Τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν διάρκεια ζωής; Πως ένα καινούργιο ζευγάρι αποδεικνύεται... παλιό και επικίνδυνο για τραυματισμό

 Runbeat Team   14:37 11-10-2022  

Τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν διάρκεια ζωής; Πως ένα καινούργιο ζευγάρι αποδεικνύεται... παλιό και επικίνδυνο για τραυματισμό


Τα παπούτσια σας για τρέξιμο είναι σαν τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Παρέχουν πρόσφυση και υποστήριξη ενώ σας φτάνουν εκεί που θέλετε να πάτε. Ακριβώς όπως τα ελαστικά, τα παπούτσια τρεξίματος σας θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων. Ακόμη και δεν είστε ειδικοί, αυτή η διαπίστωση δείχνει απολύτως λογική. Τι γίνεται όμως με τα παπούτσια που δεν έχετε φορέσει ακόμα;

Μερικοί δρομείς αγοράζουν πολλά ζευγάρια από τα αγαπημένα τους παπούτσια ή εφοδιάζονται με αυτά όταν είναι σε προσφορά, άσχετα εάν τους είναι απαραίτητα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ωστόσο ακόμη κι αν δεν τα φοράτε, τα παπούτσια σας θα αρχίσουν τελικά να χαλάνε ενώ... «κάθονται» ολοκαίνουργια μέσα στην ντουλάπα σας. 

 

Συναντήσαμε τον Kyle Stump, συνιδιοκτήτη του Fleet Feet Delray Beach, και τον Jason Richter, προπονητή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Fleet Feet Delray Beach, για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη διάρκεια ζωής των παπουτσιών τρεξίματος και πώς αυτό σας επηρεάζει. Να τι μάθαμε:

Πώς καταστρέφονται τα αφόρετα παπούτσια για τρέξιμο;

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς κατασκευάζονται τα παπούτσια για τρέξιμο. Τα περισσότερα παπούτσια είναι κατασκευασμένα με εξωτερική σόλα από καουτσούκ, η οποία εξασφαλίζει πρόσφυση στη επαφή με το οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο και προσθέτει ανθεκτικότητα. Ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εξοπλισμένα με ενδιάμεση σόλα από αφρό για να απορροφά τους κραδασμούς και να προσφέρει ελαστική αίσθηση. Δυστυχώς, κανένα από τα παραπάνω στοιχεία δεν διαρκεί για πάντα. Και τα δύο τελικά θα χαλάσουν, ακόμη κι αν δεν έχουν φορεθεί ποτέ! Εάν η σόλα όταν την πιέζεται δείχνει λιγότερο μαλακή απ’ όταν τα αγοράσατε τότε είναι ένα πρώτο σημάδι ότι έχουν χάσει το 100% της απόδοσης τους ακόμη κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μόλις τα παπούτσια «καθίσουν» για λίγο, ο ρυθμός απορρόφησης κρούσης θα μειωθεί, επειδή το καουτσούκ και ο αφρός γερνούν. Ο αφρός μπορεί επίσης να αρχίσει να θρυμματίζεται στο εσωτερικό τους κάτι το οποίο δεν διαπιστώνεται εύκολα παρά μόνο όταν θα αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Τότε θα διαπιστώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν μάλιστα το νέο ζευγάρι σας, που έχει καταλήξει λόγω μη χρήσης να είναι παλιό, το γνωρίζετε καλά αφού στο παρελθόν είχατε ένα ακόμη ζευγάρι του ίδιου ακριβώς μοντέλου, -άρα μπορείτε να τα συγκρίνετε καλύτερα-θα εκπλαγείτε με το πόσο έχει αλλοιωθεί η απόδοσή του.

Τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν διάρκεια ζωής; Πως ένα καινούργιο ζευγάρι αποδεικνύεται... παλιό και επικίνδυνο για τραυματισμό runbeat.gr

Θα φοράτε ένα φαινομενικά νέο ζευγάρι που όμως θα είναι ήδη παλιό και ίσως σε χειρότερη κατάσταση από ένα νεότερο ηλικιακά αλλά με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα. Έτσι η μειωμένη απορρόφηση κραδασμών μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε ορισμένους δρομείς. Αντί το παπούτσι να απορροφά την πρόσκρουση, τα πόδια και το σώμα θα παίρνουν τώρα μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι όταν τα παπούτσια ήταν καινούργια. Το να αντιμετωπίζετε νέους πόνους και πόνους χωρίς καμία αύξηση του όγκου προπόνησης είναι μια άλλη ένδειξη ότι τα παπούτσια σας έχουν φθαρεί.

Το καουτσούκ και ο αφρός δεν είναι τα μόνα υλικά που αρχίζουν να αλλοιώνονται. Το επάνω μέρος μπορεί επίσης να παρουσιάζει θέματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το επάνω κομμάτι είναι συνήθως πολύ λεπτό για να διατηρηθεί το χαμηλό βάρος του παπουτσιού ενώ και η σύνδεση του με το υπόλοιπο τμήμα του παπουτσιού προκύπτει από «μόνο μια βελονιά» καταλήγοντας να συνδέεται με την ενδιάμεση σόλα με κόλλα.

