Μαραθώνιος Τόκιο: Νικητές Kipchoge και Kosgei με τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στην Ιαπωνία!

 Runbeat Team   8:11 06-03-2022  

Μαραθώνιος Τόκιο: Νικητές Kipchoge και Kosgei με τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στην Ιαπωνία!


Οι κάτοχοι των παγκόσμιων ρεκόρ σε άνδρες και γυναίκες στον μαραθώνιο, Eliud Kipchoge και Brigid Kosgei, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τους τίτλους των φαβορί στον μαραθώνιο του Τόκιο που έγινε πριν από λίγες ώρες. Οι δύο τους σημείωσαν τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών σε αγώνες στην Ιαπωνία, δείχνοντας ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

 

Χρησιμοποιώντας την πολύ μεγάλη εμπειρία τους, οι δύο αθλητές άφησαν τους αντιπάλους τους πίσω στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα και έφτασαν στη νίκη, με τον Kipchoge να σημειώνει χρόνο 2:02:40 και την Kosgei 2:16:02.

Δεύτερος στους άνδρες τερμάτισε ο Κενυάτης Amos Kipruto με 2:03:13 που αποτελεί ατομικό ρεκόρ, καταφέρνοντας όμως να πάει με τον ρυθμό του GOAT μέχρι και το 36ο χιλιόμετρο. Τρίτος τερμάτισε ο Αιθίοπας Tamirat Tola με 2:04:14. Η επίδοση του Eliud Kipchoge αποτελεί την τέταρτη κορυφαία όλων των εποχών στην απόσταση και για να νικήσει χρειάστηκε να τρέξει με ρυθμό 2:54 ανά χιλιόμετρο. Αυτή ήταν η 13η νίκη του Κενυάτη στους 15 πιο πρόσφατους μαραθώνιους που έχει τρέξει!

Όσον αφορά τις γυναίκες, στη δεύτερη θέση πίσω από την Kosgei που σημείωσε την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών τερμάτισε η Ashete Bekere από την Αιθιοπία, με νέο ατομικό ρεκόρ 2:17:58. Τρίτη βρέθηκε η Gotytom Gebreslase, που σημείωσε επίσης ατομικό ρεκόρ με 2:18:18.

Συνολικά 22 αθλητές τερμάτισαν σε λιγότερο από 2:09, ενώ 50 κατάφεραν να «κατέβουν» τις 2 ώρες και 15 λεπτά. Στις γυναίκες, οι πρώτες πέντε τερμάτισαν σε λιγότερο από 2:20 και 13 σε λιγότερο από 2:30. Από τους Ιάπωνες αθλητές, πρώτος τερμάτισε ο Kengo Suzuki που έχασε το ρεκόρ Ιαπωνίας με το εντυπωσιακό 2:05:28 και βρέθηκε στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ από τις γυναίκες, στην έκτη θέση της γενικής και πρώτη ανάμεσα στις δρομείς της χώρας βρέθηκε η Mao Ichiyama (2:21:02).

Ο Eliud Kipchoge έφτασε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει six star finisher δρομέας, έχοντας πλέον τρέξει σε Σικάγο, Λονδίνο, Βερολίνο και Τόκιο. Οι αγώνες που απομένουν για τον Κενυάτη είναι εκείνοι στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον έχει σημειώσει και τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών σε τρεις χώρες, Ιαπωνία, Γερμανία και Αγγλία.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι στην Ιαπωνία, ειδικά μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, απόλαυσα πραγματικά το κοινό. Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα σε ακόμα έναν major μαραθώνιο» είπε μετά τη νίκη του ο Kipchoge.

Αντί για πρόβλεψη για τον χρόνο του, ο Kipchoge έγραψε «ST:RO:NG» στην κάρτα που του δόθηκε πριν την έναρξη, ενώ η νικήτρια στις γυναίκες, Brigid Kosgei είχε κρατήσει ως «μυστικό» τον στόχο της.