Οι δύο πιο σημαντικοί μύες για καλύτερη δύναμη, ταχύτητα και ευκινησία

 Runbeat Team   15:45 07-12-2024  

Οι δύο πιο σημαντικοί μύες για καλύτερη δύναμη, ταχύτητα και ευκινησία


Είτε παίζετε ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ, είτε απλά τρέχετε (το οποίο είναι και το πιθανότερο αφού βρίσκεστε στο Runbeat), το αν θα βελτιωθείτε ως αθλητές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά σας να δέχεστε δυνάμεις που δημιουργούνται στους γοφούς και τους μηρούς σας και την ταχύτητα αυτές να μεταφερθούν γρήγορα και αποτελεσματικά μέσω των ποδιών σας στην επιφάνεια που αθλείστε (χορτάρι,court,παρκέ ,δρόμος, ταρτάν κτλ), (Εικ. 1).

Η διαδοχική και γρήγορη μεταφορά δύναμης μέσω των δακτύλων των ποδιών τους επιτρέπει στους αθλητές να τρέχουν πιο γρήγορα, να πηδούν ψηλότερα και να αλλάζουν κατεύθυνση πιο γρήγορα. Η ισχυρή σύνδεση μεταξύ των δυνατών δακτύλων των ποδιών και της αθλητικής απόδοσης αποδείχθηκε αρχικά από την ομάδα Yasuhiro et al. Στην μελέτη τους, οι συγγραφείς μέτρησαν τη δύναμη των δακτύλων των ποδιών σε 25 αθλητές και στη συνέχεια αξιολόγησαν την ευκινησία χρονομετρώντας τους καθώς έτρεχαν γύρω από μια σειρά από κώνους σε μια διαδρομή με εμπόδια. Οι συγγραφείς απέδειξαν αποφασιστικά ότι οι πιο ευκίνητοι αθλητές είχαν τα πιο δυνατά δάχτυλα των ποδιών.

 

Μια παλαιότερη μελέτη από την Ιαπωνία έδειξε ότι η εκτέλεση 200 επαναλήψεων ασκήσεων κάμψης των ποδιών 3 φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά το ύψος κάθετου άλματος, την απόσταση άλματος εις μήκος με ένα πόδι και τους χρόνους σπριντ 50 μέτρων .Πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει σταθερά ότι οι απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών μπορούν να βελτιώσουν γρήγορα μια σειρά παραμέτρων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της απόστασης κάθετου και οριζόντιου άλματος, της μέγιστης παραγωγής δύναμης και του ρυθμού ανάπτυξης δύναμης.

Εικ. 1. Το πόδι περιέχει 4 στρώματα μυών που συνεργάζονται με τους μύες του ποδιού για να μεταφέρουν ενέργεια στο έδαφος κατά την πρόωση. Ενώ ο καμπτήρας των δακτύλων και ο μακρός καμπτήρας hallucis συνεργάζονται με τον αχίλλειο τένοντα κατά το τρέξιμο και το άλμα προς τα εμπρός, οι περονιαίοι μυες παίζουν βασικό ρόλο στη μεταφορά δύναμης στο εσωτερικό μπροστινό μέρος του ποδιού.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο είναι ότι για να βελτιώσουν τα προγράμματα ενδυνάμωσης των ποδιών την αθλητική απόδοση, πρέπει να κάνουν περισσότερα από την απλή ενδυνάμωση των μυών. Πρέπει να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των μακριών τενόντων κάτω από το γόνατο. Αν και σπάνια συζητείται, οι τένοντες πάνω και κάτω από το γόνατο είναι πολύ διαφορετικοί. Ενώ οι τένοντες στους εγγύς μύες, όπως οι γλουτιαίοι και οι τετρακέφαλοι, είναι κοντοί και σχετικά ανελαστικοί (επιμηκύνονται λιγότερο από 2% όταν τεντώνονται πλήρως), οι τένοντες κάτω από το γόνατο είναι μακριοι και εύκαμπτοι, επιμηκύνοντας έως και 11% όταν είναι πλήρως φορτισμένοι.

Λόγω των λειτουργικών διαφορών τους, οι τένοντες πάνω από το γόνατο αναφέρονται ως τένοντες θέσης, ενώ οι τένοντες κάτω από το γόνατο αναφέρονται ως τένοντες αποθήκευσης ενέργειας (Εικ. 2). Η ανατομική διακύμανση μεταξύ εγγύς και περιφερικού τένοντα εξηγείται από τους λειτουργικούς τους ρόλους:

Οι τένοντες θέσης είναι οι μεταβιβαστές δύναμης, παίρνοντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας που δημιουργούνται από τους μύες των ισχίων και των μηρών και μεταδίδουν αυτή τη δύναμη σε γειτονικές αρθρώσεις για να παράγουν κίνηση.

Αντίθετα, οι τένοντες αποθήκευσης ενέργειας των ποδιών και των αστραγάλων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να απορροφούν τη δύναμη που σχετίζεται με την επαφή με το έδαφος και στη συνέχεια να επιστρέφουν αυτή τη δύναμη με τη μορφή ελαστικής ανάκρουσης, συγκρίσιμης με μια μπάλα που αναπηδά .Η εκρηκτική ενέργεια που παρέχεται από τους μακριούς τένοντες του ποδιού και του αστραγάλου είναι αυτό που ξεχωρίζει τους αθλητές και εξηγεί γιατί οι ασκήσεις που στοχεύουν σε αυτούς τους μύες προκαλούν σημαντικές βελτιώσεις στην αθλητική απόδοση.