Γιατί ξυπνάω κουρασμένος; Τι λένε οι έρευνες και πως το αντιμετωπίζω

 Runbeat Team   12:10 10-03-2021  

Γιατί ξυπνάω κουρασμένος; Τι λένε οι έρευνες και πως το αντιμετωπίζω


Σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής μας θα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ένα πολύ… ανάποδο ξύπνημα. Ανάποδο όχι με την έννοια της κακής όρεξης, αλλά με την έννοια της κούρασης. Το να ξυπνάμε κουρασμένοι είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που μπορεί να συναντήσουν άτομα που αθλούνται και άτομα που δεν αθλούνται. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση και εάν είμαστε σε θέση να δούμε τι πηγαίνει λάθος, τότε ίσως γίνουμε ικανοί να το αντιμετωπίσουμε.

Η κακή μετάβαση

Κάτι το οποίο ονομάζεται «αδράνεια ύπνου» ή αλλιώς sleepinertia. Η αδράνεια ύπνου είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να παρουσιαστεί αμέσως μόλις ξυπνήσουμε και έχει να κάνει με την ψυχολογία στην οποία βρισκόμαστε αλλά και την κατάσταση του εγκεφάλου μας. Όπως έχουν αναφέρει άτομα σε έρευνες του παρελθόντος, συνήθως αυτό το φαινόμενο διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά και δεν αποτελεί κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχήσουμε. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε ή σε άτομα που ξυπνούν ξαφνικά λόγω ενός ήχου ή ξυπνητηριού.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PMC, αναφέρονται κάποιοι λόγοι που μπορεί να προκληθεί η αδράνεια ύπνου.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες: «Σε υγιή άτομα, ένας λόγος που μπορεί να προκαλέσει αδράνεια ύπνου, είναι η πίεση στα εργασιακά περιβάλλοντα, όπου η άμεση λήψη αποφάσεων είναι μερικές φορές απαραίτητη μετά από απότομη αφύπνιση ή όταν απαιτείται καθοδήγηση σχετικά με το στρατηγικό χρονοδιάγραμμα και τη διάρκεια του ύπνου. Σε ασθενείς με κεντρικές διαταραχές,μια περίοδος που μοιάζει με υπερβολική αδράνεια ύπνου είναι συχνή και συχνά προβληματική. Σε ασθενείς με διαταραχές της διάθεσης, η δυσκολία αφύπνισης είναι συχνή, αλλά μπορεί να αντικατοπτρίζει τη δυσλειτουργία της διάθεσης και όχι μια υπερβολική μορφή αδράνειας ύπνου.»

Προβλήματα με το στρώμα

Το στρώμα είναι ο καμβάς του ύπνου. Είναι απολύτως λογικό να συνδέεται με την ποιότητα του ύπνου μας, αφού εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό, τότε θα μας… χαλάσει την εμπειρία. Συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν όταν κοιμόμαστε σε χαλασμένο στρώμα ή σε στρώμα ακατάλληλο για εμάς, είναι η κούραση, οι πόνοι στους μύες και η ακαμψία. Καλό είναι να αλλάζουμε το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε κάθε 10 με 12 χρόνια, αφού έτσι θα εξασφαλίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και την υγεία του σώματός μας, αφού ένα παλιό στρώμα μπορεί να μας προξενήσει ακόμα και αλλεργίες.

Λάθος διατροφή πριν τον ύπνο

Όλα τα γεύματα είναι σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού μπορούν να μας βοηθήσουν σε ξεχωριστές στιγμές το κάθε ένα. Πρέπει να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο τι τρώμε και πίνουμε πριν κοιμηθούμε. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι για παράδειγμα η κατανάλωση καφέ αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να αργήσουμε να κοιμηθούμε και κατά συνέπεια να ξυπνήσουμε κουρασμένοι και με περιορισμένη ενέργεια.

Τη σχέση ύπνου – καφέ εξέτασε μία παλαιότερη μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο «Journal of Clinical Sleep Medicine», επιβεβαιώνοντας τα συγκεκριμένα γεγονότα. Σε απόσπασμά της, αναφέρεται πως: «Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μέτρια δόση καφεΐνης κατά τον ύπνο, η δόση 3 ώρες πριν από τον ύπνο ή η δόση 6 ώρες πριν από τον ύπνο, έχει σημαντικές επιδράσεις στη διαταραχή του. Το μέγεθος της μείωσης του συνολικού χρόνου ύπνου υποδηλώνει ότι η καφεΐνη που λαμβάνεται 6 ώρες πριν τον ύπνο έχει σημαντικές διαταραχές σε αυτόν».

Λάθος θερμοκρασία δωματίου

Η θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο κοιμόμαστε είναι κάτι το επίσης πολύ σημαντικό σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου μας. Η ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα σε 15°C και 19°C, αφού δεν κάνει ούτε πολύ κρύο, ούτε πολλή ζέστη για το σώμα μας. Σχέση με το εάν ξυπνάμε κουρασμένοι έχει και το τι φοράμε κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού τα ρούχα μας είναι σε θέση να ρυθμίσουν κατά κάποιο τρόπο τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Διαταραχές ύπνου

Πάντα πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας την πιθανότητα να έχουμε κάποια διαταραχή ύπνου. Αυτό βέβαια είναι ένας από τους κυριότερους λόγους της κούρασης που μπορεί να νιώθουμε όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και εάν γι΄αυτό δεν φταίει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, καλό είναι να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.