Sifan Hassan: Η πορεία προς την κορυφή, το ανεκπλήρωτο όνειρο και η συνέχεια...

 Runbeat Team   11:05 11-08-2021  

Sifan Hassan: Η πορεία προς την κορυφή, το ανεκπλήρωτο όνειρο και η συνέχεια...


Αφού τερμάτισε στον έκτο και τελευταίο της αγώνα, έπειτα από 24.500 μέτρα σε εννέα ημέρες, η Sifan Hassan έπεσε στο έδαφος. Ήταν Σάββατο βράδυ στο Τόκιο και η 28χρονη Ολλανδή αθλήτρια είχε μόλις κερδίσει το τρίτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χτυπώντας με χρυσό στα 10.000 μέτρα των γυναικών σε 29:55.32.

Και ήταν κουρασμένη, τόσο πολύ κουρασμένη.

Με χρυσό στα 5.000 και 10.000 μέτρα και χάλκινο στα 1500, η ​​Χασάν έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε τρία ατομικά μετάλλια πίστας στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες. (Η άλλη ήταν επίσης ολλανδική: η Fanny Blankers-Koen, η οποία κατέκτησε το χρυσό στα 100, 200, 80 μέτρα εμπόδια και σκυταλοδρομία 4x100 μέτρων στους Αγώνες του Λονδίνου 1948).

 

Μετά τα 10.000, η ​​Χασάν κάθισε στο έδαφος και ζήτησε νερό από τους εθελοντές, και στη συνέχεια σύρθηκε σε μια περιοχή δίπλα στην πίστα όπου τοποθέτησε παγοθήκες κάτω από τα πέλματα των ποδιών της για περίπου επτά λεπτά, προτού βρει την ενέργεια να σταθεί.

«Υπέφερα», είπε. "Τα 10.000 είναι τρέλα με τη ζέστη."

Τρελό: Είναι μια λέξη που χρησιμοποίησε η Χασάν πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα. Το χρησιμοποίησε για να περιγράψει το σχέδιό της να αναλάβει τρεις τελικούς σε έξι ημέρες ενάντια στους καλύτερους του κόσμου. Το χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον εαυτό του. «Πολλοί πιστεύουν ότι είμαι τρελή», είπε. «Νομίζω επίσης ότι είμαι τρελός».

Από πού της ήρθε η ιδέα; Η Χασάν είπε ότι ξεκίνησε πέρυσι με ένα αστείο ενός φίλου που την ρώτησε γιατί δεν θα τρέξει και τις τρεις αποστάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Στην αρχή έπρεπε να γελάσω», είπε η Χασάν. "Αλλά τότε σκέφτηκα," κανείς δεν το κάνει αυτό "."

Αυτό την έκανε να θέλει να προσπαθήσει.

Καθ ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς δεν θα αποκάλυπτε σχέδια, ελπίζοντας να κρατήσει ανοιχτές τις επιλογές της μέχρι την τελευταία στιγμή. Μπήκε και στις τρεις αποστάσεις, αλλά οι περισσότεροι περίμεναν να παραταχθεί σε δύο, με τα διπλά 1500-10.000μέτρα ή 5.000-10.000 μέτρα πιθανότατα λόγω προγραμματισμού.

Για μεγάλο μέρος του έτους, η Χασάν πίστευε ότι θα έκανε δύο, αλλά μια ήττα στα 1500 μέτρα από την Faith Kipyegon στο Diamond League του Μονακό τον Ιούλιο άλλαξε τη σκέψη της και ο θυμός της πυροδότησε μια νέα επιθυμία.

«Η απώλεια με τρελαίνει. Μπορώ να ανέβω (α) στο βουνό όταν χάσω », είπε. «Φοβήθηκα πραγματικά να κάνω το τριπλό, αλλά όταν δεν πήρα αυτό που ήθελα στο Μονακό, είπα στον προπονητή μου:« Θα κάνω τρία.  Δεν με νοιάζει τι θα συμβεί, θα το κάνω».

Πριν από το Μονακό, η Χασάν ήταν το φαβορί και για τα τρία γεγονότα στο Τόκιο, αλλά μετά από αυτόν έγινε αουτσάιντερ στα 1500.

 

«Δεν είχα τίποτα να χάσω», είπε. «Γιατί δεν κάνω απλά ένα τρελό πράγμα; Μου αρέσουν τα τρελά πράγματα».

Η πορεία της προς αυτό το σημείο ήταν δύσκολη - τόσο εντός όσο και εκτός πίστας. Η Χασάν μεγάλωσε στην Αιθιοπία αλλά μετακόμισε στην Ολλανδία σε ηλικία 15 ετών, μένοντας σε ένα καταφύγιο για νέους αιτούντες άσυλο. Σπάνια μιλάει για εκείνη την περίοδο της ζωής της, μη θέλοντας να ασχοληθεί με πολιτικά ζητήματα στην Αιθιοπία που την έδιωξαν. Στο Τόκιο έδωσε μια μικρή εικόνα για τα πρώτα της χρόνια.

«Είχα πραγματικά μια καταπληκτική ζωή μέχρι τα 14 μου, ήμουν γεμάτη παιχνίδι, χαρούμενη», είπε. «Μετά τα 14 δυσκολεύτηκα πραγματικά. Η ζωή με άφησε τόσες φορές κάτω».

