Πως προπονείται ένας 45αρης αθλητής

 Runbeat Team   15:43 01-07-2021  

Πως προπονείται ένας 45αρης αθλητής


Ο Mick Hill είναι ένας από τους καλύτερους 45χρονους δρομείς της Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας στην κατοχή του το Εθνικό ρεκόρ στην κατηγορία Μ45 στα 5.000 μέτρα. Παρότι είχε ένα διάστημα στη ζωή του όπου δεν ασχολήθηκε ενεργά με την γυμναστική και το τρέξιμο στον ίδιο βαθμό με παλαιότερα, ο Hill σε πρόσφατη συνέντευξή του στο fastrunning.com μίλησε για την πορεία του στον χώρο, αλλά και το πως προπονείται σήμερα, στα 45 του.

«Αισθάνομαι κάθε ένα από τα 45 μου χρόνια, ειδικά όταν ξυπνάω το πρωί! Ξεκίνησα να λαμβάνω μέρος σε αγώνες όταν ήμουν στο Δημοτικό και συνέχισα να προπονούμαι ήπια, έως τα 19 μου περίπου. Μετά άρχισα τις έντονες προπονήσεις έως τα 26-27 μου. Έως τα 34 μου δεν συνέχισα τη γυμναστική και την άθληση, συνεπώς έχασα 7 με 8 χρόνια από αυτό. Ποτέ δεν σταμάτησα να τρέχω και να λαμβάνω μέρος σε αγώνες, αλλά απλά πήρα κιλά και πιθανότατα έχασα περισσότερες προπονήσεις από όσες όντως έκανα. Επέστρεψα στη γυμναστική στα 34, αλλά σταμάτησα στα 36. Ξεκίνησα σωστά στα 43».

 

Η δουλειά που κάνει ο Mick Hill στις προπονήσεις

«Προσπαθώ να τρέχω 80 – 100 μίλια (128 – 160 χιλιόμετρα) την εβδομάδα. Ο προπονητής μου ο Bud Baldaro με έχει κάνει να εμπεδώσω το πόσα οφέλη έχει η Bud Baldaro προπόνηση. Μου αρέσει να τρέχω εκτός δρόμου και σε δύσκολα τερέν. Είναι καλό για το σώμα και για το μυαλό. Παρακολουθώ όλο το τρέξιμό μου μέσω GPS στο ρολόι μου και μέσω μίας οθόνης θερμότητας, αλλά ποτέ δεν τρέχω με συγκεκριμένο pace, απλά το “νιώθω”».

Ο Mick Hill συνέχισε να αναλύει την προπόνηση που κάνει ένας 45άρης, εξηγώντας πως βασικό ρόλο στην απόδοσή του παίζει το ότι κάθε εβδομάδα ακολουθεί δύο σκληρές προπονήσεις.

«Στην εβδομάδα μου προσπαθώ να βάζω δυο δύσκολα sessions, ένα medium long run (90 λεπτά) και ένα long run (1:40 – 2 ώρες). Επίσης υπάρχουν και τα χαλαρά 45λεπτα και 60λεπτα runs σε χαμηλό pace. Μαζί με μερικά speed development sessions γύρω από τα easy runs μου, που ουσιαστικά προσθέτουν ποικιλία και σταθερότητα, τα οποία είναι αυτά τα οποία ψάχνω και εστιάζω. Σημειώνω το εβδομαδιαίο μου mileage, αλλά και την συνολική μου ανάβαση σε μία εβδομάδα.

Μου αρέσει να τρέχω σε γρασίδι και χώμα. Η μόνη φορά που πηγαίνω σε άσφαλτο είναι για τα threshold / progression runs μου ή για όταν δουλεύω πάνω στην ταχύτητά μου. Μία φορά την εβδομάδα κάνω προπόνηση στο ταρτάν και κάνω μερικά γρήγορα sessions. Υπάρχουν μάλιστα μερικά στα οποία έχω τρέξει μετά από αποκατάσταση και μερικά από τα καλύτερα που έχω κάνει είναι 3 x 1km / 6 λεπτά σε 2:52, 2:47 και 2:44. Μου αρέσει ο συνδυασμός ενός session βασισμένο στην ενδυνάμωση και ένα στην ταχύτητα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κοιτάζω πίσω στην καλύτερή μου χρονιά -το 2000- και βλέπω ότι όλα μου τα hard sessions έγιναν σε γρασίδι. Δεν είσαι αναγκασμένος να προπονηθείς έντονα στο στάδιο, μπορείς να έχεις τα ίδια οφέλη και σε άλλες επιφάνειες, αφαιρώντας παράλληλα και ένα μικρό ρίσκο για τραυματισμό».

Προσοχή στην ευκινησία, την ισορροπία και το συντονισμό

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο 45χρονος δρομέας μίλησε για τη σημασία που πρέπει ένας αθλητής της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας να δώσει στην ευκινησία, την ισορροπία και τον συντονισμό στα προπονήσεις του. Η σημασία του cross-training, της yoga και του stretching είναι μεταξύ άλλων πολύ μεγάλη για να αποκτήσεις όλα τα παραπάνω.

«Τώρα κάνω περισσότερο hill work στις προπονήσεις μου. Έχω εντάξει το threshold σε μία από τις προπονήσεις που θα κάνω οπωσδήποτε. Επίσης κάνω πολλά μικρά hill sprints- 8-10 x 10s, περπατάω για αποκατάσταση και έχω και δύο πολύ γρήγορα κομμάτια μετά τα easy runs μου.

Το 2000 δεν θυμάμαι να τρέχω για 90 λεπτά και πολλά από τα long runs που έκανα ήταν ουσιαστικά χαλαρά Κυριακάτικα slow runs. Τώρα θεωρώ πως τo long run είναι ένα πολύ βασικό session, μου αρέσει να πιέζω λίγο με pace, αλλά και να τρέχω μέχρι και για δύο ώρες σε ένα αρκετά βραχώδες τερέν.

 

Οι επόμενοι στόχοι του

Μεταξύ άλλων, ο Mick Hill μίλησε και για τους επόμενους στόχους του. Έχοντας σπάσει το ρεκόρ της κατηγορίας Μ45 στα 5.000 μέτρα, δεν δείχνει διάθεση να… σταματήσει εκεί.

«Σκοπεύω να συνεχίσω να κυνηγάω καλούς χρόνους στις αποστάσεις 1.500 με 10.000 μέτρων σε στάδιο μέσα στο καλοκαίρι του 2021, αλλά και καλούς χρόνους σε αγώνες δρόμου. Πιστεύω πως μπορώ να τοποθετήσω τον εαυτό μου πολύ ψηλά στις λίστες των καλύτερων όλων των εποχών στις ηλικιακές κατηγορίες από εδώ και πέρα. Το χειμώνα θα στρέψω την προσοχή μου στο British Masters XC International στο Δουβλίνο, αλλά και στο Northern / National XC. Απλά δεν σκοπεύω να προπονηθώ πολύ σκληρά. Πέρασα αρκετά δύσκολα στο Νότιγχαμ και το 2020 National».

Πηγή: fastrunning.com

Φωτογραφία: Pete Brown Photography