Γιατί ο Kipchoge είναι καλύτερος από όλους τους άλλους; Όλες οι απαντήσεις για τον G.O.A.T

 Runbeat Team   11:50 31-08-2021  

Γιατί ο Kipchoge είναι καλύτερος από όλους τους άλλους; Όλες οι απαντήσεις για τον G.O.A.T


Με τη φαινομενικά αβίαστη νίκη του στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο ο Eliud Kipchoge τερμάτισε τη συζήτηση. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών-GOAT (Greatest Of All Time) στις μεγάλες αποστάσεις.

Πως να αντιτείνεις οποιοδήποτε επιχείρημα εναντίον ενός αθλητή που έχει κερδίσει 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο Μαραθώνιο(Ριο 2016-Τοκιο 2021), κατέχει το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου (2:01:39) και έχει διανύσει την ίδια απόσταση σε έναν ιδιαίτερων συνθηκών αγώνα σε 1:59:40,σπάζοντας το φράγμα των δυο ωρών που μόλις πριν λίγα χρόνια επιστήμονες δεν δίσταζαν να χαρακτηρίζουν ως «μη εφικτό».

Απλά δεν υπάρχει αντίλογος. Είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Ωστόσο προκύπτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Γιατί; Γιατί ο Kipchoge είναι καλύτερος από όλους τους άλλους;

Πριν από τρεις δεκαετίες, αθλητικοί γενετιστές, όπως ο Claude Bouchard της Heritage Family Study, πίστευαν ότι η απάντηση ήταν κοντά. Υπέθεσαν ότι το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος είχε ανοίξει μια προηγουμένως κλειστή πόρτα. Σίγουρα θα μπορούσαν σύντομα να εντοπίσουν συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με τα πάντα, από σπριντ μέχρι ρεκόρ μαραθωνίου.

 

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Αντ 'αυτού, οι ειδικοί αναγνωρίζουν τώρα ότι η "εκλεκτή" απόδοση είναι ένα "πολυπαραγοντικό" φαινόμενο - που σημαίνει ότι είναι κάπου μεταξύ εξαιρετικά περίπλοκων παραγόντων αλλά και εντελώς αγνώστων.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως γιατί ο Kipchoge είναι ο GOAT. Δεν υπάρχει απλή απάντηση και κανένα συστατικό. Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει όλοι εμείς οι θεατές αν τερματίζοντας χαμογελά για να κάνει "ζήλιες" στον πόνο του ή απλά έχει διαβάσει μελέτες που υποστηρίζουν ότι το χαμόγελο σε βοηθά να τρέχεις καλύτερα.

Ακόμη και οι πιο εξοικειωμένοι με τη φυσιολογία του Μαραθωνίου ακόμη και ο ίδιος ο Kipchoge μπορούν να θαυμάσουν μόνο τα φαινομενικά αγέραστα επιτεύγματά του, ενώ αξιολογούν μερικούς από τους παράγοντες-από τη VO2 max έως τις μυϊκές ίνες και τη βιομηχανική-που μπορεί να κρύβουν ένα τέτοιο μεγαλείο. Ακολουθεί μια ανασκόπηση της σκέψης τους και παρατηρήσεις από μερικούς άλλους που έχουν καταγραφεί αναλύοντας το φαινόμενο Κipchoge.

Μοντέλο προπόνησης: Είναι αυτό που κάνει τη διαφορά;

Εμείς οι δρομείς έχουμε εμμονή με την προπόνηση, γιατί κάνει τεράστια διαφορά ξεκινώντας κανείς το τρέξιμο αλλά και στη πορεία για πιο έμπειρους δρομείς. Όμως αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για τους ελίτ. Η εκπαίδευσή τους είναι σχετικά παρόμοια, με σχεδόν όλους να κάνουν 160 έως 190 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Λίγοι τολμούν να κάνουν λιγότερα, αλλά και κανείς δεν ανέβηκε στο βάθρο του Ολυμπιακού Μαραθωνίου δηλώνοντας: «Τα χρωστάω όλα στις εβδομάδες των 240 χιλιομέτρων που έκανα σε κάθε μια από αυτές». Οι σπουδαίοι βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στα δύο για να φτάσουν στην κορυφή.

