Νέα διαδρομή, νέα απόσταση και με… αδελφάκι ο «Ρογκάς 2023»

 Runbeat Team   14:57 24-08-2022  

Νέα διαδρομή, νέα απόσταση και με… αδελφάκι ο «Ρογκάς 2023»


Σε αρκετές αλλαγές προχωρούν οι διοργανωτές του «Ρογκά 2023» εναρμονιζόμενοι στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Εθνικού Πάρκου στον Όλυμπο.

Ο αγώνας αλλάζει διαδρομή, αλλάζει απόσταση, αλλάζει βαθμό δυσκολίας και παράλληλα αποκτά και ένα… αδελφάκι τον «χιονιά».

 

Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει:  

«Η διοργάνωση του Ρογκά είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στους φίλους του Ρογκά, την αλλαγή της διαδρομής του αγώνα, η οποία γίνεται πλέον πιο συναρπαστική και πιο απαιτητική από όσο τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η αλλαγή επιβλήθηκε από την αλλαγή στο νομικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου στον Όλυμπο, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον πυρήνα του Πάρκου, από όπου περνούσε μέχρι σήμερα η διαδρομή και αυτού του αγώνα μας.

Η ομάδα του Ρογκά, εξέτασε τα τρέχοντα δεδομένα στο δίκτυο των μονοπατιών, μεγάλο μέρος του οποίου η ίδια συντηρεί σε ετήσια βάση και πήρε τις αποφάσεις της με γνώμονα έναν αγώνα ασφαλή αλλά με αυξημένο βαθμό φυσικής δυσκολίας και πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Έτσι, η νέα διαδρομή μεγαλώνει τόσο σε μήκος όσο και σε υψομετρική! Κινείται ισόποσα στη βόρεια και στη νότια πλευρά του φαραγγιού του Ενιπέα και παρουσιάζει δύο κορυφώσεις συμμετρικά τοποθετημένες στο συνολικό ανάπτυγμα της διαδρομής.

Η νέα διαδρομή θα έχει μήκος 30 χιλιόμετρα και ανάβαση 2500 μέτρων, με το ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 1480 μέτρα.

Συνοπτικά, η περιγραφή της κυκλικής αριστερόστροφης διαδρομής, με αρχή και τέλος τον Λάκκο του Λιτοχώρου, είναι η εξής: Λάκκος – Ζηλνιά – Χαντόλια – Σταυρός – Μάννα – Σέλωμα – Μπάρμπα – Γκορτσιά – Δέντρο – Ασπρόγειες – Μήτσου – Ε4 – Καστάνα – Γκόλνα (κορυφή) – Μελισσαριά – Τσουκανάρα – Τσουκνίδα – Ντελή – Γκόλνα (κιόσκι) – Φακή – Άγιοι Απόστολοι – Μύλοι – Λάκκος. Το ανάπτυγμα της νέας διαδρομής έχει μήκος 30 χιλιόμετρα και ανάβαση 2500 μέτρα.

Ο νέος Ρογκάς δεν θα μπορούσε παρά να είναι δυσκολότερος από τον προηγούμενο, κάθε αλλαγή πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά! Ο Ρογκάς, έχοντας κατακτήσει τη φήμη του πραγματικά χειμωνιάτικου αγώνα, οφείλει να ανέβει ένα ακόμα σκαλί και να αυξήσει το βαθμό δυσκολίας του αλλά και το επίπεδο των συμμετοχών εκεί. Έτσι, ο νέος Ρογκάς θα έχει πιο αυστηρά και στοχευμένα κριτήρια συμμετοχής, υποχρεωτικό εξοπλισμό σε κάθε περίπτωση και αρκετά ενδιάμεσα χρονικά σημεία αποκλεισμού. Ως διοργάνωση έχουμε την ευθύνη να διευρύνουμε τα φίλτρα επιλογής των αθλητών που συμμετέχουν αλλά και να αυξήσουμε το βαθμό δυσκολίας του μοναδικού χειμωνιάτικου αγώνα αντοχής στην Ελλάδα!

Επίσης, από το 2023 ο Ρογκάς αποκτά το μικρό αδελφάκι του τον “Χιονιά”, έναν αγώνα στην ίδια λογική, στο ίδιο διήμερο μαζί του, με μικρότερο βαθμό δυσκολίας όμως και με πολύ πιο χαλαρά κριτήρια συμμετοχής! Ο “Χιονιάς” θα απλώνεται σε ένα ανάπτυγμα 17 χιλιομέτρων με 1300 μέτρα ανάβασης, σε έναν κύκλο με κέντρο και σημείο αναφοράς τη χαράδρα του Ενιπέα.

Οι λεπτομέρειες για τον Ρογκά αλλά και τον Χιονιά, θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο (ημερομηνία, κριτήρια, όροι, κανονισμοί, εγγραφές κλπ). Μέχρι τότε, ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού στους φίλους αθλητές των βουνών και με υγεία να ξαναμιλήσουμε για τους χειμωνιάτικους αγώνες της διοργάνωσής μας σε αρκετές εβδομάδες από τώρα».