Το μήνυμά της στους άλλους που περνούν δύσκολες στιγμές;

«Κανείς δεν έχει τέλεια ζωή», είπε. «Όταν η ζωή είναι δύσκολη, θα δείτε τον εαυτό σας όπως δεν το είχατε φανταστεί. Ποτέ μην τα παρατάς."

Την πρώτη νύχτα στο Τόκιο έφτασε στη νίκη με τη ζέστη των 5.000 μέτρων, αλλά τρεις μέρες αργότερα αντιμετώπισε το πρώτο της μεγάλο δρομικό μπλοκ: Η Χασάν έπεσε με λιγότερο από έναν γύρο που έμενε στη ζέστη των 1500 μέτρων, στη συνέχεια σηκώθηκε γρήγορα και τερμάτισε πρώτη. Ένα απίστευτο 300άρι το οποίο έκανε σε 43 δευτερόλεπτα.

Το μόνο πρόβλημα με αυτή τη μαζική προσπάθεια; Έπρεπε να τρέξει τον τελικό των 5.000 σε λιγότερο από 12 ώρες αργότερα. Η αδρεναλίνη την άφησε άυπνη όλη μέρα, νιώθοντας ότι έπινε «20 φλιτζάνια καφέ».

«Δεν μπορούσα να ηρεμήσω, όλη μέρα έτρεμα», είπε. «Το βράδυ ήμουν τόσο κουρασμένη. Απλώς είπα: «Θέλω να τελειώσω, σε καμία περίπτωση (δεν θα κερδίσω) χρυσό. Απλώς να τελειώσω τον αγώνα. ”

Πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, η Χασάν είπε ότι πολέμησε μερικούς εσωτερικούς δαίμονες. «Δεν μπορείς, δεν μπορείς», θυμάται να σκέφτεται. «Ήταν σαν εφιάλτης».

Σε εκείνο τον τελικό των 5.000, πέτυχε τον τελευταίο γύρο των 57,36 δευτερολέπτων για να πάρει το χρυσό σε 14:36,79. Αμέσως μετά βίωσε τη ζωή της ως ολυμπιονίκης.

 

Την επόμενη μέρα είχε ξεκούραση από τους αγώνες, αλλά την επόμενη μέρα πήρε ξανά τη γραμμή, κερδίζοντας τον ημιτελικό της στα 1500 μέτρα. Εκεί προσπάθησε πολύ να κερδίσει την Kipyegon. Αλλά ήταν μάταιο, η Κενυάτισσα κέρδισε το χρυσό σε ολυμπιακό ρεκόρ 3: 53.11, με την Χασάν τρίτη σε 3:55.86 αφού η Βρετανίδα Λόρα Μουίρ την προσπέρασε για το αργυρό.

Επιστρέφοντας στη γραμμή εκκίνησης μόλις 22 ώρες μετά τα 1500 μέτρα για τον τελικό των 10.000 ο μεγάλος της αντίπαλος ήταν η Gidey της Αιθιοπίας, η οποία έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ των 10.000 μέτρων της Χασάν νωρίτερα το καλοκαίρι.

Μετά από ένα σταθερό ξεκίνημα, η Gidey προώθησε τον ρυθμό, αλλά δεν ήταν ποτέ αρκετά γρήγορος για να αφήσει την Χασάν πίσω της, η οποία περίμενε υπομονετικά πριν εξαπολύσει μία... επίθεση για να πάρει το χρυσό, καθώς τα τελευταία 100 μέτρα της καλύφθηκαν σε 13,6 δευτερόλεπτα. Αυτό ήταν γρηγορότερο από ότι οι χρυσές ολυμπιονίκες των 800 και 1500 μέτρων είχαν τρέξει τα τελευταία 100 και επίσης πιο γρήγορα από ότι τερμάτισε η Allyson Felix όταν κέρδισε το χάλκινο στους 400.

Παρά την κυριαρχία της, η Χασάν δεν αισθάνθηκε ποτέ σίγουρη κατά τη διάρκεια του αγώνα.

«Μέχρι να ξεπεράσω τα όρια, έχω αμφιβολίες», είπε.

Αποκάλυψε ότι υπέφερε από πόνο στο λαιμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων γύρων και έκανε νόημα στο προσωπικό της ολλανδικής ομάδας ότι χρειαζόταν θεραπεία.

Τι θα ακολουθήσει; Η Χασάν είπε ότι σύντομα θα επιχειρήσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, με πιθανό στόχο τα 10.000 μέτρα. "Αλλά δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα θα τρέξω, δεν θα είναι κοντά σε αυτό", είπε, κρατώντας ψηλά το χρυσό της μετάλλιο.

Πριν ξεκινήσει αυτό που έκανε, πολλοί πίστευαν ότι η ιδέα της ήταν αυτή που μπορεί να αποτύχει, αλλά η Χασάν απέδειξε ότι ήταν εφικτή. Ήξερε ότι μπορεί να μην τελειώσει με τρεις τίτλους, αλλά ήταν εντάξει με αυτό.

«Η ζωή δεν αφορά μόνο το χρυσό, τη νίκη και τη φήμη», είπε. «Έχει να κάνει και με το να ακολουθείς την καρδιά σου».

Πηγή: runnersworld.com