Συμπιεστικά μανίκια: Η λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά

 Runbeat Team   17:19 19-03-2022  

Συμπιεστικά μανίκια: Η λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά


Ο δίχως αμφιβολία κορυφαίος μαραθωνοδρόμος του κόσμου, Eliud Kipchoge, έφτασε σε ακόμα μία μεγάλη νίκη, τερματίζοντας πρώτος στον μαραθώνιο του Τόκιο με χρόνο 2:02:40 στον δρόμο για να γίνει 6 star finisher. Όμως πέρα από τις επιδόσεις του κατόχου του Παγκοσμίου ρεκόρ στον Μαραθώνιο, η εμφάνισή του αποτελεί πολλές φορές θέμα έρευνα, ούτως ώστε να διαπιστωθεί πόσο επηρεάζεται η απόδοσή του από τον ρουχισμό του ή τα παπούτσια του.

Ο Κενυάτης δρομέας έχει και κάτι στην εμφάνισή του, το οποίο είναι πολύ αναγνωριστικό κατά τη διάρκεια των αγώνων του και αυτό δεν είναι άλλο από τα συμπιεστικά μανίκια, τα οποία φοράει στα χέρια του. Στους τελευταίους αγώνες του, ο Kipchoge έχει εμφανιστεί με τα συγκεκριμένα μανίκια, τα οποία μπορεί να είναι μία λεπτομέρεια, όμως είναι ικανά να κάνουν τη διαφορά.

 

Τα συμπιεστικά μανίκια είναι πολύ συνηθισμένα τον τελευταίο καιρό στον μαραθώνιο, καθώς πέρα από τους ελίτ αθλητές, τα χρησιμοποιούν αρκετοί άλλοι δρομείς. Τα συγκεκριμένα μανίκια μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη μέσω της συμπίεσης που δίνουν στο σώμα μας.

Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπίεση των μανικιών βοηθάει στην σταθεροποίηση των μυών των χεριών, κάτι το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας όσον αφορά το τρέξιμο και την σωστή ώθηση του σώματος προς τα μπρος. Τα συμπιεστικά μανίκια επίσης αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά από σκληρή προπόνηση, αλλά και στους μικροτραυματισμούς.

Συμπιεστικά μανίκια: Η λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά runbeat.gr

Όπως είναι φυσικό, τα συμπιεστικά μανίκια δεν θα μας βάλουν στο… βάθρο από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά αποτελούν μία σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό να βελτιώσει τις επιδόσεις μας. Η συμπίεση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος που συσσωρεύεται στους μύες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερη κούραση κατά τη διάρκεια των αγώνων και μικρότερη πιθανότητα για κράμπες.