Πως θα αποβάλλουμε το άγχος πριν από έναν αγώνα

 Runbeat Team   14:37 24-05-2021  

Πως θα αποβάλλουμε το άγχος πριν από έναν αγώνα


Το άγχος πριν από κάποιον αγώνα είναι απόλυτα λογικό, ειδικά εάν πρόκειται για κάποιον μεγάλο Μαραθώνιο ή γενικότερα κάποια επίσημα διοργάνωση. Από την άλλη όμως, πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι το άγχος πριν από έναν αγώνα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην επίδοσή μας την στιγμή που αγωνιζόμαστε. Υπάρχουν όμως κάποιες τακτικές με τις οποίες μπορούμε να καταπολεμήσουμε σε μεγάλο βαθμό το άγχος που μπορεί να νιώθουμε πριν βρεθούμε στην εκκίνηση.

 

1) Σχεδιάστε εκ των προτέρων το τι θα κάνετε με τα γραφειοκρατικά

Κάτι πολύ βασικό, ειδικά εάν ταξιδεύετε για να βρεθείτε σε έναν αγώνα, είναι να έχετε οργανώσει με μεγάλη ακρίβεια όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα της αποστολής. Κάτι που κάνουν οι επαγγελματίες αθλητές αρκετά συχνά, είναι να έχουν ένα άτομο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με όλα αυτά, δηλαδή τα εισιτήρια, τις δηλώσεις συμμετοχής και όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε είμαστε επαγγελματίες δρομείς, είτε ερασιτέχνες, ο κατάλληλος προγραμματισμός είναι το παν για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στον αγώνα και στην δική μας επίδοση, χωρίς να ανησυχούμε για άλλα πράγματα.

2) Απλά δώστε τον καλύτερο σας εαυτό

Συχνός λόγος άγχους είναι επίσης και η σύγκριση με τους άλλους δρομείς, ή ακόμα και με τον εαυτό μας. Στην τελική όμως, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς, αλλά απλά να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να φτάσουμε όπου μπορούμε. Εάν δώσουμε το 100% του εαυτού μας και τερματίσουμε γνωρίζοντάς το, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που μας νοιάζει. Μία ακόμα καλή συμβουλή που μπορέι να βοηθήσει είναι να φανταστούμε τον εαυτό μας να τερματίζει σε καλό χρόνο ή να έχει μία πολύ καλή επίδοση στον αγώνα.

3) Ξεκουραστείτε πριν τον αγώνα

Το λεγόμενο «last- minute exercise» είναι κάτι το οποίο μπορεί μόνο να μας κουράσει πριν τον αγώνα. Καλό είναι να περάσουμε τις ώρες πριν από έναν αγώνα χαλαρώνοντας, χωρίς να σκεφτόμαστε πολύ για το τι θα ακολουθήσει. Εάν είμαστε ξεκούραστοι και με «καθαρό» μυαλό, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποδώσουμε καλύτερα.

 

4) Βάλτε ένα στόχο

Σίγουρα, ένα πλάνο μπορεί να μην υλοποιηθεί, αναλόγως με το πως θα πάει ένας αγώνας, όμως σε κάθε περίπτωση, εάν έχουμε βάλει εκ των προτέρων έναν στόχο, θα είμαστε σε θέση να εστιάσουμε σε αυτόν και στο πως θα τον πετύχουμε και να αποβάλλουμε το άγχος πριν από έναν αγώνα.

5) «Ξεχαστείτε» πριν από έναν αγώνα

Με μία δραστηριότητα που να μην έχει σχέση με το τρέξιμο, μπορούμε να σταματήσουμε το overthinking και να πάμε πιο έτοιμοι πνευματικά σε έναν αγώνα. Δοκιμάζουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να δούμε μία ταινία ή μία σειρά και γενικότερα να κάνουμε κάτι «άσχετο» με το τρέξιμο και τον αγώνα για να μπορέσουμε να ξεχαστούμε πριν τρέξουμε στον αγώνα.

Πηγή: worldathletics.org