Πως μπορούμε να «χτίσουμε» σωστά και ισορροπημένα το καθημερινό πιάτο μας;

  _ FOODISM   13:32 17-05-2021  

Πως μπορούμε να «χτίσουμε» σωστά και ισορροπημένα το καθημερινό πιάτο μας;


“Τι να βάζω στο πιάτο μου ;” Η απάντηση στο ερώτημα τι να βάζω στο πιάτο μου, έρχεται από το Harvard Medical school.

Υπάρχει λοιπόν όντως μία μέθοδος η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να «χτίσουμε» σωστά και ισορροπημένα το πιάτο μας και αυτή είναι η μέθοδος του healthy eating plate η οποία δημιουργήθηκε από ειδικούς διατροφής αναφέρει ότι:

-το μισό μας πιάτο πρέπει να καταλαμβάνεται από φρούτα και λαχανικά 

-το ¼ από σύνθετους υδατάνθρακες 

-και το υπόλοιπο ¼ από πρωτεΐνη. 

Πάμε τώρα να αναλύσουμε λίγο καλύτερα τις 3 κατηγορίες του πιάτου μας. 

 

50% ΦΡΟΥΤΑ -ΛΑΧΑΝΙΚΑ:

-Προτείνεται ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με την εποχή! 

Επίσης, αναφερόμαστε σε φρέσκα είτε κατεψυγμένα, ωμά, ψητά ,βραστά, ενώ εξαιρείται η πατάτα που θεωρείται αντίστοιχη του λευκού ψωμιού καθώς περιέχει γρήγορα απορροφούμενο άμυλο ιδανικά να καταναλώνονται με τη φλούδα τους αφού τα πλύνουμε πολύ καλά (ενδείκνυται το μούλιασμα μερικών λεπτών σε νερό με λίγο ξύδι).

25% Σύνθετοι υδατάνθρακες

-Προτιμούνται Υδατάνθρακες ολικής άλεσης (δηλαδή με τη φλούδα) όπως νιφάδες βρώμης, σιτάρι, Κινόα, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής κτλ. διότι κατά την επεξεργασία του δημητριακού και την αφαίρεση της φλούδας, χάνετε και ένα μεγάλος μέρος των βιταμινών και των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή άνοδο του σακχάρου, απαραίτητη προϋπόθεση για σταθερά επίπεδα αποδοτικότητας και ενέργειας! Επίσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερος κορεσμός. 

-Ποιος είναι αυτός που δεν θέλει να είναι χαρούμενος; Οι Υδατάνθρακες Λοιπόν μας βοηθούν και σε αυτό! Με ποιον τρόπο; Βοηθούν στη μεταφορά του αμινοξέος τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη, το διαβιβαστή της καλής διάθεσης!

25% πρωτεΐνη 

Η πρωτεΐνη πολλές φορές ταυτίζεται με επεξεργασμένο είτε κόκκινο κρέας. Οι συστάσεις του Χάρβαρντ δείχνουν περιορισμό αυτών και αύξηση ψαριών,φασολιών, ξηρών καρπών, πουλερικών, θαλασσινών, οσπρίων κτλ. Στοχεύουμε λοιπόν στην καλύτερη ποιότητα πρωτεϊνών!

Σημαντικό ρόλο παίζει η επαρκής κατανάλωση νερού όπως και η άσκηση! 

Συνοπτικά!

Καλό είναι να μη δαιμονοποιούμε τα τρόφιμα, αλλά να φροντίζουμε να κάνουμε την όσο το δυνατόν, ποιοτικότερη επιλογή, είτε πρόκειται για υδατάνθρακα είτε για πρωτεΐνη είτε για φρούτα και λαχανικά!

Εφόσον λοιπόν γνωρίζουμε πλέον τον τρόπο να στήσουμε ένα ισορροπημένο πιάτο, θα ακολουθήσει νέο άρθρο με “το πιάτο του αθλητή” ανάλογα την κατηγορία ασκήσεις!

https://www.health.harvard.edu/plate/questions-and-answers-about-the-healthy-eating-plate#different

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/