Μεικτή διαλειμματική στο τρίαθλο και το τρέξιμο

Μεικτή διαλειμματική στο τρίαθλο και το τρέξιμο


Πώς η διαλειμματική προπόνηση με κομμάτια διαφορετικών αποστάσεων μπορεί να ωφελήσει την φυσική σας κατάσταση ανεξάρτητα από το μέγεθος του αγώνα για τον οποίο προετοιμάζεστε;

Οι τριαθλητές συνηθίζουν να προπονούνται με διαλειμματική που συνήθως αποτελείται από κομμάτια ίδιων αποστάσεων σε εκάστοτε προπόνηση. Π.χ. κάνουν 10x400μ ή 6x1000μ ή ακόμα και διαλειμματική με χρόνο πχ 10x1’. Έτσι δουλεύουν συγκεκριμένο ενεργειακό μηχανισμό κάθε φορά με συγκεκριμένη ένταση στο εκάστοτε κομμάτι απόστασης. Συνήθως οι μικρότερες αποστάσεις έχουν πολύ υψηλή ένταση, η οποία θα μειωθεί αν μεγαλώσει η απόσταση του κομματιού.

Όμως υπάρχουν στιγμές που είναι κατάλληλο να εφαρμοστούν διαφορετικές εντάσεις στην διαλειμματική μας προπόνηση ,πάντα στις αντίστοιχες αποστάσεις. Με αυτό τον τρόπο τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Αυτή η διαλειμματική ονομάζεται μεικτή.

 

Πότε είναι ο σωστός χρόνος να εφαρμοστεί η μεικτή διαλειμματική;

Προτιμότερο είναι να λαμβάνει χώρα στην κορύφωση του όγκου προπόνησης, 8 μέχρι 4 εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο. Εφαρμόζοντας εντάσεις του αγώνα σε συνδυασμό με πιο γρήγορα κομμάτια πετυχαίνουμε καλύτερες προσαρμογές στον κύκλο φυσικής κατάστασης. Έτσι ενισχύουμε την αερόβια ικανότητα και παράλληλα αποφεύγουμε να καταλήξουμε στο λάθος του τριαθλητή δύο ταχυτήτων, αυτού που εφαρμόζει δύο εντάσεις την ένταση αντοχής και την αγωνιστική ένταση. Δουλεύουν οι μυικές ίνες ταχείας συστολής και κορυφώνεται η βελτίωση της δρομικής οικονομίας και η αντοχή στην κόπωση.

Ας δούμε την παρακάτω πρόταση για απόσταση halfIrondistance, όμως αναλογικά το ίδιο μπορεί να γίνει και σε όλες τις υπόλοιπες αποστάσεις αγώνων

Στην παραπάνω προπόνηση θα προηγηθούν 10’ χαλαρό τρέξιμο προθέρμανσης και 5’χαλαρό τρέξιμο αποθεραπείας.

Tips προπόνησης

*Ξεκινάμε με μεγαλύτερες αποστάσεις μικρότερης έντασης και στην πορεία τις μικρότερες σε πιο γρήγορο ρυθμό.

*Για τρίαθλο μικρής απόστασης (sprint) οι αποστάσεις της διαλειμματικής μικραίνουν ξεκινώντας από 1000μ μέχρι τα 200μ

*Στις πρώτες εφαρμογές της προπόνησης αυτής προτιμούμε να ξεκινήσουμε στο επίπεδο των αρχαρίων και στην πορεία να αυξήσουμε τις επαναλήψεις.