Από όσο γνωρίζουμε, ο Kipchoge προπονείται πολύ και σκληρά, περίπου 190 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, έχει πει ότι σπάνια πιέζει το σώμα του πέραν του 80% στην προπόνηση. Καταλαβαίνει ότι οι αγώνες είναι το θέμα, όχι οι εντυπωσιακές προπονήσεις στο Instagram. Ξέρει επίσης πότε να χαλαρώσει,(θα το δούμε στη συνέχεια).

Η κλασική συνταγή: VO2 max, κατώφλι γαλακτικού και δρομική οικονομία

Πίσω στο 1991, όταν το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου ήταν 2:06:50, ο ειδικός αντοχής της κλινικής Mayo ,Michael Joyner έγραψε ένα άρθρο προτείνοντας ότι θεωρητικά ήταν δυνατό να καλυφθούν τα 42.195 μέτρα σε 1:57:58.Πολλοί τότε έπεσαν στο πάτωμα γελώντας μέχρι δακρύων . Ο Joyner είπε ότι ένας τέτοιος δρομέας θα χρειαζόταν ένα συνδυασμό υψηλής κατανάλωσης οξυγόνου, υψηλού κατωφλίου γαλακτικού και, ιδιαίτερα, μεγάλης δρομικής οικονομίας. «Αυτή η ανάλυση υποδηλώνει ότι ουσιαστικές βελτιώσεις στην απόδοση του μαραθωνίου είναι «φυσιολογικά» δυνατές», έγραφε τότε.

Σήμερα, έχουμε σταματήσει να γελάμε με τον Joyner. Ενώ δεν έχει δει κανένα από τα εργαστηριακά δεδομένα του Kipchoge, σημειώνει: «Η εικασία μου είναι ότι ταιριάζει καλά με το αρχικό μου μοντέλο».

Ο Joyner άλλαξε επίσης τη σκέψη του για τους τρεις μεγάλους παράγοντες. Κάποτε προσδιόρισε το ανώτατο όριο γαλακτικού ενός μαραθωνοδρόμου στο 85% του μέγιστου. Πιστεύει τώρα ότι το 90% είναι πιθανό. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύει ότι κάποιος μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα και από το 1:57:00

Ο Bρετανός Andy Jones , γνωστός φυσιολόγος και ερευνητής άσκησης, συμβουλεύτηκε τη Nike για το έργο Breaking2. Αυτό τον καθιστά έναν από τους ελάχιστους που γνωρίζουν τα ακατέργαστα εργαστηριακά δεδομένα του Kipchoge. Αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. που θα παραβίαζε την επιστημονική-ιατρική ηθική.

Ωστόσο, ο Jones μπορεί έχει σχολιάσει το εξής: «Περιττό να πω ότι ο συνδυασμός των τριών αξιών του Kipchoge ήταν ένας από τους καλύτερους μεταξύ των αθλητών που δοκιμάσαμε».

Αρκετές δεκαετίες πίσω, ο Jones εξέταζε επίσης την Paula Radcliffe κάθε χρόνο για να αξιολογήσει τυχόν αλλαγές στη φυσιολογία της.H Radcliffe έκανε παγκόσμιο ρεκόρ το 2003, τρέχοντας 2:15:25, για να καταρριφθεί 18 χρόνια μετά από την Κενυάτισσα Bridget Kosgei με 2:14:04. Ο Jones παρατηρεί ότι η Radcliffe και ο Kipchoge είναι «Πολύ παρόμοιοι. Έχουν και οι δυο τα ίδια διαπιστευτήρια: Υψηλή VO2 max, υψηλό γαλακτικό κατώφλι (Lactate Threshold), υπέροχη δρομική οικονομία (Running Economy). H αλήθεια είναι ότι η Paula, με τη διαρκή κίνηση του κεφαλιού της (χαρακτηριστικό στυλ), δεν ήταν τόσο ομαλή όσο η Kipchoge, αλλά ήταν εξαιρετικά οικονομική, οπότε το κεφάλι της δεν επηρέασε αρνητικά».

