Σοκάρει η Μαρία Πολύζου: «Ο πατέρας μου με βίαζε από την ηλικία 11-12»

 Runbeat Team   21:14 08-10-2021  

Σοκάρει η Μαρία Πολύζου: «Ο πατέρας μου με βίαζε από την ηλικία 11-12»


Δύο από τις μεγαλύτερες "μάχες" στη ζωή της εξιστορήθηκε η εκ των κορυφαίων ελληνίδων Μαραθωνοδρόμων, Μαρία Πολύζου, η οποία μίλησε στην εκπομπή Live News του Μega, για την κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα της σε ηλικία μόλις 11 ετών, καθώς και για την περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού.

«Έτσι μου δόθηκε τελικά η ζωή. Όχι μόνο να διανύω τα 42.195 μέτρα, όχι μόνο να τερματίζω τον καρκίνο του μαστού που πέρασα, αλλά κυρίως όμως να καταφέρνω να βγαίνω νικήτρια από την μεγαλύτερη μάχη που έδωσα. Με την κακοποίηση», ανέφερε μεταξύ άλλων η ίδια.

 

Στο βιβλίο με τίτλο «Μην τα παρατάς» αποκαλύπτει: «Γεννήθηκα στην Πάτρα ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά αλλά ήταν πάμπτωχος. Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους. Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος. Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς. Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό. Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε».

Το τρέξιμο την βοήθησε για να ξεφύγει από όσα βίωνε επί χρόνια από τον ίδιο τον πατέρα της


«Με σωσίβιο τον αθλητισμό τα όνειρα και τους στόχους μου κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα και να προχωρήσω στη θέση που ήθελα εγώ να βάλω τον εαυτό μου», δήλωσε η ίδια.

«Το να δηλώνω "μαραθωνοδρόμος" είναι αυτό που με προσδιορίζει, είναι η βασική ιδιότητά μου, η ταυτότητά μου. Όχι μόνο ως αθλήτριας, αλλά γενικότερα. Από τη στιγμή που άρχισα να λέω και να ξαναλέω μέσα μου "δεν είμαι σώμα, είμαι ψυχή", άρχισα να ελευθερώνομαι από όλα τα ανθρώπινα δεσμά .Όλες αυτές οι εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, θα είναι πάντα εδώ να με γεμίζουν με πολύτιμα εφόδια, να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις, να προχωρώ ασταμάτητη και να ονειρεύομαι, να βάζω στόχους και να πιστεύω ακράδαντα ότι… τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο» έχει πει η ίδια.

Το 1996 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στον Μαραθώνιο σε Ολυμπιακούς αγώνες στην Ατλάντα. Το 2010 ήταν η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα γυναίκα που αναβίωσε το Φειδιππίδειο άθλο. Έτρεξε την διαδρομή 524 χιλιομέτρων (Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα Τύμβος Μαραθώνα) στην επέτειο των 2,5 χιλιάδων χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Η περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού


 «Μου άρεσε να δραπετεύω στον δικό μου κόσμο. Την ομορφιά που χρειαζόμουν την έφτιαχνα μέσα μου. Υποσυνείδητα ίσως, από πολύ μικρή προσπαθούσα να μην είμαι εντελώς εκεί όπου βρισκόταν το σώμα μου, αλλά να περιπλανιέμαι όπου με οδηγούσε το μυαλό και η ψυχή μου», γράφει μεταξύ άλλων στο βιβλίο της.

Η Μαρία Πολύζου ανοίγει την καρδιά της για να βοηθήσει όλα τα παιδιά που φοβούνται να μιλήσουν και να τα προτρέψει να κυνηγήσουν τα όνειρά τους ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.