Νέα μελέτη έδειξε ότι η καφεΐνη βοηθάει τους σπρίντερ να τρέξουν γρηγορότερα

 Runbeat Team   16:48 08-12-2022  

Νέα μελέτη έδειξε ότι η καφεΐνη βοηθάει τους σπρίντερ να τρέξουν γρηγορότερα


Μία νέα μελέτη ήρθε πρόσφατα στο «φως» αλλάζοντας τα δεδομένα για την σχέση καφεΐνης και τρεξίματος. Μέχρι πριν από την μελέτη του Πανεπιστημίου «Ritsumeikan» από το Κιότο της Ιαπωνίας, υπήρχε η πεποίθηση ότι η καφεΐνη βοηθάει -κυρίως- τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνική μελέτη έδειξε πως η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα «τονωτικό» για την ταχύτητα των σπρίντερ.

 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει συστήσει τον καφέ ως ένα ενισχυτικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι αθλητές και αυτό φαίνεται πως ισχύει, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στη μελέτη του ο Takeshi Hashimoto, καθηγητής του Ιαπωνικού Πανεπιστημίου. Η μελέτη έγινε σε 13 άνδρες σπρίντερ, με τους ερευνητές να εξετάζουν το πόσο χρόνο χρειάστηκε ο κάθε αθλητής να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο πλάσματος στο αίμα του καταναλώνοντας καφέ.

Νέα μελέτη έδειξε ότι η καφεΐνη βοηθάει τους σπρίντερ να τρέξουν γρηγορότερα runbeat.gr

Στη συνέχεια τους δοκίμασαν σε δύο αγώνες 100 μέτρων, έναν για εκείνους που κατανάλωσαν καφέ, και έναν για εκείνους που κατανάλωσαν placebo συμπλήρωμα, θέλοντας να μελετήσουν την ταχύτητα και τους χρόνους τους. Η επίδοση των αθλητών που κατανάλωσαν καφεΐνη ήταν αρκετά καλύτερη από των αθλητών με το placebo, αφού υπήρχε μία μείωση κατά περίπου 0.14 δευτερόλεπτα. Παρότι δείχνει ελάχιστος χρόνος, στα σπριντ κορυφαίου επιπέδου μετράει κάθε εκατοστό του δευτερολέπτου.

Νέα μελέτη έδειξε ότι η καφεΐνη βοηθάει τους σπρίντερ να τρέξουν γρηγορότερα runbeat.gr

Η μελέτη επίσης βρήκε ότι η ταχύτητα των αθλητών που είχαν καταναλώσει καφεΐνη ήταν μεγαλύτερη στα πρώτα 20 μέτρα του σπριντ, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο καφές μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να φτάσουν στο «peak» της ταχύτητάς τους γρηγορότερα.