Κρίσιμη ταχύτητα – Η προσθήκη

Στον Jones αρέσει μια νεότερη μέτρηση αντοχής που ονομάζεται κρίσιμη ταχύτητα (Critical Speed) και πιστεύει ότι αυτό είναι ένα τέταρτο στοιχείο όπου ο Kipchoge έχει υπεροχή. Το CS είναι παρόμοιο με αυτό που μπορεί να σκεφτείτε ως ρυθμός Lactate Threshold ή Tempo. Όσο υψηλότερο είναι το CS ενός μαραθωνοδρόμου, τόσο περισσότερο και γρηγορότερα μπορεί να τρέξει χωρίς να χτυπήσει στον «τοίχο»."Η κρίσιμη ταχύτητα του Kipchoge είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη", υποστηρίζει ο Jones. Έτσι, για παράδειγμα σε ρυθμό 2:10 μαραθωνίου, είναι πολύ πιο κάτω από την κρίσιμη ταχύτητά του από άλλους αθλητές. Με άλλα λόγια, η δική του κόκκινη γραμμή ρυθμού είναι πολύ πιο χαμηλά συγκριτικά με άλλους αθλητές ελίτ και έτσι μπορεί να συνεχίζει να πιέζει.

  

Μια σημαντική πτυχή του CS είναι ο τρόπος που μειώνεται μετά από περίπου δύο ώρες. Η κρίσιμη ταχύτητά σας μπορεί να είναι 10 (όχι πραγματικός αριθμός, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για κατανόηση) στην αρχή ενός μαραθωνίου, αλλά μόνο 6 μετά από δύο ώρες. Έτσι, όταν ξεκινάτε να τρέχετε στις 8, είστε άνετοι. Μετά από 32 χιλιόμετρα , τα πράγματα αλλάζουν. Εάν προσπαθήσετε να διατηρήσετε αυτήν την προσπάθεια στο 8 , αντιστέκεστε στο CS σας των 6. Αποτέλεσμα: Χτυπάτε "τοίχο" και στη καλύτερη περίπτωση τερματίζεται εξαναγκαζόμενοι να επιβραδύνετε θεαματικά.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Σαπορο της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού Μαραθωνίου. Όποιος παρακολούθησε το αγώνα θα το κατανοήσει καλύτερα. Ο Kipchoge από την αρχή του αγώνα βρισκόταν ανάμεσα σε αρκετούς αθλητές του πρώτου group μέχρι και το πρώτο μισό. Αλλά όλοι άρχισαν σταδιακά από εκείνο το σημείο και μετά να φθίνουν. Η διαφορά της φθοράς έγινε αισθητή όταν ο Kipchoge αποφάσισε να ανεβάσει ρυθμό μετά το 30ο χιλμ εως το 35ο χλμ ,όπου το διέσχισε σε 14:28.To πιο ενδιαφέρον; Mε αυτό το ρυθμό και ενω είχε άφησε όλο το group πίσω του εξακολουθούσε να τρέχει πιο αργά από το CS του. Δηλαδή όλοι είχαν ξεπεράσει τη κόκκινη γραμμή τους ενώ αυτό ούτε καν είχε πλησιάσει τη δική του.

Ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο που απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Kipchoge συνέχισε ενώ οι άλλοι δεν μπορούσαν. Παρακολουθήστε πώς η κόκκινη κουκκίδα(το group) εκρήγνυται σε πολλά κομμάτια όταν ο Kipchoge ξεκινά να ανεβάζει ρυθμο στο 30ο χλμ. Μάλιστα σύμφωνα με τον Jοnes, το CS πιθανότατα γίνεται ακόμα πιο σημαντικό σε συνθήκες ζέστης , όπως αυτές που έτρεξαν στο Σάπορο.

 Έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι, τι καθορίζει το CS; Ουσιαστικά είναι μια μέτρηση που συνδυάζει τον υψηλότερο βιώσιμο οξειδωτικό μεταβολικό ρυθμό ενός αθλητή, που σχετίζεται κυρίως με την οξείδωση των μυών (μιτοχονδριακή ικανότητα συν την καρδιαγγειακή ικανότητα να παρέχει πολύ οξυγόνο στους μύες) και την οικονομία τρεξίματος .

Αντοχή στη μυϊκή κόπωση - Το τέταρτο συστατικό

Στη πρωτοποριακή –για την εποχή της- έρευνα του 1991, ο Michael Joyner παραδέχτηκε ότι υπήρχαν πράγματα που δεν μπορούσε να εξηγήσει ακόμα. Ένα από αυτά έχει γίνει γνωστό ως "αντίσταση στη μυϊκή κόπωση". Μήπως κάποιοι δρομείς έχουν μυς που δεν κουράζονται τόσο πολύ όσο οι δικοί μου; Ο Joyner αναρωτήθηκε αν κάποιοι πρωταθλητές δρομέων απόστασης κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από τις ίνες γρήγορης συστολής που συνήθως προορίζονται για σπρίντερ. «Και αν προσληφθούν», έγραψε, «μπορούν αυτές οι ίνες να εκπαιδευτούν να πυροδοτούν και να συστέλλονται επανειλημμένα για αρκετές ώρες χωρίς κούραση;»

Ο Jones συμφωνεί ότι η αντίσταση στην κόπωση θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός αλλά ελάχιστα κατανοητός συντελεστής για την άριστο Μαραθωνοδρόμο. Το αποκαλεί "τέταρτο συστατικό" μετά τα τρία πρώτα που αναφέρονται παραπάνω και εικάζει ότι οι βασικές παράμετροι φυσιολογίας του Kipchoge "δεν επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μαραθωνίου τόσο πολύ όσο σε άλλους αθλητές".

Ανατομία: Όσο πιο μικρό, τόσο πιο όμορφο

Όταν οι γενετιστές και οι φυσιολόγοι άσκησης απέτυχαν να εξηγήσουν πλήρως τις ακραίες επιδόσεις του μαραθωνίου, άλλοι επιστήμονες εισχώρησαν πιο...βαθιά. Μέτρησαν την απόδοση ενέργειας του Αχίλλειου τένοντα τη μάζα του γαστροκνήμιου, το μήκος των δαχτύλων των ποδιών και ούτω καθεξής με ποικίλα αποτελέσματα.

Πλέον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα μικρότερο συνολικό μέγεθος σώματος (ύψος, βάρος, ΔΜΣ) ευνοεί τους γρηγορότερους δρομείς.Για παράδειγμα ο Kipchoge έτρεξε στο Σαπορο με βάρος 52 κιλά και με Δείκτη Μάζας Σώματος 18,6.Το 2016 στο Ριο έτρεξε 5 κιλά πιο βαρύς με ΔΜΣ 20,4 και με το δεδομένο οτι το ύψος του είναι 1.67.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Aπο όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για τους 30 νικητές του Μαραθωνιου των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως σήμερα ο μέσος όρος του ύψους των Χρυσών Ολυμπιονικών συμπίπτει με το ύψος του Kipchoge!

Οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι τείνουν να είναι μικροί επειδή βελτιώνει την αποτελεσματικότητά τους, μπορεί να περιορίσει τους τραυματισμούς και ενισχύει τη θερμορύθμιση. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στους θερινούς μαραθώνιους, στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται καλοκαίρι.

