Παναγιώτης Μπουρίκας: «Βλέπω ένα καλό μέλλον μπροστά μου»

 Νίκη Μηλιαράκη   11:43 30-11-2021  

Παναγιώτης Μπουρίκας: «Βλέπω ένα καλό μέλλον μπροστά μου»


Ο Παναγιώτης Μπουρίκας κατέκτησε τη 2η θέση στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο συντρίβοντας το ατομικό του ρεκόρ και κάνοντας το όνομά του γνωστό στο Πανελλήνιο.

Ο αθλητής του Γ.Σ. Μεσσηνιακός ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με το τρέξιμο το 2015 και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκτοξεύσει την απόδοσή του φτάνοντας φέτος στη 2η θέση στον ΑΜΑ με χρόνο 2:22:33 όταν το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν 2:41:25!

 

Εξηγώντας την εξέλιξή του στο runbeat.gr, ο Παναγιώτης Μπουρίκας τονίζει ότι «ξεκίνησα το 2013-14 να τρέχω πολύ ερασιτεχνικά για τον εαυτό μου. Έκανα 1-2 φορές την εβδομάδα προπόνηση. Από το 2015 και μετά άρχισα να το βλέπω πιο σοβαρά καθώς πήγαινα στον Υμηττό για τρέξιμο και μου άρεσε πολύ η περιοχή και η διαδρομή που ακολουθούσα. Έτσι ξεκίνησα να τρέχω μέρα παρά μέρα. Έτσι έχασα και κάποια κιλά, τα οποία είχα παραπάνω και γενικά μου άρεσε να τρέχω. Οι αποδόσεις στα τρεξίματα που έκανα έδειχναν ότι έχω μέλλον».

Βλέποντας, λοιπόν, ότι η εξέλιξή του είναι ραγδαία γράφτηκε στο σωματείο του Γ.Σ. Μεσσηνιακός το 2018. «Επειδή είχα καλούς χρόνους έπρεπε να γραφτώ σε κάποιο σύλλογο κι έτσι γράφτηκα στον Μεσσηνιακό για να μπορώ να συμμετέχω στους αγώνες». Παρόλα αυτά τον πρώτο του Μαραθώνιο τον έτρεξε το 2017 και ήταν και πάλι ο Αυθεντικός. «Το 2017 ήταν ο πρώτος μου αγώνας. Είχα ήδη καλούς χρόνους και κάποιοι φίλοι που γνώρισα στο τρέξιμο και έβλεπαν την εξέλιξή μου μού πρότειναν να συμμετάσχω σε έναν Μαραθώνιο. Το 2017 έτρεξα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο εντελώς ερασιτεχνικά χωρίς προπονητή χωρίς τίποτα. Τερμάτισα σε 3:07:30. Ήταν πάρα πολύ καλός χρόνος για την προετοιμασία που είχα κάνει», επισημαίνει στο runbeat και εξηγεί πως αυτή η επίδοση τον έκανε να ασχοληθεί ακόμα πιο σοβαρά με το τρέξιμο. «Μετά μόνος μου τα έβαλα κάτω και έψαξα να βρω προπονητή. Έτσι αρχές του 2018 ξεκίνησα με τον Χρήστο Παπαχρήστο. Πήρα μέρος και το 2018 και το 2019 στον ΑΜΑ. Συμμετείχα και σε άλλες διοργανώσεις κυρίως ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους». Η καραντίνα λόγω της πανδημίας του covid19 τον άφησε εκτός αγώνων, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό παρόλα αυτά οι προπονήσεις του ήταν καθημερινές και απαιτητικές σα να υπήρχε αγωνιστικό πρόγραμμα μπροστά. «Στην ουσία ήταν δύο χρόνια χωρίς αγώνες αλλά με πάρα πολύ καλή προετοιμασία», εξηγεί και δικαιολογεί και το φετινό αποτέλεσμα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.

«Πίστευα σε έναν πολύ καλό χρόνο και σε μία πολύ καλή επίδοση, αλλά τη θέση που πήρα δεν τη φανταζόμουν γιατί δεν ήξερα τι προετοιμασία είχαν κάνει και οι υπόλοιποι αθλητές. Περίμενα, όμως έναν πολύ καλό χρόνο, δηλαδή, εκεί γύρω στις 2 ώρες και 25 λεπτά».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπουρίκα καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο κόσμος καθώς, όπως τονίζει «ήταν και η βοήθεια του κόσμου που με ώθησε να φέρω το καλύτερο αποτέλεσμα. Η παρουσία του κόσμου βοηθάει πάρα πολύ».

Η δεύτερη θέση στον 38ο ΑΜΑ και ο εξαιρετικός χρόνος που σημείωσε αλλάζουν και τα προσωπικά του σχέδια καθώς «πλέον και ο κόσμος θα περιμένει παραπάνω πράγματα από εμένα. Κι εγώ όμως θέλω να βελτιωθώ γιατί κανείς δε θέλει να μένει στάσιμος. Βάζω παραπάνω στόχους και πιο μεγάλους».

Προς το παρόν δεν έχει θέσει τον επόμενο μεγάλο στόχο του, όμως την ερχόμενη Κυριακή θα τρέξει 10χλμ στον αγώνα που θα φιλοξενηθεί στη Ν. Φιλαδέλφεια στη μνήμη του Γιώργου Παπαβασιλείου.

Προς το παρόν δίνει βαρύτητα στην αποκατάσταση καθώς όπως εξηγεί «είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Χρειάζεται ξεκούραση. Χωρίς ξεκούραση κανένας δρομέας δεν μπορεί να ανέβει πιο ψηλά. Και στην προετοιμασία και στην προπόνηση παίζει μεγάλο ρόλο η αποκατάσταση και η διατροφή». Για τον ίδιο που παράλληλα με την άθληση έχει και τη δουλειά η αποκατάσταση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. «Εργάζομαι και κάνω μία πολύ δύσκολη δουλειά οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολο για μένα. Παρόλα αυτά πάντα θα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και σίγουρα βλέπω ένα καλό μέλλον μπροστά μου».