Συνήθως είναι η κόλλα που υποβαθμίζεται πρώτη, ακόμα και όταν το παπούτσι «κάθεται» σε ένα ράφι. Η παρατήρηση χαλαρών κλωστών στο επάνω μέρος, ειδικά γύρω από τις άκρες, είναι μια άλλη ένδειξη ότι τα παπούτσια σας έχουν παλιώσει.

Πότε θα αρχίσουν να φθείρονται τα αφόρετα παπούτσια για τρέξιμο;

Ενώ τα παπούτσια δεν θα αρχίσουν να φθείρονται αμέσως μετά την αγορά τους, θα πρέπει να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε εντός έξι έως 12 μηνών μετά την αγορά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς τότε είναι που αρχίζουν να...καταρρέουν σιγά σιγά.

Μπορεί να μην σημαίνει ότι είναι εντελώς άχρηστα. Απλώς σημαίνει ότι αν τα συγκρίνουμε με ένα νέο ζευγάρι του ίδιου παπουτσιού, δεν θα αισθάνονται τόσο μαλακά.

 

Όχι μόνο τα παπούτσια θα αρχίσουν να αισθάνονται πιο δύσκαμπτα, αλλά δεν θα διαρκέσουν όσο ένα «φρέσκο» ζευγάρι. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν να χρησιμοποιούν τα παπούτσια τους για περίπου 600 έως 800 χιλιόμετρα. Με αυτό το δεδομένο, τα νέα-παλιά(αφόρετα) παπούτσια δεν θα έχουν μια αποδοτική ζωή για περισσότερα από 300 έως 500 χιλιόμετρα. Όχι τουλάχιστον τόσο αποδοτική που θα μπορούν να περιορίζουν τον κίνδυνο τραυματισμού.                                                                           

Πώς να κάνετε τα αφόρετα παπούτσια σας να διαρκέσουν περισσότερο

Γνωρίζοντας πώς να κάνετε τα παπούτσια σας για τρέξιμο να διαρκούν περισσότερο όταν τα χρησιμοποιείτε, μπορεί να παρατείνει το χρόνο μεταξύ της αγοράς ζευγαριών. Ωστόσο, εάν έχετε παπούτσια που δεν είστε έτοιμοι να φορέσετε, είναι καλύτερο να τα κρατάτε σε εσωτερικούς χώρους σε περιβάλλον ελεγχόμενο από ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. Η ζέστη και η υγρασία βλάπτουν πραγματικά τα παπούτσια γιατί η κόλλα μπορεί να αρχίσει να σπάει πιο γρήγορα και ο αφρός θα γίνει πιο μαλακός με αποτέλεσμα να φθείρεται ευκολότερα. Από την άλλη μεριά αν αποθηκευτούν σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ο αφρός τους θα γίνει σκληρός, καθιστώντας τον ανίκανο να αποσυμπιέσει και να απορροφήσει τους κραδασμούς όπως θα έπρεπε.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να κρατάτε τα παπούτσια σας για τρέξιμο σε εσωτερικούς χώρους, είτε είναι καινούργια είτε παλιά.

Τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν διάρκεια ζωής; Πως ένα καινούργιο ζευγάρι αποδεικνύεται... παλιό και επικίνδυνο για τραυματισμό runbeat.gr

Εάν πρόκειται να αγοράσετε ένα παλαιότερο μοντέλο παπουτσιών σε προσφορά να το κάνετε εντός δύο έως τριών μηνών από την κυκλοφορία του νεότερου μοντέλου που το αντικαθιστά.

Και αυτό γιατί αν για παράδειγμα είναι ένα από τα τελευταία χρώματα που κατασκευάστηκε από τον κατασκευαστή, είναι πιθανό να είναι από την τελευταία παρτίδα και να μην έχουν μείνει για πολύ καιρό στο ράφι. Περισσότερο όμως 2-3 μήνες από τη κυκλοφορία του νέου μοντέλου, αυξάνονται σοβαρά οι πιθανότητες το παλαιότερο μοντέλο που βρήκατε σε καλή τιμή, να είναι αρκετά παλιό ως προς το χρόνο κατασκευής του.

 

Ακόμη κι αν ο υπάλληλος ενός καταστήματος παπουτσιών μπει στη διαδικασία να σας δώσει πληροφορίες για το πόσο καιρό υπάρχει το συγκεκριμένο ζευγάρι σε απόθεμα, δεν θα γνωρίζει πόσος καιρός έχει περάσει από το χρόνο παραγωγής τους.

Παρόλο που όλοι μας «κυνηγάμε» τις μεγάλες εκπτώσεις, μπορεί να μην είναι οικονομικά αποδοτικό να αγοράσουμε παπούτσια αν κάθονται σε μια αποθήκη για έξι μήνες. Πιθανότατα δεν θα σας αντέξουν για 600 έως 800 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή ένα πραγματικά καινούργιο παπούτσι.