Οι ψηλοί μαραθωνοδρόμοι υπάρχουν, αλλά είναι σπάνιοι. Για παράδειγμα ήταν εύκολο να εντοπίσουμε τον Galen Rupp στον πρόσφατο Ολυμπιακό αγώνα ανάμεσα στο group, επειδή έχει ύψος 1.80, που ξεπερνά τους περισσότερους ανταγωνιστές του. Και ο τέσσερις φορές πρωταθλητής Μαραθωνίου της Βοστώνης Robert Kipkoech Cheruiyot έχει ύψος 1,90 αλλά απλώς αποτελούν εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα.

Ο Ισπανός ερευνητής αντοχής Alejandro Lucia είναι πολύ γνωστός για πολλές κλασικές μελέτες δρομέων απόστασης. Έχει συνεργαστεί τόσο με τον Jones όσο και με τον Joyner. Σε μια μελέτη, o Lucia συνέκρινε Ισπανούς δρομείς παγκόσμιας κλάσης με δρομείς από την Ερυθραία. Οι δύο ομάδες είχαν περίπου την ίδια VO2max, αλλά οι Ερυθραίοι ήταν μικρότεροι, με πιο μακριά πόδια και πιο αδύνατα κάτω πόδια. Αυτός ο συνδυασμός τους έδωσε μια ανώτερη δρομική οικονομία. Ο Lucia πιστεύει ότι ο Kipchoge ακολουθεί μια εξαιρετική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και έχει αδύνατα πόδια, όπως πολλοί Κενυάτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αγωνιστεί με ρυθμό που αντιπροσωπεύει μικρότερο ποσοστό της μέγιστης VO2 max από τους άλλους. Επίσης, η καρδιά του δεν πιέζεται τόσο όσο άλλων δρομέων όταν "παραδίδει" οξυγονωμένο αίμα στους εργαζόμενους μυς των ποδιών, στον εγκέφαλο και στο δέρμα για θερμορύθμιση .

Δυσκαμψία στα πόδια: Αυξάνει την ταχύτητα των ποδιών;

Πρόκειται ίσως για την πιο αντιφατική θεωρία. Πριν από λίγους μήνες, δημοσιεύτηκε μια εργασία του ερευνητή της βιομηχανικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Geoff Burns, στην οποία διαπίστωσε ότι οι ελίτ δρομείς τρέχουν με πιο σκληρά πόδια από τους καλά εκπαιδευμένους αλλά πιο αργούς συναθλητές τους. Ο Burns υποστηρίζει ότι η "δυσκαμψία των ποδιών" είναι ένα μέτρο για το πώς ένας δρομέας συμπιέζεται και αποσυμπιέζεται ενώ βρίσκεται στο έδαφος.

Ένα άκαμπτο σώμα που τρέχει είναι αυτό που «σκάει» από το δρόμο χωρίς πρώτα να συμπιέζεται πολύ υπό την επίδραση κάθε βήματος (το αντίθετο του τρεξίματος με άκαμπτο σώμα είναι το Groucho-running, στο οποίο τα γόνατα λυγίζουν με υπερβολικό τρόπο). Η αναπήδηση προέρχεται από τη μεγάλη ελαστικότητα του σώματος στους τένοντες και τους συνδέσμους, καθώς και από την πλήρη ένταση του σώματος και τον μυϊκό συντονισμό.

Σε μια επόμενη μελέτη, ο Burns και οι συνεργάτες από τη Νότια Αφρική συνέκριναν τη δυσκαμψία των ποδιών μερικών πολύ γρήγορων Κενυατών δρομέων 10km(περίπου 28 λεπτά επίδοση) με ερασιτέχνες δρομείς 10km(περίπου 43 λεπτά επίδοση.) Οι Κενυάτες είχαν πολύ υψηλότερη σχετική ακαμψία (ανά σωματικό βάρος). Είχαν επίσης μοτίβα δύναμης που έμοιαζαν περισσότερο με απλά, αποτελεσματικά συστήματα αναπήδησης.

