H μεσογειακή διατροφή στην καθημερινότητα των δρομέων μπορεί να αυξήσει την αθλητική τους απόδοση

  _ FOODISM   13:15 02-10-2021  

H μεσογειακή διατροφή στην καθημερινότητα των δρομέων μπορεί να αυξήσει την αθλητική τους απόδοση


Θα μπορούσε άραγε ένας δρομέας να ακολουθήσει μία διατροφή κοντά στα μεσογειακά πρότυπα; Είναι ένας συνδυασμός που «δένει»;

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

Ο όρος μεσογειακή διατροφή άρχισε να «τραβάει» το ενδιαφέρον μετά από τη Μελέτη των 7 χωρών, που διήρκησε 20 χρόνια, όπου και φάνηκαν τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα της.

 

Πως μπορεί αυτό να με ενδιαφέρει;

Γιατί το σημαντικότερο εύρημα της αφορούσε την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη. Βρέθηκε, ότι η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους των κρητικών -όπου και εφάρμοζαν συγκεκριμένου τύπου διατροφή (μεσογειακή)-, έδειξε χαμηλές τιμές χοληστερίνης. Επίσης, είχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, λόγω υψηλής κατανάλωσης ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών.

Και από τότε μέχρι και σήμερα απασχολεί συνεχώς την επιστημονική κοινότητα..

Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μοντέλο της μεσογειακή διατροφής δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις μεσογειακές χώρες.

Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

-Καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών και συχνή κατανάλωση οσπρίων

-Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Άρα και υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μέσω των φρούτων, λαχανικών, οσπρίων αλλά και δημητριακών.

-Καθημερινή αλλά μικρή κατανάλωση γαλακτοκομικών

-Εβδομαδιαία κατανάλωση ξηρών καρπών και αυγών

-Εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και κοτόπουλου

-Κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) στις 2-3 φορές το μήνα

-Χρήση καθημερινή ελαιόλαδου, ως κύρια πηγή λίπους

-Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

 

Ναι…αλλά πόσο θα πρέπει να φάω;

Οι ακριβείς ποσότητες είναι εξατομικευμένες και εξαρτώνται από τα σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε αθλητή, το φύλο, καθώς και την προπόνηση του.

Και ως δρομέας…ποιο όφελος θα έχω αν εφαρμόσω τη μεσογειακή διατροφή;

Το βασικότερο είναι ότι παρέχει μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας για τους δρομείς.

Επιπλέον, είναι μία πολύ γευστική και εύκολη διατροφή. Οι περισσότεροι από εσάς είστε ήδη εξοικειωμένοι μαζί της.

Και για να το δούμε και πιο επιστημονικά… Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δρομείς, βρέθηκε ότι μετά από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά το VO2max τους και ταυτόχρονα να μειώσουν το ποσοστό σωματικού τους λίπους.

Γενικότερα, φαίνεται ότι οι γυναίκες δρομείς έχουν μία καλύτερη προσκόλληση στην μεσογειακή διατροφή σε σχέση με τους άντρες.

Σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πάλι σε δρομείς, βρέθηκε ότι τα άτομα που εφάρμοζαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά 6% καλύτερους χρόνους σε σχέση με τους δρομείς που εφάρμοζαν μία δυτικού τύπου διατροφή.

Συμπερασματικά λοιπόν, φαίνεται ότι η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής στην καθημερινότητα των δρομέων θα μπορούσε να αυξήσει την αθλητική τους απόδοση και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την ποιότητα διατροφής τους άρα και την υγεία τους.

Ξεκινήστε λοιπόν με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σας που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή, όπως η εβδομαδιαία κατανάλωση οσπρίων και θα με.. θυμηθείτε!