Ημιμαραθώνιος Δρέσδης: Η χαρτογράφηση των Ελλήνων από τον Στέφανο Αντωνάκη

 Στέφανος Αντωνάκης   15:15 18-03-2021  

Ημιμαραθώνιος Δρέσδης: Η χαρτογράφηση των Ελλήνων από τον Στέφανο Αντωνάκη


Πέντε εκ των κορυφαίων Ελλήνων δρομέων (Λεοντιάδου, Γκελαούζος, Γκούρλιας, Τάσσης, Αναγνώστου) θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Ο Στέφανος Αντωνάκης χαρτογραφεί τον αγώνα τους.

Α. Εκτιμώμενες επιδόσεις

Και επιτέλους, αγώνας! Μετά από ένα «άνυδρο» από διοργανώσεις 2020, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και να δούμε τι θα φέρει η νέα χρονιά. Πέντε εκ των κορυφαίων δρομέων μας (Λεοντιάδου, Γκελαούζος, Γκούρλιας, Τάσσης, Αναγνώστου) κάνουν ποδαρικό την ερχόμενη Κυριακή 21/03 στη Δρέσδη της Γερμανίας, και ανυπομονούμε όλοι να παρακολουθήσουμε την προσπάθειά τους.

Δράττομαι της ευκαιρίας να καταθέσω εδώ κάποιες προτάσεις ως μπούσουλα και οδηγό στην προσπάθειά τους αυτή, με την ευχή να τους φανούν έστω και λίγο χρήσιμες.

Ο πίνακας αφιερώνεται σε όσους απολαμβάνουν τη χαρά του αγωνίζεσθε, αλλά και σε εκείνους που ξέρουν να την μοιράζονται με τους συναθλητές τους. Το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε αυτήν τη φορά – ανεξαρτήτως επίδοσης, μοναδική προϋπόθεση που θέτει ο γράφοντας είναι το τελευταίο σας πεντάρι να είναι το ταχύτερο του αγώνα. Καλή επιτυχία σε όλους, μακάρι τα όνειρά σας να γίνονται πάντα πραγματικότητα!

Β. Σχόλια επί προσωπικού

Στεφανία Λεοντιάδου. Συνονόματή μου Στεφανία, ξέρεις πολύ καλά ότι ο πρωταθλητισμός δεν είναι ποτέ εύκολος. Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια και κόπος μέχρι το πολυπόθητο αποτέλεσμα – και δυστυχώς η ατυχία είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι… Σημασία όμως τελικά έχει όχι το πόσες φορές πέφτουμε, αλλά το πόσες φορές σηκωνόμαστε. Ο ατυχής αγώνας σου στο Βερολίνο (2019) ας μην είναι τίποτα περισσότερο από μια ανάμνηση, και ας γίνει μάθημα χρήσιμο και πολύτιμη εμπειρία. Κατά το ρηθέν, η αποτυχία είναι η μητέρα της επιτυχίας και άλλωστε μέσα από τα λάθη μας γινόμαστε καλύτεροι. Το ρίσκο είναι απαραίτητο στοιχείο τόσο του αθλητισμού, όσο και της ζωής μας γενικότερα. Να είσαι αισιόδοξη, και τα καλύτερα είναι μπροστά σου! Ο αγώνας ξεκινάει για όλους μετά το 15ο χιλιόμετρο. Σχεδίασε λοιπόν(ως αρχιτέκτονας που είσαι…!) προσεκτικά το πλάνο του αγώνα σου ώστε το τελευταίο κομμάτι να σε βρει φρέσκια και δυνατή, έχε έτοιμη και μια εναλλακτική για τυχόν προβλήματα της τελευταίας στιγμής (λχ καιρικές συνθήκες) και αν τρέξεις με λογική και σύνεση θα πετύχεις μεγάλη επίδοση. Άδραξε τον αγώνα!

