Πειθαρχία: Ένας τραπεζίτης, ένας ψυχαναλυτής και ο... Kipchoge δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας

 Χρήστος Κώνστας   17:50 31-12-2021  

Πειθαρχία: Ένας τραπεζίτης, ένας ψυχαναλυτής και ο... Kipchoge δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας


Ο Jamie Dimon είναι ο ισχυρότερος τραπεζίτης στον κόσμο ως επικεφαλής της JP Morgan. Πρόσφατα διάβασα μια συνέντευξη του που παραχώρησε στο CNBC και όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ξεχώρισε αυτό της πειθαρχίας. Αμέσως ήρθε στο μυαλό μου η σχεδόν μονότονη απάντηση σε αντίστοιχο ερώτημα από τον Εliud Kipchoge. Την ίδια ακριβώς απάντηση είχε δώσει και στην συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει στο Runbeat στα τέλη Οκτωβρίου. «Ένας δρομέας δεν πρέπει να εστιάζει στην επιτυχία. Ένας δρομέας πρέπει να εστιάζει στην προετοιμασία και στο τρέξιμο. Εάν προετοιμαστείς καλά και έχεις σωστό σχέδιο, θα είσαι επιτυχημένος. Πάνω απ’ όλα πρέπει να έχεις πειθαρχία..» κατέληξε ο καλύτερος Μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών.

Αυτοί οι δύο άνδρες εργάζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Προέρχονται από διαφορετικές ηπείρους .Έχουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Κι όμως καταλήγουν στο ίδιο «μυστικό» για την επιτυχία , εφαρμόζοντας την ίδια πρακτική. Την πειθαρχία.

Και οι δύο ζουν μια σχετικά μοναχική και πολύ δομημένη ζωή: εκπαιδεύονται, τρώνε, διαβάζουν, κοιμούνται και περνούν χρόνο με άτομα που τους ενδιαφέρουν. Θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να εκμεταλλευτούν πλήρως την κατάσταση που επιτρέπει η αναγνωσιμότητα τους αλλά και η επιρροή τους , ωστόσο συνήθως επιλέγουν να μην το κάνουν και φαίνονται αρκετά χαρούμενοι ως αποτέλεσμα. «Μόνο οι πειθαρχημένοι στη ζωή είναι ελεύθεροι», είχε πει κάποτε ο Kipchoge σε μια ομιλία του στην Οξφόρδη της Αγγλίας. 

 

Η κοινή τους προσέγγιση στη ζωή έχει βαθιές φιλοσοφικές ρίζες και τα μαθήματά της είναι πολύτιμα για όλους μας. Στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ο Γερμανός ψυχαναλυτής, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Erich Fromm έγραφε συχνά για τη διαφορά μεταξύ αρνητικής και θετικής ελευθερίας. Η αρνητική ελευθερία είναι η ελευθερία από περιορισμούς. Θετική ελευθερία είναι η ελευθερία να εκφράζεσαι όπως θέλεις. Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι η ελευθερία είναι αναμφισβήτητα καλή, αλλά σύμφωνα με τον Fromm, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Ενώ η θετική ελευθερία είναι υπέροχη, η αρνητική συνδέεται συχνά με άγχος, ανασφάλεια και κατάθλιψη.

Όταν κάποιος «ανήκει σε ένα δομημένο σύνολο», γράφει ο Fromm στο Escape from Freedom, «έχει μια αναμφισβήτητη θέση». Όταν απελευθερωθεί από αυτή τη δομή, μπορεί να βιώσει στιγμιαία ανακούφιση, αλλά τελικά υποφέρει από αμφιβολίες.

Σίγουρα, ορισμένες μορφές αρνητικής ελευθερίας είναι επιθυμητές. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ελευθερία από τη δουλεία και την καταπίεση. Αλλά πιο λεπτές μορφές αρνητικής ελευθερίας μπορεί να είναι οδυνηρές. Η ελευθερία από τη ρουτίνα φαίνεται μεγάλη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε κενό και άγχος για το τι να κάνετε με τη μέρα σας (ή τη ζωή σας γενικότερα). Η ελευθερία από τη θρησκεία ή άλλα συστήματα πεποιθήσεων φαίνεται σαν μια υγιής έκφραση του ατομικισμού, αλλά μπορεί να συνοδεύεται από υπαρξιακή και ηθική αβεβαιότητα ή αγωνία. Η ελευθερία από τους περιορισμούς στη λήψη αποφάσεων φαίνεται καλό —ποιος δεν θέλει περισσότερες επιλογές;—αλλά, επίσης, μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Για παράδειγμα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν επιλέγουν καταναλωτικά προϊόντα από μικρότερο αριθμό επιλογών (ας πούμε, τέσσερις ποικιλίες αποσμητικού) εν αντιθέσει με το όταν έρχονται αντιμέτωποι με φαινομενικά ατελείωτες επιλογές. Στον κόσμο της υγείας και της φυσικής κατάστασης, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη τήρηση ενός προγράμματος. Όταν είσαι ελεύθερος να διαλέξεις ανάμεσα σε άπειρες επιλογές, είναι πραγματικά δύσκολο να πάρεις μια απόφαση και να την ακολουθήσεις.

Ίσως το καλύτερο είδος ελευθερίας, λοιπόν, είναι αυτό που σας επιτρέπει να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας με παραγωγικό και βιώσιμο τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον κάποιους περιορισμούς ή αυτό που οι Kipchoge και Fromm αποκαλούν πειθαρχία.

 

Αν κάποιος προσδιορίσει αυτό που πραγματικά θέλει, η επίτευξή του θα απαιτεί σχεδόν πάντα κάποια μορφή περιορισμού, καταπάτησης μικρότερων ελευθεριών. Αν θέλετε να είστε στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, πιθανότατα δεν θα είστε ελεύθεροι να φάτε πολύ πρόχειρο φαγητό. Εάν θέλετε να κάνετε βαθιά εστιασμένη εργασία, πιθανότατα θα θέλετε να αφαιρέσετε τις εφαρμογές και τις ειδοποιήσεις από το τηλέφωνό σας (ή τουλάχιστον να τις θέσετε σε σίγαση).

Πιο ακραία παραδείγματα περιλαμβάνουν κάποιον που παλεύει με αλκοολισμό, ψυχική ασθένεια ή διατροφική διαταραχή. Αν και αυτό το άτομο μπορεί να βρει αποτελεσματικά προγράμματα όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί ή ομάδες αποθεραπείας, επιλέγει να μην πηγαίνει με συνέπεια επειδή θέλει να είναι ελεύθερος από την επένδυση χρόνου, την ευπάθεια που απαιτείται για να ζητήσει βοήθεια και ίσως αυτό που θεωρεί επίσης πατερναλιστικό χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων. Απελευθερώνονται από τη διαδικασία και την ταλαιπωρία της λήψης δομημένης βοήθειας, αλλά η υπόλοιπη ζωή τους υποφέρει, και γενικά, γίνονται λιγότερο ελεύθεροι ως αποτέλεσμα.

Οι περιορισμοί δεν είναι πάντα καλοί, αλλά δεν είναι πάντα και κακοί. Μερικές φορές χρειάζεται να θυσιάσουμε κάποιες ελευθερίες για να πετύχουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Όπως θα έλεγαν οι Kipchoge και Fromm αυτή είναι η πειθαρχία.