"Οι Κενυάτες συντόνισαν το σώμα τους για να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν απλά συστήματα που μοιάζουν με ξερά μπαστούνια ", εξηγεί ο Burns. Γι΄αυτο και υποψιάζεται ότι «ο Kipchoge κάνει το ίδιο, όπου ενορχηστρώνει τις μυριάδες κινήσεις του σώματος και των άκρων του για να έχει πολύ αποτελεσματικές, συντονισμένες ενέργειες στο έδαφος, αναπηδώντας εξαιρετικά καλά».

Αναπήδηση; Δεν φαίνεται όταν παρατηρείτε τη μορφή του Kipchoge.

(Αυτό το βίντεο δείχνει τα τελευταία λεπτά του μαραθωνίου όπου έσπασε το φράγμα των 2 ωρών). Αυτός και άλλοι κορυφαίοι δρομείς σπαταλούν λίγη ενέργεια με περιττό αναπήδημα. Έτσι φαίνεται η μεγαλύτερη ακαμψία - λιγότερη συμπίεση ενάντια στη δύναμη του εδάφους - και είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της αποτελεσματικής λειτουργίας. Είναι ένα «ιδανικό» σύστημα που ανακυκλώνει τέλεια όλη την ενεργεία από αναπήδηση σε αναπήδηση .Συμπέρασμα; Κανένας δρομέας δεν είναι ένα τέλειο σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του Kipchoge, αλλά ένας δρομέας με κατάλληλα άκαμπτο« ελατήριο »και συντονισμένες δυνάμεις μπορεί να χάνει λιγότερη ενέργεια σε κάθε του βήμα.

Η άποψη του Bill Rodgers: Το υψόμετρο παίζει σημαντικό ρόλο

Eνας απο τους βασιλιάδες των δρόμων ,ο Βill Rodgers μελετούσε κορυφαίες επιδόσεις Μαραθωνοδρόμων από τότε που κέρδισε τον πρώτο από τους τέσσερις Μαραθώνιους της Βοστώνης το 1975. Ο Rodgers κέρδισε επίσης τέσσερις φορές στη Νέα Υόρκη και έχει ατομική επίδοση 2:09:27. Για αυτόν, το «που» προετοιμάζεσαι πάντα έπαιζε το σημαντικότερο ρόλο από οτιδήποτε άλλο. «Νομίζω ότι είναι η τοποθεσία, η τοποθεσία, η τοποθεσία», επιμένει μέχρι και σήμερα, αναφερόμενος στις γενέτειρες των δρομέων της Ανατολικής Αφρικής σε μεγάλο υψόμετρο.

«Άλλες συνθήκες, όπως η οικονομική στήριξη, υποχωρούν πολύ στις φτωχές χώρες», εξηγεί για να προσθέσει «Αυτοί οι αθλητές δεν έχουν πολλές ευκαιρίες και ακόμη και τα μέτρια έπαθλα είναι μεγάλη υπόθεση για τους Ανατολικοαφρικανούς. Πιστεύω ότι ο Eliud είναι ένας δυνατός δρομέας από κάθε άποψη. Δεν είναι μεγάλος, αλλά είναι δυνατός σωματικά και έχει επίσης δυνατό μυαλό. Νομίζω ότι είναι αυτός ο συνδυασμός ιδιοτήτων που του επιτρέπει να συνεχίσει να κερδίζει ».

Η κορυφή της επιτυχίας:Tο μυαλό

Ενώ δεν υπάρχει μια απλή δοκιμή για να μετρηθεί το μυαλό του μαραθωνοδρόμου, όλοι όσοι έχουν γνωρίσει τον Kipchoge έχουν εντυπωσιαστεί από το zen master του, την προσέγγιση του για τη ζωή και την πρόκληση. Το πιο σημαντικό, ο Kipchoge ζει απλά, αγκαλιάζει τη σκληρή δουλειά, μελετά τον αθλητισμό καθώς και την επιτυχία σε άλλους τομείς και προφανώς γνωρίζει λίγους φόβους όταν πρόκειται να ξεπεράσει τα όρια. Όπως του αρέσει να λέει, «Κανένας άνθρωπος δεν έχει όρια».