 

Κώστας Γκελαούζος. Κώστα, οι νέοι δρομείς τρέχουν. Οι έμπειροι, ξέρουν να τρέχουν. Εσύ πλέον ξέρεις. Και παρ’ ότι ακόμη διανύεις περίοδο προετοιμασίας για την εφετινή αγωνιστική περίοδο, θεωρώ ότι πλέον είσαι στα καλύτερά σου. Έχεις δουλέψει πολύ, τόσο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και αγωνιστικής στρατηγικής, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Και θεωρώ ότι το πρώτο αγωνιστικό τεστ για το 2021 θα το δείξει αυτό στην πράξη, και θα σε βρει πανέτοιμο για νέο ατομικό ρεκόρ. Επειδή γνωρίζω ότι είσαι αθλητής που δεν επηρεάζεσαι εύκολα και κομμάντο για επικίνδυνες αποστολές, μου αρέσει να σε «προκαλώ». Η επίδοση που εκτιμώ ότι θα κάνεις (καιρού επιτρέποντος) είναι το 1:04’45’’ (συν ή πλην 30’’). Τι λες, θα με διαψεύσεις προς το καλύτερο;

Άλλωστε το να κερδίζεις δε σημαίνει πάντα να βγαίνεις πρώτος, αλλά να νικάς και να ξεπερνάς το χθεσινό εαυτό σου. Η αθλητική ζωή μπορεί να είναι σύντομη σε διάρκεια, γίνεται όμως μεγάλη όταν την αξιοποιείς σωστά. Το 2:14’44’’ που έχεις, σε έχει κατατάξει ήδη ανάμεσα στους μεγάλους. Από κει και πέρα, κατά την προσωπική μου άποψη, σε περιμένουν εφέτος το 2:16’45’’ στην Κλασσική, αλλά και το 2:13’10’’ που μπορείς να κάνεις στο Βερολίνο. Καλό αγώνα Κώστα, κομάντο και νοήμονα!

Μάρκος Γκούρλιας, Γιώργος Τάσσης. Τα ανερχόμενα αστέρια! Το παρελθόν σας προσφέρει μαθήματα, και το μέλλον (που σας ανήκει) σας προμηθεύει με όνειρα. Παρά τις ατυχίες σας (τραυματισμοί) είστε και οι δυο μεγάλα ταλέντα και εξαιρετικοί αθλητές. Όμως το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να προσπαθείτε και να εξελίσσεστε συνεχώς. Κρατείστε ότι κανείς δεν έμαθε τίποτα μιλώντας, αλλά ακούγοντας – και οι μεγάλοι αθλητές δεν είναι προϊόν δύναμης αλλά επιμονής. Μην επιτρέψετε ποτέ σε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορείτε – μπορείτε τα πάντα. Το «ανέφικτο» περικλείει το «εφικτό», το αν θα το πετύχετε από εσάς εξαρτάται. Στους αγώνες και τη ζωή, το είναι μας είναι το μυαλό μας, δεν θα κουραστώ να το λέω. Δουλέψτε πάνω σε αυτό, έχετε σεβασμό προς τον εαυτό και τους συναθλητές σας, έχετε τη σεμνότητα σύντροφο και συνοδοιπόρο, και τα καλύτερα έρχονται. Στη Δρέσδη, να θυμάστε ότι δεν έχετε αγώνες στα πόδια σας, και απέχετε από μεγάλες διοργανώσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο (ο Μάρκος ίσως και δύο…), κάτι που θέλει πολύ προσεχτική διαχείριση από τη μεριά σας. Η υπομονή είναι αρετή. Δεν θα πρέπει ο ενθουσιασμός σας να σας παρασύρει εξαρχής σε έναν ρυθμό που δεν μπορείτε να υποστηρίξετε μέχρι τέλους – και αν φροντίσετε το τελευταίο πεντάρι σας να είναι το ταχύτερο του αγώνα, η επιτυχία θα είναι δεδομένη! Είναι ο πρώτος σας μεγάλος αγώνας – νίκη είναι ο τερματισμός, αν έρθει και η επίδοση, θα ναι καλοδεχούμενη! Καλό αγώνα λεβέντες!

Υγ: Εκεί που ανεβαίνετε, σας ακολουθεί ένα σκυλί που το λένε «εγώ». Διώξτε το!

