Ο στίβος έγινε παιχνίδι και τα παιδιά τον λάτρεψαν

 Νίκη Μηλιαράκη   18:52 18-01-2021  

Ο στίβος έγινε παιχνίδι και τα παιδιά τον λάτρεψαν


Ο κλασικός αθλητισμός παρότι αποτελεί ένα κράμα πολλών αγωνισμάτων θεωρείται ατομικό άθλημα και αυτός είναι και ο λόγος που στο παρελθόν πολύ λίγα παιδιά επέλεγαν σε μικρή ηλικία να ασχοληθούν μαζί του. Το παιχνίδι με περισσότερα παιδιά είναι πιο διασκεδαστικό με αποτέλεσμα το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και γενικά τα ομαδικά αθλήματα να έχουν την προτίμηση των λιλιπούτιων αθλητών.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό φαίνεται να αλλάζει και σημαντικό ρόλο για να γίνει αυτό έπαιξε η αλλαγή του τρόπου προπόνησης για τις μικρές ηλικίες. Πέρα από το πρόγραμμα Kids Athletics, το οποίο εφαρμόστηκε επίσημα μόνο την περίοδο 2014-15 στην Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για την προπόνηση στίβου μέσα από το παιχνίδι, σχεδόν όλα τα σωματεία πλέον στις ηλικίες έως 13 ετών χρησιμοποιούν το παιχνίδι στην προπόνηση.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Kids Athletics, Χρήστος Λίτσικας μας ανέλυσε τον τρόπο που λειτούργησε το πρόγραμμα, πως συνεχίστηκε έστω και άτυπα και πως οι αριθμοί έδειξαν ότι τα παιδιά πολλαπλασιάστηκαν στα σωματεία του στίβου.

 

«Την περίοδο 2014-15 είχαμε αποσπαστεί 15-20 γυμναστές από όλη την Ελλάδα σε περιφέρειες με σκοπό να οργανώσουμε στα σχολεία και στους συλλόγους του ΣΕΓΑΣ το kids Athletics. Μας είχαν δώσει δύο σάκους με υλικά και οδηγίες για το πώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Εμείς με τη σειρά μας κάναμε σεμινάρια σε όλους τους συναδέλφους κι έτσι σε συνεργασία με το Γραφείο Φυσικής Αγωγής επισκεφτήκαμε τα δημοτικά σχολεία κατά κύριο λόγο και λιγότερο τα γυμνάσια και τα λύκεια δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν τα αγωνίσματα του στίβου μέσα από το παιχνίδι. Κλείναμε ραντεβού και είτε πηγαίναμε εμείς στα σχολεία είτε έρχονταν τα παιδιά σε κάποιο αθλητικό χώρο» μας εξηγεί ο πολύπειρος προπονητής. Αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργούσε το πρόγραμμα τόνισε ότι «περιελάμβανε ομαδικά παιχνίδια ώστε να μην υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας ή της άμεσης σύγκρισης. Τα παιδιά έπαιζαν σε ομάδες παιχνίδια τα οποία ήταν σχετικά με τα αθλήματα του στίβου. Μάζευαν πόντους για την ομάδα τους και όποια συγκέντρωνε τους περισσότερους αναδεικνυόταν νικήτρια. Το πνεύμα του προγράμματος ήταν ότι προσπαθώ χωρίς το φόβο της αποτυχίας, αλλά με στόχο να προσφέρω έστω και έναν πόντο στην ομάδα μου».

Από την περίοδο 2015-16, το πρόγραμμα έπαψε να έχει επίσημο χαρακτήρα συνέχισε όμως να εφαρμόζεται στα σχολεία με την ευθύνη των γυμναστών πλέον. Τα υλικά που υπήρχαν ήδη ήταν στη διάθεση όποιου τα ζητούσε και κάπως έτσι συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

 

Εντυπωσιάζουν οι αριθμοί

Είναι άξιο λόγου το πόσο μεγάλη απήχηση είχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς όπως μας τονίζει ο Χρήστος Λίτσικας «στατιστικά θυμάμαι ότι το 2014-2015 το πρόγραμμα παρακολούθησαν 15.660 παιδιά στην Κρήτη. Παράλληλα από το Σεπτέμβρη του 2015 παρατηρήσαμε μία αύξηση των παιδιών στις ακαδημίες όλων των συλλόγων, η οποία άγγιξε το 20 με 25%. Νομίζω, λοιπόν, ότι λειτούργησε πολύ καλά και πέτυχε το σκοπό του. Εγώ προσωπικά το θεωρώ πρωτοποριακό και ωραίο για να εφαρμοστεί από τους καθηγητές στα παιδιά των σχολείων. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμα αυτά τα προγράμματα και δίνουν τη δυνατότητα στους συναδέλφους να διδάξουν αθλήματα που δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό και εφόδια για να το κάνουν στο παρελθόν. Όπως για παράδειγμα να ρίξεις ακόντιο, δίσκο κτλ. μέσα στην αυλή του σχολείου».

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 125 σχολικές μονάδες Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης σε όλη την Κρήτη ενώ χρησιμοποιήθηκαν , πέρα από τους προαύλιους χώρους των σχολείων, άλλοι 20 δημόσιοι και αθλητικοί χώροι (στάδια, πλατείες κ.α.).

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών-τριών που συμμετείχαν έφτασε τους 15.666. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 9.317 μαθητές-τριες στο Ν. Ηρακλείου, 2.557 μαθητές-τριες στο Ν. Χανίων, 2.337 μαθητές-τριες στο Ν. Ρεθύμνου και 1.455 μαθητές-τριες στο Ν. Λασιθίου. Μεταξύ αυτών ήταν 156 μαθητές-τριες από 5 νηπιαγωγεία και 245 μαθητές-τριες από 3 Γυμνάσια και Λύκεια.

Απαραίτητο πλέον το παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι η προπόνησης στίβου στις ακαδημίες κάτι που επισήμανε και ο Χρήστος Λίτσικας: «Υπάρχει κατεύθυνση να δουλεύουμε πολύπλευρα μέχρι και την ηλικία των 13-14 ετών. Να μην ασχολούμαστε με ένα αγώνισμα, αλλά να δουλεύουμε σύνθετα στην προπόνηση με στόχο τα παιδιά να έχουν μία πιο πλήρη εικόνα όλων των αγωνισμάτων. Και από το ΣΕΓΑΣ οι διοργανώσεις που γίνονται ως την ηλικία των 13 ετών είναι με σύνθετα αγωνίσματα. Δεν πρέπει να υπάρχει πρόωρη εξειδίκευση. Σιγά-σιγά το παιδί θα βρει το αγώνισμα που του ταιριάζει έχοντας πολλές επιλογές».

Αναλυτικά, τα στατιστικά στοιχεία του Kids Athletics στην Κρήτη: