου με ορίζοντα τον Απρίλιο ή τον Μάιο βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαι περίπου το 70% της εκπαίδευσής μου. Ακόμα κι αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν μπορούμε να τρέξουμε σε αγώνα την άνοιξη λόγω της πανδημίας που έχει πλήξει και τον αθλητικό τομέα, εγώ προετοιμάζομαι! Ως αθλητές πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στους στόχους μας, γιατί πιστεύουμε στην αλλαγή του κόσμου μέσω του αθλητισμού. Ο στόχος μου για αυτή τη χρονιά είναι να τρέξω τον Απρίλιο ή τον Μάιο εάν θα υπάρχει διαθέσιμος αγώνας και να τρέξω σε έναν major Μαραθώνιο το φθινόπωρο, ανάλογα με τον αγώνα που θα καταφέρει να μου κλείσει η εταιρία που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ των αθλητικών μου συμμετοχών.
Χ.Κ: Σε πόσους Μαραθωνίους έχεις αγωνιστεί, πόσους από αυτούς έχεις κερδίσει και ποιο Μαραθώνιο έχεις κρατήσει βαθιά στη μνήμη σου περισσότερο και γιατί;
F.K: Από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου στον αθλητισμό, έχω αγωνιστεί σε 18 Μαραθώνιους. Από αυτούς έχω καταφέρει να κερδίσω τους πέντε. Ο Μαραθώνιος που έχω κρατήσει βαθιά στη μνήμη μου, είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας! Ο λόγος είναι, γιατί, ο μαραθώνιος της Αθήνας ήταν ο πρώτος μου αγώνας νίκης στο εξωτερικό, και επίσης ο πρώτος αγώνας που οργάνωσε για εμένα η εταιρία μου volaresports. Όμως πέρα από αυτό ,είναι βαθιά μέσα μου η Αθήνα γιατί κατάφερα να πετύχω ένα ρεκόρ στη διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Χ.K: To δρομικό κοινό της Ελλάδας σε γνώρισε το 2014 και μάλιστα με μια εντυπωσιακή εμφάνιση, αφού κατάφερες να σημειώσεις την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον Μαραθώνιο της Αθήνας με το εντυπωσιακό ρεκόρ διαδρομής 2:10:36,το οποίο παραμένει ανέγγιχτο από τότε. Τι θυμάσαι από τη συμμετοχή σου στην ιστορική διαδρομή της Αθήνας;
F.K: Tι θυμάμαι από τη συμμετοχή μου στην Αθήνα; Καταρχάς το σημείο εκκίνησης (Μαραθώνας), ήταν τόσο πολύχρωμο και καλά σχεδιασμένο, επίσης το περιβάλλον γύρω του ήταν καταπληκτικό. Δεν μπορώ επίσης να ξεχάσω τα όμορφα τοπία κατά μήκος της πορείας και τα ιστορικά κτίρια. Επίσης, το τερέν και κυρίως οι εναλλαγές της διαδρομής. Είναι ενδιαφέρον ότι από το 1ο χλμ έως το 11ο χλμ η διαδρομή είναι επίπεδη. Απο το 11ο χλμ έως το 32 έχει συνεχείς ανηφορικές κλίσεις ενώ από εκεί και μετά μέχρι το Καλλιμάρμαρο είναι πραγματικά γρήγορη διαδρομή!
Χ.Κ: Εκτός από ιστορική, η διαδρομή της Αθήνας θεωρείται και μια από τις δυσκολότερες σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω των παρατεταμένων ανηφορικών κλίσεων. Έχοντας πλέον γνωρίσει τη διαδρομή και έχοντας κερδίσει και τον αγώνα, ποια θεωρείς ότι είναι τα μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι δρομείς για να πετύχουν την καλύτερη ατομική τους επίδοση στη συγκεκριμένη διαδρομή;
F.K: Αυτού του είδους οι διαδρομές απαιτούν πολλή και καλή προετοιμασία για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 5 μήνες, προκειμένου ο αθλητής να προλάβει να καλύψει προπονητικά όλους του βασικούς τομείς που απαιτούνται για να ανταποκριθεί σε μια τόσο απαιτητική διαδρομή. Τώρα για να καταφέρει να "βγάλει" τον καλύτερο εαυτό του αθλητικά σε αυτή τη διαδρομή η δομή της προπόνησης του πρέπει να περιλαμβάνει, long run, Tempo run σε ανηφορικές διαδρομές, δυνατές προπονήσεις σε επίπεδες διαδρομές, fartlek, διαλειμματικές και μυϊκή ενδυνάμωση με εναλλαγές ασκήσεων. Επιμένω στο να υπάρξει ένα ικανό χρονικό διάστημα προετοιμασίας γιατί πέρα όλων των άλλων, το ικανό διάστημα θα περιορίσει και την ψυχολογική πίεση σε μια ούτως ή άλλως απαιτητική προετοιμασία.
Χ.Κ: Ο τελευταίος Μαραθώνιος που συμμετείχες ήταν στη Βαλένθια της Ισπανίας τον περασμένο Δεκέμβριο όπου σημειώθηκαν ανέλπιστα καλές επιδόσεις , αν σκεφτεί κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι αθλητές σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας, ενώ και εσύ πλησίασες το ατομικό σου ρεκόρ. Πως εξηγείς ότι εν μέσω περιορισμών λόγω του Κορονοϊού, τόσοι πολλοί αθλητές καταφέρνουν να σημειώσουν τόσο καλές επιδόσεις, όπως συνέβη πριν από τρεις μήνες;
F.K: Καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τον αθλητισμό, πολλοί αθλητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλες αυτές οι δύσκολες καταστάσεις θα τελειώσουν σύντομα, και με την ιδέα ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σε μια κανονικότητα πολλοί αθλητές προπονούνται επενδύοντας ήδη σε αυτά που έχουν "χτίσει". Επίσης οι αθλητές που χρηματοδοτούνται και στηρίζονται οικονομικά από εταιρίες μάνατζμεντ μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Παράλληλα αθλητές που δεν έχουν επηρεαστεί οικονομικά ή ψυχολογικά απλώνουν τα χέρια τους για να στηρίξουν άλλους αθλητές που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της αθλητικής τους καριέρας. Όμως νομίζω ότι αυτό το οποίο καθιστά πιο ενδιαφέρον το γιατί οι αθλητές αποδίδουν καλά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι το γεγονός ότι συνεχίζουν να είναι συνεπείς στην προπόνηση τους ανεξάρτητα εάν και πότε θα διεξαχθεί ο αγώνας ,αν και φυσικά ελπίζουν ότι θα είναι σύντομα. Αυτό επιτρέπει σε έναν αθλητή να έχει μηδενική πίεση στην προπόνηση και αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Συνεχίζοντας να προπονείται χωρίς όμως να ανταγωνίζεται τακτικά η ανάκαμψη θα είναι υψηλή και έτσι τα καλά αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα.
Χ.Κ: Από τη δεκαετία του 1980 οι Αφρικανοί δρομείς άρχιζαν να διακρίνονται στις μεγάλες αποστάσεις και σχεδόν 4 δεκαετίες μετά έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν. Υπάρχει κάποια εξήγηση; Σε τι διαφέρουν οι αθλητές από την Κένυα ή την Αιθιοπία με εκείνους από την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;
F.K: Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι περισσότεροι αθλητές της Κένυας και της Αιθιοπίας γεννιούνται σε μεγάλα υψόμετρα και όχι μόνο γεννιούνται, αλλά επίσης καθώς μεγαλώνουν παρακολουθούν στην καθημερινότητα τους αθλητές να προπονούνται συνεχώς και πολλοί από αυτούς να διακρίνονται. Επίσης τα παιδιά από μικρά συνηθίζουν να περπατούν πολύ ή ακόμη και να τρέχουν για να πάνε στο σχολείο. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι μένουν σε αγροτικές περιοχές μακριά από τα σχολεία και δεν διαθέτουν μεταφορικά μέσα ενώ ούτε τα σχολικά λεωφορεία μπορούν να προσεγγίσουν αυτές τις περιοχές. Για να σας δώσω να το καταλάβετε. Οι περισσότεροι αθλητές σήμερα δεν γνωρίζουν ότι στη παιδική τους ηλικία ήδη προπονούνταν, πριν καν ξεκινήσουν τον αθλητισμό , απλά πηγαίνοντας και φεύγοντας από το σχολείο. Κάθε ημέρα προπόνηση χωρίς να το συνειδητοποιούν. Δηλαδή αθλητές πριν καν ξεκινήσουν τον αθλητισμό. Αυτό συνεχίζει να συμβαίνει.
Χ.Κ: Eκτός από δρομική προπόνηση, κάνεις και βάρη στο γυμναστήριο και πόσες φορές την εβδομάδα;
F.K: Στην αρχή της προετοιμασίας μου για περίπου ένα μήνα πριν αρχίσω να φορτώνω χιλιόμετρα, ξοδεύω το χρόνο μου στο γυμναστήριο. Τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου δύο ώρες μυϊκή ενδυνάμωση και ασκήσεις κάθε φορά.