 

Θόδωρας Αναγνώστου. Ο αειθαλής! Γεννημένος το 1975, αποδεικνύει κάθε φορά με τις επιδόσεις του ότι αληθινό είναι ό,τι αντέχει στο χρόνο. Ανυπομονώ να δω σε τι κατάσταση βρίσκεσαι και τι επίδοση θα επιτύχεις. Εύχομαι να μας εκπλήξεις ευχάριστα. Θόδωρα, έχε κατά νου ότι αντίθετα απ’ ό,τι φαίνεται με μια πρώτη θεώρηση, η αμυντική τακτική στον αγώνα προϋποθέτει περισσότερη τόλμη (και τελικά εξυπνάδα…) από την επιθετική. Η ταπεινότητα πάει χέρι χέρι με το μεγαλείο και την επίγνωση, κι έχει τεράστια δύναμη. Η ευγνωμοσύνη είναι επίσης δώρο που απορρέει από την ταπεινότητα και την αναγνώριση του άλλου, και μόνο έτσι βελτιωνόμαστε. Ο υγιής διάλογος μόνο καλό κάνει. Άλλωστε όλοι είμαστε μέρος του παιχνιδιού, κι όλοι μέρος της λύσης. Εσύ όμως, ξέρεις καλύτερα… Καλό αγώνα επιθετικέ Θόδωρα.

Γ. Αντί επιλόγου:

Θεωρώ ότι οι παλιότεροι αναγνώστες των (ψηφιακών ή έντυπων) δρομικών περιοδικών γνωρίζουν πλέον τον γράφοντα, το ύφος, τις θέσεις και το καλοπροαίρετο των παρατηρήσεών του. Παρ’ όλα αυτά, νιώθω την ανάγκη να κάνω σαφή για άλλη μια φορά τα κίνητρα πίσω από τα λεγόμενα μου.

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης (06/12/1955) κι διατηρώ αγωνιστικό δελτίο στην ομάδα στίβου του ΟΦΗ ήδη από το 1970. Εδώ και 50 χρόνια έχω συμμετάσχει σε περισσότερους από 450 επίσημους αγώνες (και 65 Μαραθωνίους) εντός και εκτός συνόρων, σε στίβο, άσφαλτο και χώμα, κι εύχομαι να συνεχίσω να δίνω το παρόν πολλά χρόνια ακόμη. Στα 48 μου χρόνια συμμετείχα σε 12 Μαραθωνίους (με μέσο χρόνο 3:12’00’’) και 4 ημιμαραθωνίους μέσα σε μία χρονιά. Δεν υπήρξα ποτέ πρωταθλητής (α. ρεκόρ Μαραθωνίου 3:03’28’’), και θεωρώ εαυτόν απλό αθλούμενο.

Τα γράφω (ξανά) για να κάνω σαφές ότι οι παρατηρήσεις και τα σχόλια που διαβάζετε κάθε φορά στα κείμενά μου δεν γίνονται από κάποιον ελίτ δρομέα. Δεν σας διδάσκει κάποιος γυμναστής, δεν κουνάει το δάχτυλο κάποιος προπονητής, δεν κάνει κήρυγμα κάποιος πάνσοφος γκουρού. Για τούτο και ποτέ μου δεν πήρα θέση σε ό,τι αφορά λόγου χάρη σε προπονητικά προγράμματα ή σε θέματα διατροφής – υπάρχουν εξαιρετικοί ειδικοί στο χώρο μας, πλέον κατάλληλοι να τοποθετηθούν επ’ αυτών. Την εμπειρία μου καταθέτω, τον μέσο όρο μεταξύ γνώσης και άγνοιας. Η εμπειρία προηγείται της επιστήμης. Η εμπειρία έφτιαξε την τέχνη, και η απειρία έφτιαξε την τύχη. Γι αυτό μην αγνοείτε τα όσα διδάσκει η εμπειρία. Το πώς (και αν) θα τα αξιοποιήσετε εσείς θα το κρίνετε και από εσάς εξαρτάται. Ανέκαθεν ωστόσο πίστευα ότι γνώση χωρίς γνώμη είναι τυφλή, και πάντα καταθέτω τη γνώμη μου εντελώς καλοπροαίρετα και καλή τη πίστη. Γι αυτό και κάθε φορά ζητώ την επιείκειά σας Αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται με κάποιον τρόπο να είναι σίγουρος ότι αυτό θα έχει γίνει ακούσια. Άλλωστε τα κείμενά μου είναι πάντα ενυπόγραφα, και πάντα καλώ τους αναγνώστες να σχολιάσουν, να πάρουν θέση, να διαφωνήσουν ή να υπερθεματίσουν, ώστε μέσω του υγιούς διαλόγου να πάμε όλοι ένα βήμα πιο κάτω.

