Μπορεί το τρέξιμο να βελτιώσει την εγκεφαλική μας λειτουργία;

 Runbeat Team   11:30 07-02-2021  

Μπορεί το τρέξιμο να βελτιώσει την εγκεφαλική μας λειτουργία;


Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το τρέξιμο και πιο συγκεκριμένα η αερόβια άσκηση, μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον εγκέφαλό μας και την λειτουργία του. Όπως είναι φυσικό, το τρέξιμο βελτιώνει το σώμα μας, όμως μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο και στο «κέντρο ελέγχου» του ανθρώπινου σώματος.

Την περασμένη χρονιά, το 2020, δύο νέες έρευνες είδαν το φως της δημοσιότητας παρουσιάζοντας καινούρια στοιχεία σχετικά με τη σχέση τρεξίματος και εγκεφάλου. Η έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έδειξε πως η έντονη άσκηση και στην περίπτωσή μας η αερόβια, μπορεί να αντλήσει αίμα σε περιοχές του εγκεφάλου που βελτιώνουν τις λεκτικές δεξιότητές μας, τη μνήμη, αλλά και την διανοητική οξύτητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως μέσα σε έξι μήνες η λεκτική ευχέρεια των ενηλίκων που συμμετείχαν αυξήθηκε κατά 2,4%, ενώ επίσης βελτιώθηκε κατά 5,7% η γενική λειτουργία του εγκεφάλου. Στην συγκεκριμένη έρευνα πήραν μέρος 206 ενήλικες και τα αποτελέσματα προήλθαν μετά από έξι μήνες τους οποίους ακολουθούσαν πρόγραμμα γυμναστικής.

Η δεύτερη μελέτη του 2020 που αποδεικνύει το πόσο θετικά επηρεάζονται οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες από την αερόβια άσκηση είναι εκείνη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Alzheimer’s Disease». Η μελέτη εξέτασε τη ροή του αίματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο με την πάροδο ενός χρόνου αερόβιας άσκησης. Η ομάδα που διεξήγαγε την μελέτη είδε μια αξιοσημείωτη βελτίωση 47% στα στατιστικά της μνήμης των ατόμων που συμμετείχαν. Βέβαια, όλα αυτά ήταν μεταξύ ατόμων που είχαν προβλήματα μνήμης εξ αρχής, κάτι το οποίο μπορεί να εξηγήσει τα εκπληκτικά αυτά αποτελέσματα.

Τα γεγονότα αυτά είναι αποτελέσματα των ορμονών που εκκρίνονται με το τρέξιμο. Μία από αυτές τις ορμόνες είναι η οστεοκαλσίνη και είναι ο λόγος που η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί με την άθληση. Αυτό συμβαίνει καθώς η συγκεκριμένη ορμόνη απελευθερώνεται από τους οστεοβλάστες στα οστά και παίζει ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας και στην έκκριση ινσουλίνης, ενώ αυξάνει και την τεστοστερόνη. Το τρέξιμο είναι κατάλληλο για την δημιουργία οστικής μάζας, συνεπώς και η δημιουργία των ορμονών αυξάνεται, μαζί με τα οφέλη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.