Με αφορμή την επισυναπτόμενη φωτογραφία, μικρό μάθημα ιστορίας: ο Βασίλης Ζαμπέλης είναι ο κάτοχος της δεύτερης καλύτερης επίδοσης (2:13’24’’) για τον Μαραθώνιο στην Ελλάδα (Ρότερνταμ, 2002) με προπονητή του τότε τον κάτοχο της πρώτης θέσης Σπύρο Ανδριόπουλο (2:12’04’’, Βερολίνο, 1988). Τρίτος ο Χαραμής Παναγιώτης (2:13’32’’, Ρότερνταμ 2000), τέταρτος ο Νίκος Πολλιας (2:13’53’’, Παρίσι 2003), και πέμπτος ο αείμνηστος Μιχάλης Κούσης (2:14’36’’, Άμστερνταμ). Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Κούσης μαζί με τον Ανδριόπουλο υπήρξαν οι κορυφαίοι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι σε διάρκεια και στους μεγάλους αγώνες (Ολυμπιακούς, Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκά). Ο Κώστας Γκελαούζος (2:14’44’’, Βαλένθια 2020) βρίσκεται προς το παρόν στην έκτη θέση της άτυπης αυτής κατάταξης. Πιστεύω ότι εφέτος αυτό θα αλλάξει…

Εν κατακλείδι: δεν θα μπορούσα να κλείσω το παρόν χωρίς να δώσω τα συγχαρητήριά μου κατ’ αρχάς σε όλους τους αθλητές που τίμησαν τα ελληνικά χρώματα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, και ξεχωριστά στην κρητικιά αρχόντισσα Ειρήνη Βασιλείου και στον προπονητή της κύριο Αριστείδη Βισκαδουράκη. Η Ειρήνη πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στα 400 μέτρα, πέτυχε μεγάλο ατομικό ρεκόρ μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό και μας έκανε όλους για άλλη μια φορά υπερήφανους. Με το καλό και στους Ολυμπιακούς!

ΥΓ1: Η βία δεν πρέπει να υπερβαίνει ποτέ τη δύναμη του λόγου. Η βία δεν είναι ποτέ λύση. Ό,τι κι αν μας φέρνει αντιμέτωπους, είμαστε πάντα συναθλητές, όχι εχθροί. Καλό είναι οι όποιες διαφορές να μένουν εντός των αγωνιστικών χώρων – όταν δεν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν πάντα οι αρμόδιοι μηχανισμοί της πολιτείας. Η βία, φυσική ή λεκτική, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ.

ΥΓ2: Το μυστικό για κάθε ευτυχία βρίσκετε στο να αγαπάμε. Η αγάπη γεννάει καλές πράξεις και σκέψεις. Αγάπα, και κάνε ό,τι θέλεις. Αν σωπάσεις, να σωπάσεις με αγάπη. Αν φωνάξεις, να φωνάξεις με αγάπη. Αν συγχωρέσεις, να συγχωρέσεις με αγάπη. Το μέτρο της αγάπης, είναι να αγαπάς χωρίς μέτρο.

ΥΓ3: Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι «… η ζωή είναι όπως το ποδήλατο. Πρέπει να προχωράς για να μη χάσεις την ισορροπία σου». Επίσης δίδασκε ότι ο προσωπικός μας κόσμος είναι προϊόν του τρόπου που σκεφτόμαστε. Θα αλλάξουμε τον κόσμο μας μόνο αν διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε την αλλαγή. Μην αφήσετε κανέναν να σας κάνει να πιστέψετε το αντίθετο.

Ηράκλειο, 18/03/2021

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης